Ν. Σαντορινιός: Η Νησιωτικότητα και η Ναυτιλία απουσιάζουν από το σχέδιο της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ν. Σαντορινιός: Η Νησιωτικότητα και η Ναυτιλία απουσιάζουν από το σχέδιο της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Παρατίθενται σημεία από την ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού, στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης (Ταμείο Ανάκαμψης) και της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Στα κρυφά και χωρίς την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Η σημερινή συζήτηση για την κύρωση χρηματοδότησης της χώρας μας από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και της Δανειακής Σύμβασης, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το ποιους τελικά θα ωφελήσει. Η απάντηση δίνεται αμέσως, από τον τρόπο που έχει διαχειριστεί η Κυβέρνηση τη συγκεκριμένη διαβούλευση. Μια διαβούλευση που έχει γίνει εν κρυπτώ και παραβύστω. Μια διαβούλευση που έχει γίνει με λίγους ισχυρούς, οι οποίοι θα πάρουν τη «μερίδα του λέοντος». Ένα σχέδιο χρηματοδότησης που δεν έχει ζυμωθεί με την κοινωνία, με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, της εργασίας και των εργοδοτικών συνδικάτων. Και ρωτάμε για άλλη μια φορά: Γιατί δεν έχει γίνει διαβούλευση στη Βουλή και γιατί αρνείται η Κυβέρνηση να συζητήσει σοβαρά και ουσιαστικά μαζί με την κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις της χώρας;».

«Δεσμεύετε τη χώρα σε ένα πρόγραμμα με ισχύ μέχρι το 2026, υπερβαίνοντας το χρόνο τον οποίον σας έχει δώσει ο λαός για να κυβερνήσετε. Με αυτό τον τρόπο, δεσμεύετε και την επόμενη Κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή. Δεσμεύετε, πάνω από όλα, τον ελληνικό λαό σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, το οποίο έρχεται να εφαρμόσει τις εντολές και «εκθέσεις» Πισσαρίδη».

Στόχος της Κυβέρνησης οι συγχωνεύσεις και εξαγορές των ΜμΕ στους εκλεκτούς «κολλητούς» της

«Διάβαζα στην «Καθημερινή», ότι θα παρέχετε …κίνητρο, για συγχωνεύσεις και εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ρίχνοντας στο μισό τον φορολογικό συντελεστή. Αυτό ακριβώς είναι το πρόγραμμά σας. Δε θέλετε να ενισχύσετε και να εξυγιάνετε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θέλετε να τις αποκλείσετε από οποιαδήποτε χρηματοδότηση ή δανειοδότηση που θα γίνεται μέσω των συστημικών τραπεζών. Θέλετε να τις διαλύσετε μέσω των λίγων και συγκεκριμένων συμφερόντων που ενισχύετε ώστε να τις εξαγοράσουν. Ακόμα και για τις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω covid (όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα ΝΗΣΙΔΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), ζητάτε να γίνεται κατάσχεση του ποσού για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις!».

 Η Κυβέρνηση παρουσιάζει ένα σχέδιο χρηματοδότησης χωρίς περιφερειακή διάσταση και μέριμνα για νησιά, λιμάνια, ναυτιλία και μια σειρά άλλων κοινωνικών ζητημάτων

«Το σχέδιο χρηματοδότησης που συζητάμε δεν έχει καμία περιφερειακή διάσταση, λείπει η στήριξη στα νησιά μας. Δεν ενισχύετε ούτε στο ελάχιστο το Εθνικό Σύστημα Υγείας των νησιών, τα προβλήματα του οποίου αναδείχθηκαν με την πανδημία. Εκτός τίθεται η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αυτοπαραγωγή, αυτοκατανάλωση και ενεργειακές κοινότητες, διότι οι «κολλητοί» σας είναι οι μεγάλες εταιρείες που φτιάχνουν τις ΑΠΕ και αυτούς θέλετε να χρηματοδοτήσετε. Δεν έχετε καμία σχέση με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τον οποίον χρηματοδοτείτε με μηδέν ευρώ, δηλαδή τον βάζετε στη λίστα απλά για να υπάρχει, όπως και πολλά άλλα!»

 Είναι ντροπή και αίσχος να δίνετε ΜΟΝΟ 1 εκ. για τη ναυτιλία και 20 εκ. για τα λιμάνια σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 32 δις. ευρώ

«Δεν ασχολείστε με τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα της χώρας μας. Ενώ στην αρχή είχατε μιλήσει για «πράσινη» ναυτιλία με 350 εκατομμύρια στο Μέτρο 1.3, το μόνο που τελικά βλέπουμε να περιλαμβάνεται στο σχέδιο σύνταξης, είναι μια έρευνα για την καινοτομία στα καύσιμα! Χωρίς καν προϋπολογισμό και συγκεκριμένο σχέδιο. Ας μας απαντήσετε στην ουσία. Θα χρηματοδοτήσετε την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου που αυτή τη στιγμή «γερνά»; Θα υλοποιήσετε τη μελέτη για τις ανάγκες ανανέωσης του στόλου και τις δυνατότητες χρηματοδότησης, που σας έχει δώσει το Ναυτικό Επιμελητήριο και που χρηματοδότησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Ως το 2027, 40 πλοία του ακτοπλοϊκού μας στόλου θα είναι άνω των 40 ετών. Και το μόνο που προϋπολογίζετε είναι 1 εκ. ευρώ για να συνεχίσετε τη μελέτη που κάναμε. Μόνο αυτό! Σε ένα πρόγραμμα των 32 δισ., δίνετε μόνο 1 εκατομμύριο για τη ναυτιλία. Αυτή είναι η εκτίμησή σας για την ανάπτυξη της ναυτιλίας της χώρας».

«Όσο αφορά στα λιμάνια, βάζετε προϋπολογισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει περάσει από τη χώρα, μόλις 20 εκ. ευρώ και μέχρι το 2026. Όταν εμείς ως Κυβέρνηση, δίναμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 12 εκατομμύρια το χρόνο! Διαβάζω σχετικά ότι στόχοι είναι η ‘αναβάθμιση της λιμενικής διακυβέρνησης, η αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των λιμανιών, τα εναλλακτικά καύσιμα, νέα βιομηχανία ναυπηγοεπισκευής…’. Και έπειτα διαβάζω τα προτεινόμενα έργα, που μόνο ως αστείο μπορώ να τα εκλάβω. Αλήθεια, τα διάβασαν αυτά στην Ευρώπη και δεν γέλασαν με όσα προτείνετε; Να μιλάτε για ανάπτυξη λιμανιών και να λέτε ότι θα κάνετε μία μελέτη αναβάθμισης του Μαραθόκαμπου, μία πλατφόρμα στη Χαλκιδική, ένα τουριστικό Καταφύγιο; Αυτή είναι η δική σας αντίληψη για την ανάπτυξη των περιφερειακών λιμανιών της χώρας; Ντροπή και αίσχος!».