Πρωτοβουλία για τη θέσπιση Ημέρας Ελληνικής Διασποράς

Πρωτοβουλία για τη θέσπιση Ημέρας Ελληνικής Διασποράς

Την πρόθεση της Ελληνικής Πολιτείας να θεσπίσει τον εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Διασποράς γνωστοποιεί, με επιστολή του προς τους ομογενειακούς φορείς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κώστας Βλάσης. Σκοπός της πρωτοβουλίας ειναι, κατά τον κ. Βλάση, η αναγνώριση του ιστορικού ρόλου και της πολύτιμης συνεισφοράς της Ομογένειας στην εξέλιξη και στην πρόοδο του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες να γίνουν συμμέτοχοι και συνοδοιπόροι στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ημερομηνία εορτασμού της Ημέρας Ελληνικής Διασποράς. “Η συμμετοχή σας θα αποτελέσει για ακόμη μία φορά έμπρακτη απόδειξη ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το να φέρουμε τον Ελληνισμό της Διασποράς πιο κοντά στην μητέρα Πατρίδα”, υπογραμμίζει καταληκτικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Βλάση:

“Το 2021 είναι ένα έτος-ορόσημο στην πολυαιώνια διαδρομή του Έθνους μας. Μία κορύφωση στην ιστορική συνέχεια της Ελλάδας, της οποίας οι ρίζες χάνονται βαθιά στον χρόνο. Ο πρόσφατος εορτασμός των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, αποτέλεσε ευκαιρία να αναλογιστούμε τα κατορθώματα του παρελθόντος, αλλά και να οραματιστούμε την Ελλάδα του μέλλοντος.

Βαδίζοντας στα χνάρια της Ιστορίας “συναντούμε” τους Έλληνες της Διασποράς και της Αποδημίας να πρωτοστατούν στην σπουδαία αυτή στιγμή για το ελληνικό Γένος. Ο νεοελληνικός διαφωτισμός του Ρήγα Φεραίου και του Αδαμάντιου Κοραή άνθισε στην Κεντρική Ευρώπη στο τέλος του 18ου αιώνα, η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, ενώ η ίδια η Επανάσταση ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 1821 στις Παραδουνάβιες περιοχές. Από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους, οι απανταχού Έλληνες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εξέλιξης και προόδου του. Σάρκα από την σάρκα του και κομμάτι από την ψυχή του.

Με αυτές τις σκέψεις μοιράζομαι μαζί σας με χαρά την πρόθεση της Πολιτείας να θεσπίσει τον εορτασμό Ημέρας της Ελληνικής Διασποράς με σκοπό να αναγνωρίζεται και να τιμάται, σε ετήσια βάση, ο ιστορικός ρόλος και η πολύτιμη συνεισφορά της Ομογένειας στη χώρα μας.

Σε αυτή την πρωτοβουλία, σας θέλουμε όλους συμμέτοχους και συνοδοιπόρους. Προσκαλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, όπου γης, όπως καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ημερομηνία εορτασμού της.

Η συμμετοχή σας θα αποτελέσει για ακόμη μία φορά έμπρακτη απόδειξη ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το να φέρουμε τον Ελληνισμό της Διασποράς πιο κοντά στην μητέρα Πατρίδα”.

πηγη www.vema.com.au