Πόσο ακλόνητη είναι η ημερομηνία διεξαγωγής δημοτικών εκλογών;

Πόσο ακλόνητη είναι η ημερομηνία διεξαγωγής δημοτικών εκλογών;

Με βάση τα ισχύοντα οι κάλπες για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στους δήμους, καθώς και στις περιφέρειες, θα στηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και ξανά στις 15 όπου θα χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Ωστόσο, κατά καιρούς, συζητείται το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών, δημοτικών και περιφερειακών, κατά περίπου οκτώ μήνες και συγκεκριμένα για τον Μάιο του 2024 προκειμένου να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, κάτι που είχε γίνει άπαξ, το 2014. Σε αυτό αντιδρά, πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων, πλην όμως, υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι θα ήθελαν να παραμείνουν ακόπως στο αξίωμα άλλους επιπλέον οκτώ μήνες. Σύμφωνα, μάλιστα, με αρμόδια πηγή, αυτοί είναι που θέτουν ζήτημα μετάθεσης των εκλογών στο υπουργείο Εσωτερικών.

Εσχάτως, όμως, συζητείται και ένα σενάριο το οποίο, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα καταστήσει τη μετάθεση των εκλογών, σχεδόν αναπόφευκτη.

Το σενάριο αυτό συνδέεται με το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Συγκεκριμένα, εάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία ως την τελευταία μέρα, τότε οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Ιουλίου 2023.

Στην περίπτωση, δε, που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, που είναι και το πιθανότερο, ενδέχεται να ξαναστηθούν κάλπες είτε στις 30 Ιουλίου είτε στις 6 Αυγούστου. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αντιλαμβάνεστε, ουδείς θα ασχολείται με τις δημοτικές εκλογές έως ότου προκύψει κυβέρνηση και αμέσως μετά, όλοι θα ξεχυθούν στις παραλίες για… πολιτική αποτοξίνωση. Θυμίζω, παράλληλα, ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι δημοτικοί συνδυασμοί θα πρέπει να κατατεθούν στα Πρωτοδικεία έως τις 31 Αυγούστου 2023.

Όπως γίνεται αντιληπτό, σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι αδύνατον να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια, όταν μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτούνται ως και διακόσιοι υποψήφιοι για τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια. Συνεπώς, το 2023 δεν αποκλείεται να έχουμε τελικά μόνον εθνικές κάλπες.

πηγή makthes.gr