Το πυροσβεστικό ελικόπτερο έδωσε τη λύση

Το πυροσβεστικό ελικόπτερο έδωσε τη λύση

 του Μανώλη Δημελλά, φωτογραφία  Μανώλης Κοντονικόλας

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, στην περιοχή Κριθαρές, λίγο έξω από τις Μενετές, ξέσπασε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Η περιοχή είναι κατοικημένη και αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική.

Αν και δεν πρόκειται για πυκνή βλάστηση στην περιοχή έπνεαν  άνεμοι εντάσεως έως 8 μποφόρ και η κατάσταση έδειχνε εξαιρετικά δύσκολη. Αμέσως βρέθηκαν να επιχειρούν 25 πυροσβέστες με πρώτο τον διοικητή του Πυρ. Κλιμακίου της Καρπάθου Υποπυραγό  Δημήτρη Αϊβάτογλου.

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πυροσβεστών βρέθηκαν πολλοί κάτοικοι από τις Μενετές καθώς και από όλα τα χωριά της Καρπάθου.

Η κατάσταση έδειχνε δύσκολη και το ζήτημα ήταν η φωτιά να φτάσει και να περάσει τον κεντρικό αμαξωτό δρόμο γιατί από την άλλη πλευρά, στην περιοχή Βαθά, δεν υπάρχουν αρκετοί αγροτικοί δρόμοι κι η φωτιά, αν ξέφευγε, είχε σύμμαχο τον αέρα, τότε θα έφτανε στη θάλασσα.

Η φωτιά αν  και περιορίστηκε έδειχνε πως δεν θα σταματούσε, μάλιστα υπήρχαν στιγμές που έφτασε στις αυλές σπιτιών και με υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων αποφύγαμε τα χειρότερα. Νωρίς το μεσημέρι ο διοικητής του Π.Κ. Καρπάθου πήρε την απόφαση να καλέσει εναέριο μέσο από την Ρόδο και στις 15.00 έφτασε το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Χρειάστηκαν 10 ρίψεις από τον αέρα για να εκτονωθεί το κύμα της φωτιάς κι έτσι οι ομάδες του εδάφους να ολοκληρώσουν την κατάσβεση.

Γύρω στις 17.00 η φωτιά που ξεκίνησε από τις Κριθαρές και έκαψε περίπου 50-60 στρέμματα αγροτολιβαδικής έκτασης και ελαιόδεντρα να σβήσει. Η συμμετοχή του ελικοπτέρου ήταν καθοριστική και χάρις σε αυτό αποφύγαμε χειρότερες καταστάσεις.

Να σημειώσουμε ότι προηγούμενη μεγάλη φωτιά είχε εκδηλωθεί στις 2 Ιουλίου 2018 στην περιοχή Τρίστομο στην βόρεια Κάρπαθο.

Ήταν συγκινητική η βοήθεια όλων των κατοίκων της Καρπάθου, που έδειξαν αλληλεγγύη και ενότητα. Αγωνίστηκαν με θάρρος και κάθε τρόπο στο πλάι της Πυροσβεστικής.

Η αυριανή μέρα βρίσκει την πυροσβεστική υπηρεσία σε ανακριτικό ρόλο να ψάχνει τις αιτίες και την τοπική κοινωνία μουδιασμένη, αφού μια σπίθα είναι αρκετή για να φέρει την καταστροφή κι αυτό είναι κάτι που συνήθως το θυμόμαστε όταν αντικρύζουμε καμένη γη.