Πίτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος που βρίσκεται 8ος στους 50 πλουσιότερους Έλληνες των ΗΠΑ

Πίτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος που βρίσκεται 8ος στους 50 πλουσιότερους Έλληνες των ΗΠΑ

Ο Peter G. Angelos, σήμερα 91 ετών, είναι δικηγόρος που εδρεύει στη Βαλτιμόρη και είναι πιο γνωστός ως ιδιοκτήτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Baltimore Orioles του Major League Baseball με περουσία που ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια βρίσκεται 8ος στους 50 πλουσιότερους έλληνες της Αμερικής σύμφωνα με την λίστα The National Herald.

Γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1929 και κατάγεται από τις Μενετές Καρπάθου. Είναι ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ Baltimore Orioles και δικηγόρος.

Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Ανατολική Βαλτιμόρη όπου ο Πίτερ δούλευε κατά την εφηβεία του. Από μικρός διδάχθηκε πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η ζωή. Προκειμένου να προστατευτεί, ο Πίτερ έμαθε μποξ στο Athimic Association της Βαλτιμόρης.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης με πτυχίο Νομικής.

Άνοιξε το δικό του δικηγορικό γραφείο το 1961. Το 1980 το γραφείο του άρχισε να ασχολείται με αστικές υποθέσεις και σταμάτησε να ασχολείται με ποινικές.

Το δικηγορικό γραφείο του γνώρισε τεράστια επιτυχία το 1982, όταν εκπροσώπησε 8.500 ενάγοντες – τον μεγαλύτερο αριθμό ενάγων – ποτέ σε μια αγωγή αμιάντου και κέρδισε. Σύμφωνα με πληροφορίες, κέρδισε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια μόνο σε αυτήν την περίπτωση. Για τον Πίτερ Άγγελο ήταν επίσης εξαιρετικά επιτυχής η μήνυση στην Wyeth, τους κατασκευαστές του χάπι διατροφής fen-phen.

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία όταν εκπροσώπησε την πολιτεία του Μέριλαντ σε μία μήνυση κατά της Philip Morris. Σήμερα μετρά γραφεία σε 10 πολιτείες.

Είναι ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που εκλέχθηκε στο Συμβούλιο της Βαλτιμόρης το 1959. Το 1964 έβαλε υποψηφιότητα για Δήμαρχος της Βαλτιμόρης. Ενώ συνέχισε να εμπλέκεται με τις πολιτικές υποθέσεις της πολιτείας του.

Επίσης αγαπά τα άλογα. Εκτρέφει  αγγλικά καθαρόαιμα άλογα ράτσας Thoroughbred στην φάρμα του στη Βαλτιμόρη.

Το 1993 με μια ομάδα επενδυτών προχώρησαν στην αγορά της ομάδας μπέιζμπολ Orioles. Έκτοτε ασχολείται ασταμάτητα με το άθλημα. Το 2009 το περιοδικό Sports Illustrated, τον κατονόμασε ως τον χειρότερο ιδιοκτήτη ομάδας της Μεγάλης Κατηγορίας.

Έχει δεχθεί πολλά βραβεία και επαίνους όπως Πολίτης της χρονιάς για το Μέριλαντ και το Μετάλλιο της τιμής του νησιού Ελλις – Ellis Island Medal of Honor.

Είναι γνωστός για τις φιλανθρωπικές του ενέργειες. Μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης ευεργέτης του Πανεπιστημίου της Baltimore, έχοντας προχωρήσει σε δωρεές άνω των 10 εκατομμυρίων και σε αντάλλαγμα, το νέο κτίριο νομικής σχολής φέρει το όνομα των γονέων του: Το John and FrancesAngelos Law Center, το οποίο άνοιξε τον Απρίλιο του 2013. Την ίδια χρονιά, έδωσε 2,5 εκατομμύρια δολάρια στο MedStar Franklin Square Medical C για να ανοίξει ένα κέντρο πνευμονοπάθειας.

πηγή https://www.thenationalherald.com