Πρεμιέρα για την εστίαση έπειτα από 6 μήνες αναστολής!

Πρεμιέρα για την εστίαση έπειτα από 6 μήνες αναστολής!

Με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις κάνει πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, έπειτα από έξι περίπου μήνες σε αναστολή λειτουργίας η εστίαση.

Ο κλάδος επανέρχεται σήμερα με στόχο την επαναλειτουργία 40.000 και πλέον επιχειρήσεων της εστίασης. Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Ανάπτυξης, με τις νέες ρυθμίσεις θα επαναλειτουργήσει άνω του 50% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο σύνολο τους ξεπερνούν τις 80.000.

Πρόκειται για καταστήματα που έχουν εξωτερικούς ή υπαίθριους χώρους (π.χ. αυλές κ.λπ.) με καθήμενους πελάτες.

Η κυβέρνηση επέλεξε τελικά να λειτουργήσουν όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, ζαχαροπλαστεία, καφέ κ.ο.κ.

Σε αντίθεση δηλαδή με ότι ίσχυε πριν λίγες ημέρες όπου η πρόθεση ήταν να ανοίξουν οι επιχειρήσεις με Κωδικό Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) αποκλειστικά την εστίαση, δηλαδή τα εστιατόρια και οι ταβέρνες.

Αντίθετα, τα μπαρ, οι μπυραρίες κ.λπ., σύμφωνα με τις αρχικές προθέσεις ήταν να παραμείνουν κλειστά. Ωστόσο, καθώς ήταν δύσκολο να διαχωριστούν τα καταστήματα (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια), τελικά επελέγη να λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες φυσικά μπορούν να σερβίρουν σε εξωτερικούς χώρους.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι περίπου 40.000 και πλέον επιχειρήσεις της εστίασης θα μπορούν να λειτουργούν αυστηρά μέχρι τις 22.45

Η λειτουργία των επιχειρήσεων που επιτρέπεται αφορά σε αυτές που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αποκλειστικά σε ανοικτό και υπαίθριο χώρο
  • Φιλοξενία μόνον καθήμενων πελατών
  • Μη αναπαραγωγή μουσικής

Παράλληλα ισχύουν οι κάτωθι όροι και προϋποθέσεις:

  • Kατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια γίνεται απολύμανση των καταλόγων.
  • Σε κάθε τραπέζι τοποθετείται απολυμαντικό προϊόν ενώ οι πελάτες και το προσωπικό της επιχείρησης, κάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά το χρόνο αναμονής.
  • Σε κάθε τραπέζι μπορούν να καθίσουν το μέγιστο 6 άτομα και μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων υφίσταται απόσταση 0,9 έως 1,8 μέτρα ανάλογα με την διάταξη τους.

Στα μπαρ με απόσταση 1,5 μέτρο

Στα μπαρ μπορεί να γίνεται χρήση των σκαμπό που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους 1,5 μέτρο.

Κάθε επιχείρηση έχει δυνατότητα λειτουργίας από 05.00 το πρωί έως 22.45 το βράδυ. Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα παροχής φαγητού σε πακέτα (take away), διανομής (delivery) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive-thgrough).

Οι ως άνω προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία εστιατορίων, αναψυκτήριων και καφέ των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Κατ’ εξαίρεση στα ξενοδοχεία λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους αντίστοιχες δραστηριότητες, μόνον για τους πελάτες των ξενοδοχείων και με πληρότητα 40%-50%.

Τα πρόστιμα

H παραβίαση των όρων επισείει πρόστιμα από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώκαι σε περίπτωση υποτροπής, την αναστολή της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης για 30 έως 60 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της παράβασης.

πηγή www.powergame.gr