Παπα-Γιάννης Διακογεωργίου: "Ωραία είναι η ζωή, λίγη π’ ανάθεμά τη, κι ας είναι μ’ αναστεναγμούς και βάσανα γεμάτη"

Παπα-Γιάννης Διακογεωργίου: "Ωραία είναι η ζωή, λίγη π’ ανάθεμά τη,  κι ας είναι μ’ αναστεναγμούς και βάσανα γεμάτη"

Όταν άρχισα να μεγαλώνω και να διανύω το εβδομηκοστόν έτος της ηλικίας μου, άρχισε να περνάει από τον νου μου και να σκέπτομαι το εγχείρημα τούτο, να γράψω αυτό το βιβλίο που θα αναφέρει όλα όσα βίωσα, όσα θυμάμαι από την πολυκύμαντη, αλλά όμορφη ζωή που έζησα, στο πέρασμά μου από τον ψεύτικο, αλλά χιλιοτραγουδισμένον αυτόν κόσμο, που μοιάζει σαν μια μικρή Οδύσσεια.

Δεν θα γράψω για συμπληγάδες πέτρες, δεν θα γράψω για σειρήνες, δεν θα γράψω δια την Κίρκη, ούτε για την χώρα των Κυκλώπων ή των Φαιάκων.

Θα γράψω τη διαδρομή του βίου μου, δια την οποίαν υπερηφανεύομαι και εάν τώρα, που είμαι στην τρίτη ηλικία και μπορώ να σκέπτομαι πιο αντικειμενικά και πιο ψύχραιμα, ξεκινούσα από την αρχή, δεν θα παρέκκλινα ούτε χιλιοστό από το ό,τι διάλεξα και ακολούθησα και κράτησα σε ολόκληρη τη ζωή μου.

Σήμερον νιώθω χορτάτος και γεμάτος από όλα τα καλά που μπορεί να ονειρεύεται και να προσδοκεί ο κάθε υγιής και χριστιανικά σκεπτόμενος άνθρωπος. Δε με τύπτει εις το παραμικρόν η συνείδησή μου και είμαι ευτυχισμένος.

Ωραία είναι η ζωή, λίγη π’ ανάθεμά τη,

κι ας είναι μ’ αναστεναγμούς και βάσανα γεμάτη

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ από το βιβλίο:

Η ζωή μου στην Όλυμπο Καρπάθου παπα-Γιάννης Διακογεωργίου
Επιμέλεια: Παρασκευή Γ. Κανελλάτου, Ευμορφία Ι. Διακογεωργίου
σε όλα τα βιβλιοπωλεία και. online https://24grammata.com/product/69306/

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (για το εξώφυλλο)

Ο παπα-Γιάννης Διακογεωργίου γεννήθηκε στην Όλυμπο Καρπάθου, στις 28 Ιανουαρίου 1935. Είναι το έβδομο παιδί, από τα εννέα της οικογένειας του Γεωργίου Κ. Διακογεωργίου και της Μαρινίας Κ. Αντιμησιάρη, κανακάρηδων του τόπου. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Ολύμπου, με ιταλικό πρόγραμμα 1941-1945 και με ελληνικό πρόγραμμα 1945-1949.

Το 1955 προσεγγίζει τον τεχνίτη Αντώνη Φαναράκη, στη Βωλάδα, ο οποίος τον παίρνει στο συνεργείο του και μαθαίνει την τέχνη της οικοδομής. Μετά την επιστροφή του από τον στρατό, το 1958, αρχίζει να αναλαμβάνει οικοδομικές εργασίες στην Όλυμπο και στο Διαφάνι.

Ο Γιάννης Διακογεωργίου εξελίσσεται σε εργολάβο που αναλαμβάνει οικόπεδο και παραδίδει κλειδί. Το 1964 παντρεύεται την Ειρήνη Βασιλαράκη και αποκτούν δυο κόρες την Ευμορφία και τη Μαρίνα. Σε ηλικία πενήντα δύο ετών στις 22 Φεβρουαρίου 1987, χειροτονείται πρεσβύτερος, από τον Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβρόσιο και διορίζεται ως εφημέριος στον Ιερόν Ναόν Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ολύμπου Καρπάθου, όπου ιερουργεί μέχρι σήμερα.

Ο παπα-Γιάννης επιτελεί τα ιερατικά του καθήκοντα με σύνεση και φόβο Θεού, ενώ παράλληλα στηρίζει την κοινοτική και πολιτιστική ζωή της Ολύμπου, με την προσωπική του προσφορά αλλά και με το έργο της εκκλησιαστικής επιτροπής, της εκκλησίας της Ολύμπου. Ο παπα-Γιάννης Διακογεωργίου αδιάκοπα συμμετέχει στα οικογενειακά και κοινοτικά γλέντια της Ολύμπου και σε πολλές πολιτιστικές παρουσιάσεις, που αναδεικνύουν τον πολιτισμό του τόπου του.