Σαν σήμερα, 26.8.1966, εφ. ΠΡΟΟΔΟΣ: "Στην Κάρπαθο ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γεώργιος Λαμπριανός"

Σαν σήμερα, 26.8.1966, εφ. ΠΡΟΟΔΟΣ: "Στην Κάρπαθο ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γεώργιος Λαμπριανός"

Σαν σήμερα 26.8.1966

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, της Ένωσης Κέντρου και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Λαμπριανός περιόδευσε όλη την Κάρπαθο.

Ποιος ήταν ο Λαμπριανός;

Ο Γεώργιος Λαμπριανός ήταν ο βουλευτής που ξεκίνησε από το μηδέν!
Κυριολεκτικά από το μηδέν. Το τρίτο παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας από τον Αρχάγγελο, είχε την ατυχία να χάσει τη μητέρα του ενώ ήταν μόλις 3 χρονών. Με αυτή την έννοια δεν γνώρισε τη μητρική στοργή, μεγάλωσε σε χέρια συγγενών και το ότι δεν γνώρισε τη μητέρα του ήταν πάντα ένας μεγάλος του καημός. Υποχρεώθηκε από πάρα πολύ νωρίς, από την ηλικία των 10 χρόνων, να δουλέψει. Στις οικοδομές πρώτα ως εργάτης, μετά ως μάστορης ξεκινώντας και τη δική του πορεία ουσιαστικά. Ήταν μόνος από το ξεκίνημα της ζωής του.

Έφτασε στο ύπατο αξίωμα όμως, πράγμα σπάνιο.
Ήταν το επιστέγασμα μιας ζωής με αγώνες. Αγώνας επιβίωσης πρώτα για τον ίδιο, μετά στα δύσκολα χρόνια της ιταλικής κατοχής όταν είδε δύο από τα παιδιά του να πεθαίνουν, αγώνας μετά για την ίδρυση του πρώτου Σωματείου Οικοδόμων που ίδρυσε στον Αρχάγγελο, αγώνας ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αδιαλείπτως από το 1950 μέχρι και το 1967 οπότε ήρθε η χούντα και καθαίρεσε τις εκλεγμένες διοικήσεις των συνδικαλιστικών φορέων, αγώνας και ως βουλευτής από το 1964 έως το 1967 με την Ένωση Κέντρου, αγώνας και μετά επί επταετίας όταν φυλακίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση.

Ο «αγράμματος βουλευτής», όπως τον είπαν οι Αθηναίοι, ήξερε να δίνει αγώνες και να τους κερδίζει, όχι επωφελούμενος προσωπικά, πάμφτωχος πέθανε, αλλά κερδίζοντας σε εμπειρία και γνώση που έφερε καλύτερες μέρες στην εργατική τάξη, που ήταν ο δικός του λαός.

Πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1999, σε ηλικία 84 ετών κι έκλεισε μαζί του ένας αιώνας ταραγμένος για την Ελλάδα ολόκληρη.

Πηγή μας στο ταξίδι της ζωής του Γ.Λαμπριανού η εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