Πωλ Βιττωρούλης: "Τι πρόβλημα υπάρχει με το μνημείο του πατέρα μου; του μοναδικού νεκρού στην Επανάσταση Καρπάθου"

Πωλ Βιττωρούλης: "Τι πρόβλημα υπάρχει με το μνημείο του πατέρα μου; του μοναδικού νεκρού στην Επανάσταση Καρπάθου"

Από τις Μενετές τα νέα είναι τουλάχιστον περίεργα! Κάποιοι που δε συμφωνούν με την Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην τοποθέτηση αγάλματος στη μνήμη του Γεωργίου Βιττωρούλη έχουν βγει και μαζεύουν υπογραφές για να ΜΗΝ κατασκευαστεί το μνημείο!

Απορεί και προβληματίζεται αλλά και στεναχωριέται ο Πωλ Βιττωρούλης, γιος του ήρωα ο οποίος αναλαμβάνει όλα τα έξοδα, έχει κάνει την πρόταση και όλη τη μελέτη για αυτή την προτομή! Όπως αναφέρει στα Καρπαθιακά Νέα:

“δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει στο χωριό! Ποιοι είναι εκείνοι που δεν θέλουν και γιατί; Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί; μήπως γιατί δεν είναι συγγενής τους; τι άλλο πια να φανταστώ”.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καρπάθου η πρόταση για τη διάθεση χώρου και αποδοχή δωρεάς κατασκευής μνημείου (προτομής) στην Κοινότητα Μενετών Καρπάθου εις μνήμη του Γεωργίου Π. Βιττωρούλη.

Η πρόταση είχε την αποδοχή από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους εκτός από τον κ. Νίκανδρο Ανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, ωστόσο δεν έμεινε για να ψηφίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Επίσης αντιρρήσεις, όσο αφορά τις τυπικές διαδικασίες, εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καρπάθου κ. Χατζηκουτσός ο οποίος δεν είχε δικαίωμα ψήφου.

Πρόκειται για ολοκληρωμένο αίτημα από τον κ. Πωλ Βιττωρούλη, ο οποίος ζήτησε από τον δήμο Καρπάθου να αποδεχθεί εκ μέρους του, την δωρεάν κατασκευή μνημείου (προτομή) εις μνήμη του μοναδικού πεσόντος στο επαναστατικό κίνημα της 5ης Οκτωβρίου 1944 για την ελευθερία της Καρπάθου από τα στρατεύματα κατοχής , σε κατάλληλη θέση στην κοινότητα Μενετών που θα υποδειχθεί από τον δήμο Καρπάθου.

Η μελέτη που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο έχει γίνει από το γραφείο του συμπατριώτη μας Αρχιτέκτονα Μηχανικού κ. Γιώργου Γιαννόπουλου και η θέση που θα τοποθετηθεί η προτομή είναι στην Κάτω Πλατεία, λίγα μέτρα πάνω από την πέτρινη βρύση.

Ο Γεώργιος Βιττωρούλης συμμετείχε ενεργά στο Επαναστατικό Κίνημα από την πρώτη στιγμή του Ξεσηκωμού. Ήταν ο μοναδικός νεκρός κατά τη διάρκεια της Καρπαθιακής Επαναστάσεως και σκοτώθηκε στο σημείο που θα στηθεί το αφιερωματικό μνημείο. Ήταν μόλις 27 ετών και άφησε σύζυγο και δυο παιδιά ορφανά ενώ έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί από το ελληνικό κράτος ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης 1941-44.

15.9.2023

Καρπαθιακά Νέα