Προ ημερησίας στο Δημ. Συμβούλιο Καρπάθου. Ερωτήσεις-Εντάσεις αλλά και παρέμβαση από τους Φίλους Ζώων

Προ ημερησίας στο Δημ. Συμβούλιο Καρπάθου. Ερωτήσεις-Εντάσεις αλλά και παρέμβαση από τους Φίλους Ζώων

 

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες βράδυ, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, η διπλή Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καρπάθου. Το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον του χρόνου αφορούσε το σχεδιασμό του Τεχνικού προγράμματος 2022 με κριτή και σε ουσιαστικό ρόλο αντιπολίτευσης οι Δημ. Σύμβουλοι της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ.  Στα θέματα που δεν απαντήθηκαν:

Γιατί φέτος ο ΚΟΠΑΠ δεν έχει την τακτική επιχορήγηση 240.000 ευρώ;

Τι γίνεται με το ΚΟΝΑΚΙ; υπάρχει πρακτικό παραλαβής; γίνονται εργασίες στο εσωτερικό του;

Ποιο το μέλλον των Δασικών χαρτών;

Θα τρέξει πρόγραμμα φροντίδας για τα αδέσποτα ο Δήμος Καρπάθου;

Η Συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα με 15 στους 21 Δημοτικούς Συμβούλους και 3 Προέδρους τοπικών κοινοτήτων στους 10, να βρίσκονται στην αίθουσα και να συμμετέχουν.

Κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ακούσαμε διάφορες τοποθετήσεις και θέματα τα οποία κατά τη γνώμη μας παρουσιάζουν ενδιαφέρον και θα προσπαθήσουμε να τα προσεγγίσουμε.

Πρώτα από όλα ανακοινώθηκε από την παράταξη ΑΠΕΚ ότι μετά την αποχώρηση του κ. Κατσάνη νέος αρχηγός ψηφίστηκε ομόφωνα ο κ. Μηνάς Πρωτόπαππας.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Βασιλαράκης ξεκίνησε τον γύρο των τοποθετήσεων και ήταν ο μόνος που ζήτησε ψήφισμα-συμπαράσταση προς τον ουκρανικό λαό! Ανέφερε ότι τα προβλήματα παραμένουν ενώ σε έναν μήνα ξεκινά η τουριστική περίοδος. “Μπαίνει ζήτημα να προχωρήσουμε και να συμμετέχουμε στην τουριστική βιομηχανία. υπάρχουν καθυστερήσεις, όλοι συνυπεύθυνοι είναι μια ευκαιρία από εδώ και στο εξής όπως προβλέπεται”.

Ο κ. Νίκος Σπανός με ερώτηση για τους δασικούς χάρτες και τις ενέργειες του Δήμου και σε πιο στάδιο βρίσκονται αυτές αφου οι δασικοί χάρτες μέχρι και 3 Φεβρουαρίου δεν έχουν καμιά διαφορά, οι περιοχές έχουν παραμείνει ίδιες. έχουν γίνει ενέργειες για τη διόρθωση; γιατί καθυστερούμε;

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Δήμαρχος. Ανέφερε ότι νιώθει ηθική υποχρέωση για την τύχη δασικών χαρτών και για αυτό που συμβαίνει σήμερα γύρω από αυτούς. Πράγματι οι χάρτες είναι σοβαρότατο θέμα.  75-80% στην Κάρπαθο αναφέρεται ως Δασικό. Σπίτια και αμπέλια σε μερικές περιπτώσεις καταγράφονται δασικές εκτάσεις. Το κράτος έδωσε μια προθεσμία 7, 8 μηνών όσοι έχουν αντιρρήσεις να κάνουν ενστάσεις. Όπως γνωρίζουμε μέσα από αεροφωτογραφίες του 1960 η εταιρία που έφτιαξε τους χάρτες, έδωσαν λοιπόν προθεσμία και στη συνέχεια παράταση που λήγει 3 Απριλίου. Τι μας μένει; επειδή κάποιοι άκουσαν ότι όλα θα διορθωθούν  δεν έκαναν αντιρρήσεις. ελάχιστοι έκαναν τις απαιτούμενες ενέργειες. Για αυτό πρέπει να πάρουμε παράταση. Αν δεν κάνουμε αντιρρήσεις θα έχουμε μέγα πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό. Οι τίτλοι που έχουμε είναι προικοσύμφωνα. τουλάχιστον τα παλαιά προικοσύμφωνα πρέπει να βρεθεί τρόπος να είναι έγκυροι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Ο δήμαρχος κ. Νισύριος έχει κάνει ενέργειες στον υπ. περιβάλλοντος, έχει γίνει προσπάθεια να δοθεί παράταση”.

