Ολοκληρώθηκε το Μνημείο των ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΟΘΕΙΤΩΝ

Ολοκληρώθηκε το Μνημείο  των ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΟΘΕΙΤΩΝ

Ολοκληρώθηκε μετά από συστηματικές και κοπιώδεις προσπάθειες του Προέδρου της Κοινότητας Όθους του Δήμου Καρπάθου Μιχάλη Ιωάν. Χαψή η ανέγερση του μνημείου των Υπέρ Πατρίδος Πεσόντων Οθειτών σε κεντρικό σημείο του χωριού.

Το εγχείρημα ξεκίνησε με την αποστολή στις 25/10/2021 έγγραφου πατριωτικού αιτήματος του Προέδρου της Κοινότητας προς όλους τους Οθείτικους Συλλογικούς Φορείς, με το οποίο ζητούσε την οικονομική αρωγή τους για την υλοποίηση του συγκεκριμένου οραματισμού, σε συνέχεια σχετικών διαβουλεύσεων του Προέδρου με τον Σύμβουλο Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη.

Λίγο καιρό αργότερα η Οθείτικη Παροικία της Καμπέρας Αυστραλίας ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Προέδρου της Κοινότητας και συγκέντρωσε το ποσό των 2.500 περίπου δολαρίων Αυστραλίας με σκοπό την κατασκευή του σχεδιαζόμενου μνημείου. Ο Μιχάλης Χαψής ευχαρίστησε εγκάρδια τα μέλη της Οθείτικης Παροικίας της Καμπέρας για την ανταπόκριση τους με επίσημη επιστολή που απέστειλε στις 25/2/2022.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κοινότητας Όθους τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες απευθύνθηκε εγγράφως στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου με το υπ’ αριθμόν 1898 / 18-3-2022 αίτημα του με το οποίο ζητούσε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έναρξη των διαδικασιών της κατασκευής του μνημείου. Και πράγματι το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου με την υπ’ αριθμόν  56-2022 Ομόφωνη Απόφαση του, που πάρθηκε κατά τη Συνεδρίαση της 27ης Απριλίου 2022, ενέκρινε την ανέγερση του μνημείου στη θέση που υποδείχτηκε.

Ακολούθως η συμπατριώτισσα μας Πολιτικός Μηχανικός Σοφία Π. Βιτώρη, σύζυγος Γιάννη Γεωρ. Χαλκιά, προσφέρθηκε να φτιάξει τα σχέδια του μνημείου στη βάση των οραματισμών που Προέδρου του Όθους και να εκδόσει ανιδιοτελώς τις απαιτούμενες άδειες από την Πολεοδομική Αρχή.

Το μνημείο που έχει σχήμα οβελίσκου, ανέλαβε να κατασκευάσει το μαρμαρογλυφείο Γεραπετρίτη και όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λευκό μάρμαρο Καβάλας και γκρι μάρμαρο Αλιβερίου.

Το σημείο της τοποθέτησής του βρίσκεται κοντά στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Όθους. 

Με την κατασκευή του συγκεκριμένου περικαλλούς μνημείου κλείνει μια ανεπίτρεπτη διαχρονική παράλειψη για το Όθος, αφού παρά το μικρό του μέγεθος, το χωριό αυτό είναι το τέταρτο κατά σειράν χωριό της Καρπάθου σε αριθμό θυσιασθέντων τέκνων του στο βωμό της πατρίδας.

Εύγε λοιπόν στον Πρόεδρο και σε όλους τους συντελεστές της υλοποίησης της ωραίας αυτής πατριωτικής πρωτοβουλίας.           

Όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως σύντομα θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο πλαίσιο σεμνής τελετής.  

24.3.2023

Καρπαθιακά Νέα