Η προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νησιωτικό ΕΣΥ 

Η προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νησιωτικό ΕΣΥ 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΒΟΡΕΙΑΣ & ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 

  • Απέναντι στο ΕΚΑΒ της καρότσας και στο ΕΣΥ της μιζέριας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  προκρίνει το νέο ΕΣΥ της ποιότητας και των νησιών 

Την περασμένη Δευτέρα, παρουσιάστηκε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το νέο ΕΣΥ, από τον Πρόεδρό μας Αλέξη Τσίπρα, μαζί με τους: Κώστα Κατσιγιαννόπουλο, (πρόεδρο Γιατρών Νοσ. Λήμνου, Μέλος Γεν. Συμβουλίου ΟΕΝΓΕ), Αθηνά Λινού (Καθηγήτρια Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών, υποψ. βουλεύτρια Βόρειου Τομέα Αθηνών), Δημήτρη Τζιάλλα (Νοσηλευτή, υποψ. βουλευτή Βόρειου Τομέα Αθηνών), Αθανάσιο Τσάκρη (Καθηγητή Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, υποψ. βουλευτή Επικράτειας). 

ΓΙΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ 

Η 9η από τις 12 προγραμματικές και κοστολογημένες δεσμεύσεις του σχεδίου μας για το νέο ΕΣΥ, έχει να κάνει με τον περιορισμό των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και νησιωτικής Περιφέρειας, σε δύο βασικούς άξονες: 

  1. Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών  

 

Κύριο μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, είναι τα νησιά να γίνουν, από ΕΠΙΛΟΓΗ, τόπος εργασίας και παραμονής των γιατρών και ασφαλής τόπος διαμονής νησιωτών και τουριστών. Το εξασφαλίζουμε με παρεμβάσεις σε τρεις άξονες με οικονομικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα. Η δέσμη αυτών των μέτρων είναι κοστολογημένη και υπολογίζεται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (συνολικά, όχι μόνο για την μισθοδοσία). Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επένδυση στο δημόσιο σύστημα Υγείας που θα έχει πολλαπλασιαστική αξία για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα και κυρίως είναι ισχυρό εργαλείο ανάσχεσης του brain drain. Είναι μια δαπάνη για τα νησιά μας, που τη δικαιούνται και την οφείλουμε στους νησιώτες.   

  1. Θέσπιση του ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ 

Κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας που θα κάνει πράξη τη συνταγματική επιταγή για ειδική μέριμνα στη νησιωτικότητα. Με την θέσπιση του «Υγειονομικού Ισοδύναμου», οι νησιώτες θα αποζημιώνονται για υγειονομικές υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός του νησιού κατοικίας τους.

Είναι ένα πολύ σημαντικό όραμα για τους νησιώτες συμπολίτες μας, μετά το όραμα του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, που το κάναμε πράξη και με την ιδιαίτερη συμβολή του αείμνηστου συντρόφου μας, του Νεκτάριου Σαντορινιού. 

 

«Ενησιωτίσαμε» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Υγεία 

 Τις ιδέες μου όλες, ενησιώτισα, λέει ο Ελύτης. Για αυτό και εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ενησιωτίσαμε το πρόγραμμα μας για την υγεία. Ξέρουμε, μπορούμε και θα το κάνουμε πράξη.

Για να γίνουν πράξη όμως τα παραπάνω, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ακύρωση όλων των μέτρων της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης της ΝΔ στην υγεία. Κρύβουν την πραγματική ατζέντα τους για την υγεία, πίσω από καλογυαλισμένες γενικότητες. Για να μην τρομάξει η κοινωνία με όσα προτίθενται να εφαρμόσουν. Αυτή δεν είναι κρυφή ατζέντα, είναι φρικτή ατζέντα. Η κατάργηση της αντιμεταρρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας είναι πυρηνικό στοιχείο της πολιτικής στρατηγικής μας, αλλά δεν φτάνει, Δεν προτείνουμε την επιστροφή στο παλιό ΕΣΥ.  

Ψυχή της πολιτικής υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το νέο ΕΣΥ που οραματιζόμαστε, με επίκεντρο τον Άνθρωπο. Για αυτό παλεύουμε, αυτό σας προτείνουμε να διαβάσετε αναλυτικά στο https://www.syriza.gr/article/id/147111/Al.-Tsipras:-Ayto-einai-to-schedio-mas-gia-to-neo-ESY-%E2%80%93-Oi-12-aksones.html  

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ.-

Ρόδος, 13/06/2023 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Καρπαθιακά Νέα