Ο κ. Θεοδόσης Μανωλάκης ανέφερε το περίεργο ζήτημα εργαζομένου του Δήμου, ο οποίος δουλεύει πολλά χρόνια και δεν μπορεί να πάρει σύνταξη. “είναι αλήθεια; τι θα γίνει 22 χρόνια δεν μπορεί να πάρει σύνταξη. Μερικοί εργαζόμενοι δεν έχουν βαρέα και ανθυγιεινά, τους τα κολλούν όπως πρέπει;”

Ο Νίκος Λύκος, δημοτικός σύμβουλος της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ, πήρε το λόγο και ανέφερε ότι ο Δήμαρχος δεν έκανε καμιά ενημέρωση ενώ τρέχουν τόσα προβλήματα. “Μιλάτε για το επίπεδο φωνάζουμε που είναι το παράξενο να μη χάνουμε τη μνήμη μας και επειδή και ο δήμαρχος απευθύνεται σε εμάς. Δεν μπορούμε να καταργούμε τι έγινε εδώ. επειδή ανέβηκαν οι τόνοι ρίχνουμε το επίπεδο; από τις πράξεις θα κριθούμε”.

Ο κ. Μανώλης Τσέρκης, ο οποίο σε όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων ήταν ενεργότατος, ξεκίνησε με μια ερώτηση που όμως δεν έλαβε απάντηση.” Από τις 3 Φεβρουαρίου έχω στείλει ερώτηση στην αναπληρώτρια διευθύντρια, μπορείτε να μου πείτε αν θα πάρω απάντηση; παρακαλώ να μου γνωρίσετε εάν γίνονται εργασίες στο ΚΟΝΑΚΙ. Επίσης ερώτηση προς στην διεύθυνση τεχνικών. Υπάρχει Πρακτικό Παραλαβής;  Όσο για το επίπεδο το κρίνει ο κόσμος”.

Η κα Ευαγγελία Φελλουζή εξέφρασε το παράπονο όλων των νέων του νησιού. “Εδώ και 2 χρόνια δεν υπάρχει δημοτικό γυμναστήριο από πέρσι θα λειτουργούσε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του;”

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Μανωλάκης, απευθυνόμενος προς τον νέο Πρόεδρο της ΑΠΕΚ κ. Μηνά Πρωτόπαππα, τον ρώτησε εάν έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις συνεργαζόμενες παρατάξεις. “Εχω κάνει αίτηση να το πάρω. Με αγνοούν το θέτω στην κρίση σας να μας το δώσετε να το δούμε. Συνεργασία παρατάξεων χωρίς σύγκληση, η δική μας παράταξη δεν συμμετέχει, πως λέτε ότι υπάρχει συνεργασία 3 παρατάξεων”.

Ο κ. Μανωλάκης ρώτησε τον  Δήμαρχο Καρπάθου κ. Νισύριο. “Σε ανάρτηση από Δελτίο τύπου αναφέρθηκε ότι 35.000 ευρώ, από τον μισθό σας δόθηκαν σε δωρεές. Να φέρετε που έχουν ξοδευτεί και με ποιες διαδικασίες. Θα ήθελα τιμολόγια αγοράς και καταθέσεις χρημάτων. Αφού λέτε ότι τα κάνατε δωρεά. Κάνετε του κεφαλιού σας, είναι νόμιμο αυτό που κάνετε; έχετε εισπράξει 70.000 ξοδέψατε 35.000 θέλω να δώ που θα ξοδευτούν 120.000 που συνολικά θα πάρετε”.

Ο κ. Μηνάς Πρωτόπαππας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κατσάνη, αναφερόμενος στην ερώτηση του κ. Μανωλάκη είπε ότι δεν υπάρχει μνημόνιο σύμπραξης παρατάξεων. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα έγγραφο από την ΑΠΕΚ προς τον κ. Δήμαρχο, τίποτε παραπάνω. “Αφορά την παράταξη ΑΠΕΚ, μην τον ψάξετε, δεν υπάρχει τίποτε παραπάνω”.

