Σε μορφή e-book, γραμμένο από τον Καρπάθιο μουσικό Νίκο Νικολαϊδη, κυκλοφορεί το χρονικό για το οδοιπορικό στην Ιωνία με ευκαιρία της συναυλίας του Συνόλου Κέλσος στην Βιβλιοθήκη του Κέλσου, στην Αρχαία Έφεσο, πριν μερικά χρόνια.
Το ταξίδι είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2006 με την στήριξη των Υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού. Και εκεί, μπροστά στη Βιβλιοθήκη του Κέλσου, ένα από τα περίλαμπρα οικοδομήματα της αρχαιότητας, στάθηκε το ελληνικό -ομώνυμο!- συγκρότημα παλιάς μουσικής «Κέλσος» και έφερε την τέχνη του και τα ακούσματα από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, αλλά και με Χατζιδάκι, στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Συμμετέχοντας έτσι στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής της Σμύρνης.
Ήταν μια σπουδαία συμμετοχή με καλλιτεχνική, συμβολική, αλλά και με επί της ουσίας σημασία, καθώς το σύνολο «Κέλσος» αφού έκανε ένα μουσικό ταξίδι στην Ευρώπη του 16ου και 17ου αιώνα κατέληξε στη σύγχρονη μουσική, με τρία τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και με δύο τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν εξ ίσου σε Ελλάδα και Τουρκία. Τα τραγούδια «Από ξένο τόπο» και το «Φύτεψα μια λεμονιά», που αποδόθηκαν διασκευασμένα και ερμηνευτικά από τα όργανα εποχής που χρησιμοποιεί το σύνολο «Κέλσος».
Οι έξι μουσικοί που αποτελούν το σύνολο (που βαφτίστηκε έτσι γιατί «γεννήθηκε» στην οδό Κέλσου του Μετς!), χρησιμοποιούν πιστά αντίγραφα εποχής. Και είναι οι Νίκος Νικολαΐδης, Mechthild Stark και Μάνος Αβαράκης, που χρησιμοποιούν φλάουτο με ράμφος, ο Σταύρος Κατηρτζόγλου θεόρβη (μπαρόκ λαούτο) και η Helga Γιαννούλα βιόλα ντα γκάμπα. Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύει η Φαίνη Νούσια.
Συγγραφέας: Νίκος Μ. Νικολαΐδης
Αριθμός σελίδων: 54
Έτος έκδοσης: 2021
ISBN: 978-960-632-081-1
KELSOS_2021.pdf
Ειδικά Χαρακτηριστικά:
Τιμή: €0.00
Διαστάσεις: 17 cm × 1 cm × 24 cm
Διαθεσιμότητα:
από 1 έως 3 ήμερες