Ο Βαγγέλης Καταχανάς μας εξηγεί τι είναι τα "Σεμινάρια Μαρξισμού", για να μην υπάρχουν μπερδέματα!

Ο Βαγγέλης Καταχανάς μας εξηγεί τι είναι τα "Σεμινάρια Μαρξισμού", για να μην υπάρχουν μπερδέματα!

Τα σχόλια που διατυπώθηκαν στην ανάρτηση-ενημέρωση που κοινοποιήσατε σχετικά με τα καλοκαιρινά σεμινάρια Μαρξισμού στο νησί μας παρά το ότι δεν συνάδουν με την σοβαρότητα της εφημερίδας σας “Καρπαθιακά Νέα” είμαι υποχρεωμένος να κάνω κάποιες διευκρινίσεις.

Ο Μαρξισμός ως επιστήμη επιδιώκει να δείξει ότι τόσο ο δυτικός σοσιαλισμός όσο και ο ιστορικός υλισμός αποτέλεσαν εκφράσεις φιλοσοφικών ζυμώσεων ενός ολόκληρου πολιτισμού και όχι απλώς προϊόντα ενός συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος, μιας συγκεκριμένης εποχής.

Με απλά λόγια είναι λάθος να ταυτίζουμε μια κοινωνικοοικονομική θεωρία που διατυπώθηκε από τον Μάρξ και τον Έγκελς στη δεκαετία του 1840,  ως συνέπεια της ανάπτυξης της κοινωνικής σκέψης και επιστήμης έκείνης της χρονικής συγκυρίας, με την σωστή ή λάθος αξιοποίηση που είχε σε πολιτικό επίπεδο η θεωρία αυτή σε διάφορες χώρες  στα μετέπειτα χρόνια (Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ρωσσία).

Αυτός είναι ο λόγος που ο μαρξισμός διδάσκεται στις φιλοσοφικές σχολές σε πολλά πανεπιστήμια ανα τον κόσμο, όπως και άλλες κοινονικοοικοπνομικές θεωρίες εκ διαμέτρου αντίθετες.  Έτσι και  το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης όπου διδάσκει ο κ. Μπρατσής, ως Καθηγητής του αντίστοιχου τμήματος, που λόγω της κασιακής του καταγωγής και της αγάπης του για το νησί του, φέρνει κάθε χρόνο διάφορες προσωπικότητες από διάφορα πανεπιστήμια Ευρώπης και ΗΠΑ, γνωρίζοντας την Η.Ν.Κάσο σε κόσμο πέραν των προσδοκιών μας.

Αυτά για την ιστορική αποκατάσταση χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης ούτε διαιώνησης άσκοπων διαλόγων.