Η πρώτη διασωλήνωση στην Κάρπαθο είναι γεγονός. Σωτήρια η παρέμβαση της αναισθησιολόγου

Η πρώτη διασωλήνωση στην Κάρπαθο είναι γεγονός. Σωτήρια η παρέμβαση της αναισθησιολόγου

 

 

Μανώλης Δημελλάς

Το Νοσοκομείο Καρπάθου αθόρυβα και μεθοδικά ολοένα και χτίζει τη νέα προοπτική του νησιού. Είναι χαρακτηριστική η ιστορία ενός ταξιδιώτη, από εκείνους που ονομάζουμε repeaters, ανθρώπου που επισκέπτεται την Κάρπαθο 25 χρόνια, ο οποίος πέρασε μια κρίση και χάρη στο Νοσοκομείο και τις μάχιμες ειδικότητες του, μπορούμε να πούμε ότι σήμερα είναι ζωντανός!

 

Την περασμένη Τρίτη, 6 Ιούλιου 2021, στις 08.30 το πρωί, ένας 67χρονος Αυστριακός προσήλθε στο Νοσοκομείο. Ο ασθενής ολοένα και έχανε το επίπεδο της συνείδησης του. Αμέσως σήμανε συναγερμός, όλες οι ειδικότητες, δυο χειρούργοι, ένας καρδιολόγος, οι παθολόγοι και η αναισθησιολόγος κα Στέλλα Κοντογιαννοπούλου, κυριολεκτικά έπεσαν πάνω του. Έγιναν όλες οι εξετάσεις, που αυτή τη στιγμή έχει δυνατότητα το Νοσοκομείο Καρπάθου και η εκτίμηση των γιατρών ήταν ότι πρόκειται για σοβαρότατη αναπνευστική κρίση.

Όσο περνούσε ο χρόνος ολοένα και έπεφτε το επίπεδο συνείδησης του ασθενή έτσι κρίθηκε ότι ήταν απολύτως αναγκαίο να διασωληνωθεί. ‘Εστω κι αν δεν υπήρχαν όλα τα μηχανήματα αναισθησίας, η εξαιρετικά έμπειρη αναισθησιολόγος προχώρησε όλη τη διαδικασία χειροκίνητα!

Ο 67χρονος παρέμεινε στο Νοσοκομείο Καρπάθου για 8 ώρες, στις 16.00 έφτασε το αεροσκάφος της πολιτικής προστασίας, που νωρίτερα είχαν καλέσει και τον παρέλαβε.

Ο ασθενής μεταφέρθηκε με το νέο Ασθενοφόρο διασωληνομένος στο αεροδρόμιο Καρπάθου και από την Αναισθησιολόγο παραδόθηκε στον πνευμονολόγο του ΕΚΑΒ. Στη συνέχεια και μετά την πτήση  μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιώς, όπου και μπήκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Εκεί του έγιναν όλες οι εξετάσεις, ακόμη και αξονική εγκεφάλου, ωστόσο παρέμεινε ισχυρή η αρχική διάγνωση που είχε γίνει στην Κάρπαθο.

Ο ασθενής, έπειτα από σχετικό αίτημα του ασφαλιστικού του φορέα, μεταφέρθηκε και πάλι διασωληνομένος και με έκτακτη πτήση στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Και εκεί, έγινε μια νέα σειρά εξετάσεων όπου κατέληξαν στην αρχική διάγνωση στην αναπνευστική κρίση. Χθες Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021, ο ασθενής αποσωληνώθηκε και είναι καλά στην υγεία του!

Πρόκειται για ένα περιστατικό που αποδεικνύει τον τεράστιο ρόλο του Νοσοκομείου της Καρπάθου.έναν χρόνο από τη λειτουργία του και καθημερινά συνειδητοποιούμε τη μετάβαση από το μικρό Κέντρο Υγείας σε ένα ολοκληρωμένο αυτόνομο Νοσοκομείο και τον σημαίνοντα ρόλο του στην κοινωνία.

