Μήπως στον φετινό εορτασμό της 5η Οκτώβρη θα έπρεπε να κατέβει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Μήπως στον φετινό εορτασμό της 5η Οκτώβρη θα έπρεπε να κατέβει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

του Μανώλη Δημελλά

Η 5η Οκτωβρίου 1944, ταυτισμένη με το Επαναστατικό-Απελευθερωτικό κίνημα της Καρπάθου, όπως έγραψε ο πατέρας της καρπαθιακής λαογραφίας, Μ. Μιχαηλίδης Νουάρος,

«είναι ένα από τα λαμπρότερα κατορθώματα της μικράς μας πατρίδας».

Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση έξαρση του εθνικού και πατριωτικού αισθήματος, στην κυριολεξία έκρηξης Ελευθερίας, όπως την ονόμασε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.  Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσημη επίσκεψη του τον Οκτώβριο του 2016. Πριν από αυτόν το νησί είχε δεχτεί τις επίσημες τιμητικές επισκέψεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, δύο φορές  (1999 και 2004).

Φετός είναι ένας διαφορετικός εορτασμός, από την μια η πανδημία δυσκολεύει την διοργάνωση μιας μεγάλης γιορτής, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, από την άλλη η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού και οι απανωτές απειλές, οι παραβιάσεις και οι υπερβολές των Τούρκων δεν αφήνουν το μυαλό των Ακριτών σε ησυχία.

Μήπως λοιπόν η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στον φετινό εορτασμό βοηθήσει έτσι ώστε να τονωθεί το ηθικό της Καρπάθου και κατά συνέπεια της Δωδεκανήσου; 

Ας μην ξεχνάμε ότι η Κάρπαθος Επαναστάτησε και Απελευθερώθηκε πρώτη! Επτά μήνες νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Και μάλιστα δέχτηκε αρκετές χιλιάδες Δωδεκανήσιων προσφύγων που λιμοκτονούσαν στα σκλαβωμένα νησιά τους.