Ν. Σαντορινιός: "Κίνητρα για ενίσχυση της σεζόν και προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του Τουρισμού"

Ν. Σαντορινιός: "Κίνητρα για ενίσχυση της σεζόν και προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του Τουρισμού"

 

Ευρεία τηλεδιάσκεψη με τους ανθρώπους του Τουρισμού είχε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Στην συνάντηση παρών ήταν ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχης Τουρισμού. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε την μετέωρη κατάσταση που αυτή τη στιγμή βιώνει ο κλάδος, ενώ μετέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την τόνωση των επιχειρήσεων του Τουρισμού και την προστασία των εργαζομένων.

Αβέβαιη η φετινή χρονιά για τους ανθρώπους του Τουρισμού

«Σε μια ακόμη αβέβαιη σεζόν εισέρχονται οι άνθρωποι του Τουρισμού, αφού παρόλο που η επίσημη έναρξή της έχει ορισθεί για τις 15 Μαΐου, εντούτοις όλες οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως μόνο μετά τα μέσα Ιούνη θα υπάρξει μια πιο κανονική ροή αφίξεων. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα ακυρωθούν προγραμματισμένες πτήσεις. Ο Ελληνικός Τουρισμός συνεχίζει να βιώνει μια παρατεταμένη ανασφάλεια. Μετά από μια καταστροφική περσινή χρονιά και την έλλειψη σχεδίου ικανοποιητικής στήριξής τους από την Κυβέρνηση, οι τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητάς τους».

Άμεση στήριξη στον κόσμο της εργασίας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου

«Με το σκοπό της προστασίας του εποχικά εργαζόμενου κόσμου, η Κυβέρνηση οφείλει να επιδοτήσει το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και μέρος του μισθού, με την προϋπόθεση της διατήρηση των θέσεων εργασίας και του ύψους των αποδοχών. Ακόμη οφείλει να διασφαλίσει την πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας και περίθαλψης για όλους τους εποχικά εργαζόμενους, πέραν των περιπτώσεων όπου προβλέπεται η υποχρεωτική επαναπρόσληψη. Ενώ για το μεγάλο και κομβικό πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας που οι άνθρωποι του Τουρισμού αντιμετωπίζουν, προτείνεται άμεσα να ενισχυθούν τα Περιφερειακά προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, αφού από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πχ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, φαίνεται ότι μόνο 1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί. Επιπλέον η Κυβέρνηση οφείλει να επιδοτήσει την εφαρμογή των Υγειονομικών πρωτοκόλλων μέσω ΕΣΠΑ».

Κίνητρα για την ενίσχυση της σεζόν

«Για να αντιμετωπιστεί η υφεσιακή πορεία του κλάδου του τουρισμού χρειάζεται άμεσα η εφαρμογή ενός επιθετικού προγράμματος επέκτασης της τουριστικής περιόδου, πέραν του Νοεμβρίου, με ισχυρά κίνητρα και πρωτοβουλίες, όπως η επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους και των δαπανών ΔΕΚΟ, συμφωνίες με Διεθνείς τουριστικούς πράκτορες και στήριξη των τουριστικών καταστημάτων σε συγκεκριμένους προορισμούς να παραμείνουν ανοιχτά». Συζητώντας με τους εμπλεκόμενους φορείς, ο Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ότι ως επιπλέον κίνητρα για τον μαζικό τουρισμό θα μπορούσε να είναι η κάλυψη μέρους του κόστους rapid test, με την προσφορά εισιτηρίων σε μουσεία και επισκέψιμους χώρους του ΥΠΠΟ, καθώς

και η εφαρμογή πρωτοκόλλων διεθνών πλόων στη θαλάσσια αναψυχή, δεδομένου ότι πολλοί τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου διαθέτουν σκάφη που διαχειμάζουν στα γειτονικά παράλια (Τουρκία, Αλβανία) και να πρέπει να εφαρμοστούν πρωτόκολλά green pass για την κάλυψη των της τουριστικής τους κίνησης. Το πρόγραμμα εμβολιασμού, επίσης, πρέπει να επιταχυνθεί, κατά προτεραιότητα, στους νέους και τις νέες κάτω των 30 ετών, με δεδομένο ότι αυτές οι ηλικίες στελεχώνουν κατά κύριο λόγο τα εποχικά επαγγέλματα στον τουρισμό- επισιτισμό».

«Τέλος, ειδικά για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει προτείνει εδώ και καιρό ένα γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού με 1 δις ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση, επίσης, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, επεκτεινόμενο για όλους τους πολίτες, μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην εσωτερική κίνηση και στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας στα νησιά».

 

Τα νησιά μας πρέπει να οχυρωθούν

«Άμεσος στόχος οφείλει να είναι η διασφάλιση της επάρκειας κάλυψης των υγειονομικών αναγκών των νησιών, με επιπλέον κίνητρα προσέλκυσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ενώ, άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την επαρκή κάλυψη με πλωτά και εναέρια μέσα μεταφοράς των ασθενών από τα νησιά προς άλλα κέντρα».

«Η Πανδημία μπορεί να λειτουργήσει ως μάθημα για όλους μας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ανθεκτικό μοντέλο Τουρισμού με έμφαση στον τουρισμό εμπειρίας και τις ειδικές μορφές που μπορεί να υπηρετήσει και να προσφέρει κάθε περιοχή, με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητητα των προορισμών και στις αρχές της αειφορίας».