Η απόφαση της αναισθησιολόγου, κας Στέλλας Κοντογιαννοπούλου, να έρθει και να προσφέρει τις γνώσεις και τη μεγάλη εμπειρία της στην Κάρπαθο δεν είναι καθόλου τυχαία. Η κα Κοντογιανοπούλου επισκέπτεται το νησί μαζί με την οικογένεια της εδώ και 17 χρόνια! Αγαπά το νησί, έχει πολλούς και σταθερούς φίλους. Πρόκειται για «μάχιμη» αναισθησιολόγο, αφού έχει περάσει από το Κρατικό Νικαίας ως Επιμελήτρια, από το Θριάσιο, επίσης ως  Διευθύντρια ΕΣΥ, στη Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας, Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

Η αναισθησιολόγος Στέλλα Κοντογιαννοπούλου με τη φίλη της Μαριάννα Βιτωρούλη

Ενώ έχει κάνει στην Γερμανία ειδικότητα παιδοαναισθησιολόγου και έχει εργαστεί εκεί για έξι χρόνια. Επέλεξε την Κάρπαθο για να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε έναν τόπο που αγαπά και επιθυμία της είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη του Νοσοκομείου του νησιού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια νεαρή Γερμανίδα που χτύπησε χθες, την περιέθαλψε στο Νοσοκομείο και σημαντικό ρόλο είχε η επικοινωνία στη γλώσσα της ασθενούς.

Όπως μας αναφέρει στα Καρπαθιακά Νέα, γνωρίζει ότι υπάρχουν ελλείψεις, όμως δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αφού οι ειδικότητες και η πείρα των γιατρών, που φτάνουν στο Νοσοκομείο, θα είναι εκείνα τα συστατικά που θα οδηγήσουν στον καλύτερο εξοπλισμό και στην αρτιότερη λειτουργία του.

Για παράδειγμα μας εξηγεί ότι ζητήθηκαν φύλλα μολύβδου ,για να επενδυθούν οι τοίχοι του χειρουργείου. Επίσης με πολύ αγώνα και προσωπική επίβλεψη  γίνεται η συντήρηση στον εξαερισμό των χειρουργείων, ένα εξαιρετικά κρίσιμο και λεπτό ζήτημα. Μάλιστα, όπως τονίζει η κα Κοντογιαννοπούλου, υπάρχει άριστη συνεργασία με τον διοικητή κ. Γρ. Ρουμάνη, ο οποίος είναι καλός και αποτελεσματικός, αν και μακριά, έχει καταγράψει κάθε αίτημα του προσωπικού.

Επίσης επισημαίνει την αναγκαιότητα Αξονικού Τομογράφου, ενώ στα θετικά μας αναφέρει την γραμμή εμβολιασμού, που πήγε παραπάνω από άψογα και το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο σε δυο βδομάδες θα είναι σε λειτουργία και μέσα από αυτό θα καταγράφεται κάθε κίνηση του Νοσοκομείου της Καρπάθου κι έτσι θα φαίνεται ο όγκος των ιατρικών πράξεων και των εργασιών.

 

«Όμως και οι Καρπάθιοι, όπως κι όσοι ζουν στο νησί, θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, το Νοσοκομείο είναι μια πρότυπη δημόσια μονάδα υγείας. Να βγούμε από τη λογική πετάγομαι να γράψω τα φάρμακα. Βεβαίως γίνεται κι αυτό, όμως εδώ ήδη γίνονται σοβαρότατες ιατρικές πράξεις και το πρώτο που πρέπει αποκτήσει το Νοσοκομείο Καρπάθου είναι εμπιστοσύνη από τον κόσμο».

 

Η κα Κοντογιαννοπούλου στάθηκε σε ένα ακόμη σημείο, αυτό που έχει να κάνει με τα κίνητρα που θα μπορούσε να προσφέρει ο δήμος της Καρπάθου στους γιατρούς. Οικονομική χορηγία, σπίτι, διατροφή, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και αυτό ίσως δημιουργηθούν προβλήματα.