Ο νέος αρχηγός της ΑΠΕΚ ανέφερε χαρακτηριστικά:  “Θελω να σχολιάσω, λίγο ή πολυ στο δήμο φταίει η αντιπολίτευση, πήραμε θέσεις που δεν ανήκουν, σαμποτάραμε το δήμο. Να ξεκαθαρίσουμε. Εμείς, όταν έμεινε ακέφαλος ο δήμος, δεν είχαμε καμία σχέση, δε βοηθήσαμε. Είχατε 2 μήνες να τα ξαναβρείτε και καμιά πρόοδος. Τι περιμένατε να κάνουμε; Ανακοινώσεις, και οι δυο πλευρές ούτε η μια πλευρά, ούτε η άλλη, δεν είπαν ότι έκαναν λάθος. Κουράστηκα να ακούω για τη μειοψηφία στις αποφάσεις. Ενώ διαφωνήσαμε σε 15- 20 αποφάσεις, ενώ υπερψηφίσαμε εκατοντάδες αποφάσεις. Για τις Απευθείας αναθέσεις, ακούω πολλά παράπονα.  Μετα το κάλεσμα του κ. Δήμαρχου και με τη ομόφωνη απόφαση συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε στο αδιέξοδο που είχε. Μαζί με τη σύμφωνη γνώμη γράφουμε στον έγγραφο τις αρχές μας. Είμαστε εδώ, δεν λείψαμε ποτέ, ψηφίζουμε είναι ξεκάθαρο. βασικά και όλο αυτό θα γίνεται χωρίς να ξεχνάμε το ρόλο της αντιπολίτευσης”.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Καρπάθου, κ. Νισύριος, ο οποίος υποσχέθηκε  άριστη συνεργασία στον κ. Πρωτόπαππά, ενώ απευθυνόμενος προς τον νέο δημοτ. Σύμβουλο,  κ.  Νουάρο, είπε “ότι θέλεις θα έρχεστε στο γραφείο μου ρωτήστε τους αντιδημάρχους”

Στην τοποθέτηση του κ. Πρωτόπαππα αντέδρασε άμεσα ο κ. Λύκος: “Να λέμε αλήθειες, αναλάβαμε Σεπτέμβριο 2019, μέχρι τέλος χρόνου δεν είχαν γίνει απευθείας αναθέσεις. Δεν είναι λοιπόν δυο χρόνια, είναι 11 μήνες και όλες αφορούν περίοδο κορονοιου. Να μην ξεχνάμε ότι και ο Δημαρχος απουσίασε για εξι μηνες. Τότε έκανε μια απευθείας ανάθεση ο κ. Μανωλάκης. Μην μας εγκαλείτε για πράγματα που δεν έχουμε κάνει. Κάποιοι μήνες απευθείας αναθέσεων, τα είπαμε και θα δούμε ποιος τις στηρίζει. Όταν είχε ακυρωθεί η έκθεση στο Βερολίνο κάνατε φασαρία για τα εισητήρια. Με εγκαλούσατε για τα τιμολόγια της τουριστικής επιτροπής. Υπογράψατε χαρτιά για να στηρίζετε όλα αυτά”.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η προ ημερησίας συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου με σύμφωνη γνώμη του εισηγητή κ. Παραγυιού αποσύρθηκε το έκτακτο θέμα “”Συγκρότηση επιτροπής μελών τουριστικής επιτροπής” μετά από προτροπή του Προέδρου κ Μανωλάκη ο οποίος ανέφερε “δεν έχουμε ενημερωθεί, δεν το έχουμε συζητήσει. Ζητώ να μην το συζητήσουμε να το φέρουμε στην επόμενο δημοτ συμβουλιο”.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Παραγυιός απάντησε ότι αποσύρει το θέμα, ωστόσο αναρωτήθηκε πως η παράταξη ΝΕΑ ΠΝΟΗ  θέλει να συμμετέχει αλλά στην οικονομική επιτροπή δεν επιθυμεί να συμμετέχει.

Η κα Ρίτα Καλή Φιλιππουση για το θέμα του δημοτικού γυμναστηρίου ανέφερε “περίμενα την επικύρωση.  Η έγκριση ήρθε στις 11 Φεβρουαρίου το γυμναστήριο προχωρεί. Οι εργασίες στο κτήριο θα ξεκινήσουν και  σε 3 μήνες θα παραδοθεί ο χώρος. Πρέπει να αγοραστούν νέα όργανα. Όμως το ζήτημα είναι ότι ο δήμος δεν έδωσε 240.000 στον ΚΟΠΑΠ όπως γίνεται κάθε χρόνο. Για κάποιο λόγο δεν μας έδωσαν τα χρήματα; θα ήθελα μια απάντηση”.

Την προ ημερησίας διάταξη συζήτηση έκλεισε η επιστολή από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ την οποία και διάβασε η Ευαγγελία Φελλουζή.  Στην επιστολή γίνεται λόγος για το έργο του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ καθώς και ότι ο Δήμος Καρπάθου μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις του όπως οφείλει απέναντι στα αδέσποτα του νησιού.