Οικουμενικός Πατριάρχης: Να τερματισθεί τώρα ο πόλεμος! Να σταματήσει άμεσα κάθε πράξη βίας στην Ουκρανία!

Οικουμενικός Πατριάρχης: Να τερματισθεί τώρα ο πόλεμος! Να σταματήσει άμεσα κάθε πράξη βίας στην Ουκρανία!
Νέα έκκληση να τερματιστεί αμέσως ο πόλεμος και κάθε πράξη βίας στην Ουκρανία απηύθυνε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του, σήμερα, Κυριακή των Απόκρεω, 27 Φεβρουαρίου 2022, μετά τη Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε στον προσφάτως πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους της Κοινότητος Βεβεκίου. Ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκτυλίσσεται μία τραγική ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία και εξέφρασε την συμπαράστασή του προς τις οικογένειες όλων των θυμάτων και των τραυματιών.
Όπως τόνισε στις παρούσες δυσμενείς περιστάσεις, “όπου η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί εμβρόντητη την πέραν κάθε έννοιας δικαίου και ηθικής πολεμική επίθεσι και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ή μάλλον ακόμη περισσότερο τώρα, την στιγμή που εξελίσσεται στην Ευρώπη, στη γειτονιά μας, η σφοδρότερη σύγκρουσι από την εποχή του Β´ Παγκοσμίου πολέμου, κατευθύνουμε την προσευχή μας στον Κύριο Ιησού, τον Άρχοντα της ειρήνης, ζητώντας Του με ζέσι ψυχής, όπως «ισχύν τω λαώ αυτού δώση» και όπως «ευλογήση τον λαόν αυτού εν ειρήνη» (πρβλ. Ψαλμ. κη´, 11). Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ψάλλει αδιαλείπτως διά μέσου των αιώνων τον ύμνο των αγγέλων: «επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία»”.
Και στη συνέχεια πρόσθεσε:
“Όντως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκτυλίσσεται μία τραγική ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία. Ένας πόλεμος, ο οποίος, όπως κάθε πόλεμος, είναι μία κατάστασι αποτρόπαιη και καταδικαστέα. Είναι η επικράτησι του παραλογισμού επί της λογικής, του μίσους επί της αγάπης, του σκότους επί του φωτός, του θανάτου επί της ζωής.
Απευθύνουμε, και από τη θέσι αυτή, εκ νέου έκκλησι να τερματισθή τώρα ο πόλεμος! Να σταματήση άμεσα κάθε πράξις βίας, κάθε τι που σκορπάει τον πόνο και τον θάνατο. Να επικρατήση η λογική, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η καταλλαγή και η αλληλεγγύη, το φως του Αναστάντος Χριστού, το δώρο της ζωής.”
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανέλαβε την στήριξή του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά και προς το σύνολο του Ουκρανικού Έθνους, το οποίο επέλεξε να ζήσει ελεύθερο και να καθορίζει το ίδιο την πορεία του.
“Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασί μας προς τον αδελφό Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο και την αταλάντευτη στήριξί μας προς ολόκληρο τον σκληρά δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, ο οποίος έχει βαθειά πίστι στον Θεό και επέλεξε να ζήση ελεύθερος και να καθορίζη ο ίδιος τη ζωή του, όπως αξίζει σε κάθε έθνος. Αν και, δυστυχώς, κάποιοι έφθασαν, αυτές τις ημέρες, μέχρι το σημείο να αμφισβητούν ακόμα και αυτή την ιστορική και εθνική του υπόστασι.
Η σκέψις μας βρίσκεται διαρκώς με τους τραυματίες και με τις οικογένειες των αθώων θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως, για την ανάπαυσι των ψυχών των οποίων προσευχόμαστε προς τον Κύριο της Ζωής και του Θανάτου. Και είμαστε βέβαιοι ότι ο Κύριος θα εισακούση τις προσευχές μας και δεν θα εγκαταλείψη τα εν Ουκρανία προσφιλή τέκνα του.”
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο του προστάτη και εφόρου της Κοινότητας Βεβεκίου, Αγίου Χαραλάμπους, “ο οποίος υψώνει το γιγαντιαίο ανάστημά του, ατρόμητος ενώπιον των απίστων αρχόντων, των εκπροσώπων της βασιλείας του κόσμου τούτου”, και ευχήθηκε το παράδειγμά του να μας εμπνέει όλους. Αναφερόμενος στην επικείμενη έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, “της κατ᾽ εξοχήν περιόδου ασκήσεως, προσευχής, μετανοίας και θείας φιλανθρωπίας”, ο Παναγιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να ενστερνιστούν το μήνυμα της νίκης του Σταυρού, που, όπως είπε, είναι συγχρόνως και ευαγγέλιο πίστεως, ελπίδος και αγάπης,
“Είθε, εκτελώντας έργα αγάπης προς τους αδελφούς μας «τους ελαχίστους», τους πεινώντας, τους διψώντας, τους ξένους, τους γυμνούς, τους ασθενείς, τους εν φυλακή, τους εν πολέμω και εξορία, όχι από καθήκον, αλλά από πίστι και συνείδησι αγαθή, να αξιωθούμε να ακούσουμε της μακαρίας φωνής Του: «Δεύτε οι ευλογημένοι του πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν από καταβολής κόσμου»”.