Ο διοικητικός απολογισμός της Προέδρου του "ΠΟΡΘΜΙΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ" Καλλιόπης Ιωαν. Παυλίδου

Ο διοικητικός απολογισμός της Προέδρου του "ΠΟΡΘΜΙΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ" Καλλιόπης Ιωαν. Παυλίδου

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΥΜΠΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

“ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ”

(2019-2021)

 

της Προέδρου Καλλιόπης Ιωάν. Παυλίδου,

 

Όλυμπος Καρπάθου, 18/8/2021

 

Αιδεσιμότατε, κ.κ. εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.κ. εκπρόσωποι των κρατικών αρχών, κ.κ. εκπρόσωποι των πατριωτικών συλλόγων και των λοιπών φορέων, Μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου – Διαφανίου Καρπάθου “ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

έκλεισαν ήδη 2 χρόνια από το καλοκαίρι του 2019, όταν γεμάτοι ενθουσιασμό ξεκινήσαμε την προσπάθεια ίδρυσης του Συνδέσμου μας ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Πενταμελούς Ομάδας Τοπικών Παραγόντων που ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία. Στο πλαίσιο των προβλεπομένων σε τέτοιες περιπτώσεις, η αρχική εκείνη συγκέντρωση εξέλεξε δια βοής, όπως θα θυμάστε, την Πενταμελή Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή στην οποία είχα την τιμή να προεδρεύω τα τελευταία δύο χρόνια.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα μόνο εύκολο δεν ήταν όπως αποδείχτηκε. Κι αυτό για τους ακόλουθους λόγους:

1. Από τότε που εμφανίστηκε το τουριστικό φαινόμενο στον τόπο μας, εξήντα δηλαδή χρόνια πριν, η εξέλιξή του ακολούθησε έναν άναρχο, ατομικιστικό και ακραία ανταγωνιστικό δρόμο, που έσπειρε και ρίζωσε βαθιά στις συνειδήσεις των τουριστικών μας επιχειρηματιών την αμοιβαία καχυποψία σε βαθμό τέτοιο, που η συνεννόηση του κλάδου να αποτελεί για δεκαετίες έναν ανέφικτο στόχο. Άμεση συνέπεια ήταν να φαντάζει στα μάτια των ενδιαφερομένων η δημιουργία κάποτε ενός φορέα, που θα συσπείρωνε όλες αυτές τις επιχειρηματικές δυνάμεις της ιδιαίτερης πατρίδας μας, όνειρο θερινής νυκτός.

2. Η πανδημία που ενέσκυψε παγκοσμίως ευθύς μετά την ανάληψη της προαναφερθείσας πρωτοβουλίας εμπόδισε τη γρήγορη εξέλιξη των ιδρυτικών διαδικασιών, οι οποίες με τους συνήθεις ρυθμούς λειτουργίας των υπηρεσιών του Ελληνικού δημοσίου θα διαρκούσαν, έτσι κι αλλοιώς, ένα σχεδόν χρόνο. Με την εφαρμογή μάλιστα της πολύμηνης αναστολής της λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών χρειάστηκε να κλείσουμε τελικά τον διετή κύκλο της υπηρεσιακής θητείας μας για να ολοκληρώσουμε με κάθε τυπικότητα όλα τα προβλεπόμενα από το ελληνικό κράτος σχετικά με τη σύννομη ίδρυση επαγγελματικών σωματείων.

Πληροφοριακά θα πρέπει να σας αναφέρω ότι το Σωματείο μας διαθέτει ήδη όλα εκείνα τα προαπαιτούμενα για την ομαλή λειτουργία του: α. Δύο (2) Σφραγίδες Σωματείου (μία στα Ελληνικά και μία στα Αγγλικά) β. Βιβλίο Πρακτικών Γενικής Συνέλευσης, γ. Βιβλίο Πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου, δ. Βιβλίο Μητρώου Μελών, ε. Βιβλίο Ταμείου, στ. Βιβλίο Ελεγκτικής Επιτροπής, ζ. Βιβλίο Εφορευτικής Επιτροπής, η. Βιβλίο Περιουσιολoγίου, θ. Φάκελο Ιστορικών Εγγράφων, ι. Φάκελο Εισερχομένων, ια. Φάκελο Εξερχομένων,

ιβ. Μπλόκ Αποδείξεων Πληρωμών, ιγ. Τυπωμένα φάκελα αλληλογραφίας, ιδ. ποικίλη γραφική ύλη.

Μένουν βέβαια πολλά ακόμη να γίνουν, όπως:

α. Εξεύρεση αίθουσας γραφείων του Συνδέσμου και ο εξοπλισμός της με όλα τα αναγκαιούντα έπιπλα και συσκευές λειτουργίας,

β. Συγκρότηση πληροφοριακής ιστοσελίδας,

γ. Έκδοση Α.Φ.Μ. από την Δ.Ο.Υ. Ρόδου,

δ. Εγγραφή του Συνδέσμου στα δευτεροβάθμια Επαγγελματικά Σωματεία της Δωδεκανήσου και άλλα ανάλογα, τα οποία θα αναλάβει να διεκπεραιώσει το σήμερα εκλεγόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στον επίπονο και διαρκή αγώνα μας είχαμε τη σταθερή συμπαράσταση πολλών συμπατριωτών, που βοήθησαν να γίνει τελικά το ανέφικτο εκείνο όραμα πραγματικότητα.

Επιτέψτε μου στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω και δημόσια όλους όσους συνέβαλαν στην επίτευξη του σπουδαίου αυτού για τον τόπο και τον κλάδο μας στόχου:

1. Τα Μέλη της Πενταμελούς Ομάδας Πρωτοβουλίας για την ίδρυση του “Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου – Διαφανίου Καρπάθου “ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ”: α. Γιώργο Ηλ. Ζωγραφίδη, πρ. Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, β. Νίκο Κων. Νταή, Δημοτικό Σύμβουλο Καρπάθου, γ. Κομνηνό Γεωρ. Σακέλλη, Δημοτικό Σύμβουλο Καρπάθου, δ. Ηλία Βασ. Παπαηλία, Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου και ε. Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη, πρ. Πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.) για την εύστοχη πατριωτική τους επιλογή.

2. Τα πενήντα ένα (51) Ιδρυτικά Μέλη του Συνδέσμου μας γιατί με τη δική τους υπογραφή και οικονομική συνδρομή μπορέσαμε να ξεκινήσουμε τη

δημιουργία του Επαγγελματικού μας Σωματείου εξήντα χρόνια μετά την εμφάνιση του τουρισμού στην Όλυμπο και στο Διαφάνι.

3. Τα Μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου: α. τον Αντιπρόεδρο Μανώλη Νικ. Ορφανό, β. την Γραμματέα Μαρίνα Μιχ. Λεντάκη, γ. την Ταμία Ευαγγελία Εμμ. Λιορεΐση, δ. τον Έφορο Νίκο Φιλ. Φιλιππάκη ε. το Αναπληρωματικό Μέλος Πόπη Γεωρ. Χαλκιά και στ. το επίσης Αναπληρωματικό Μέλος Μιχάλη Βασ. Μπαλασκά για την άριστη συνεργασία μας στο δύσκολο από κάθε άποψη διάστημα της διετούς θητείας μας.

4. Τον δικηγόρο Ρόδου, πρ. Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Ηλία Γεωρ. Ζωγραφίδη για την αμέριστη και ανιδιοτελή βοήθειά του στη διευθέτηση όλων των προβλεπόμενων από την Ελληνική Πολιτεία νομικών ενεργειών για την νόμιμη ίδρυση και λειτουργία του Συνδέσμου.

5. Την δικηγόρο Ρόδου Δικαία – Καλλιόπη Νικ. Οικονόμου για την εδώ παρουσία της με σκοπό να εποπτεύσει εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου τις πρώτες Αρχαιρεσίες του Συνδέσμου.

6. Τον καλλιτέχνη Γιάννη Βασ. Χατζηβασίλη για το σχεδιαμό του λογότυπου του Συνδέσμου μας.

7. Τον αιδεσιμότατο παπά-Γιάννη Γεωρ. Διακογεωργίου εφημέριο του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ολύμπου Καρπάθου για την πρόθυμη παραχώρηση της εκκλησιαστικής αίθουσας στον Σύνδεσμό μας όποτε χρειάστηκε.

8. Τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Μαυρολέων, Ηγούμενο Ι.Π.Σ. Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου & τον Διοικητή του Λιμενικού Σταθμού Διαφανίου Καρπάθου Ανθυπασπιστή Λ.Σ. κ. Μηνά Αντ. Οικονόμο για τη βοήθειά τους στην δωρεάν εκτύπωση φωτοαντιγράφων των αναγκαιούντων εγγράφων του Συνδέσμου.

9. Τα δύο Μέλη του Προεδρείου της σημερινής πρώτης ιστορικά Γενικής Συνέλευσης Αρχαιρεσιών του Συνδέσμου μας για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας α. την Πρόεδρο κ. Ευγενία Σακέλλη – Νταή, ιδιοκτήτρια της ξενοδοχειακής μονάδας “ΟΛΥΜΠΟΣ – ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ” β. τη Γραμματέα κ. Ρούλα Παπαβασίλη – Χουβαρδά, ιδιοκτήτρια της ξενοδοχειακής μονάδας “SUNSHINE Studios”.

10. Τα δεκατρία (13) Μέλη μας που έθεσαν πρόθυμα υποψηφιότητα στις πρώτες ιστορικά αρχαιρεσίες του Συνδέσμου μας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην έδρα μας, όπως ορίζει το καταστατικό μας.

Ολοκληρώνοντας τον συνοπτικό αυτό διοικητικό απολογισμό θα ήθελα να σας ενημερώσω εντελώς επιγραμματικά και για το Ταμείο του Συνδέσμου μας. Έτσι κι αλλοιώς η Ελεγκτική Επιτροπή που θα εκλεγεί σήμερα θα κληθεί να πραγματοποιήσει τον σχετικό οικονομικό έλεγχο και να συντάξει την προβλεπόμενη έκθεση για τη διετή θητεία της Προσωρινής Διοικούσας

Επιτροπής, η οποία και θα ανακοινωθεί στη Γενική Συνέλευση Προγραμματισμού του νεοεκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σας αναφέρω λοιπόν ότι οι συνολικές εισπράξεις από τα δικαιώματα εγγραφής και τις ετήσιες συνδρομές των Μελών μας ανήλθαν στα 810,00 € συνολικά. Τα πραγματοποιηθέντα έξοδα ανήλθαν στα 805,55€ συνολικά. Έτσι το ταμείο μας παρουσιάζει για τη χρήση της διετίας 2019-2021 το μικρό πλεόνασμα των 4,45€.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι υφίστανται σημαντικές οικονομικές εκκρεμότητες αρκετών μελών μας μερικές από τις οποίες πιστεύουμε ότι θα τακτοποιηθούν σήμερα.

Κλείνοντας εύχομαι από καρδιάς να είναι καλορίζικος ο Σύνδεσμός μας και να αποδώσει στα Μέλη και στον τόπο μας, όλα όσα προσδοκούμε απ’ αυτόν.