Νέο διαδικτυακό σεμινάριο: Τα μυστικά της ελιάς - από το χωράφι μέχρι το ποιοτικό ελαιόλαδο. Βασισμένο στην εμπειρία της φροντίδας των ελαιώνων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου

Νέο διαδικτυακό σεμινάριο: Τα μυστικά της ελιάς - από το χωράφι μέχρι το ποιοτικό ελαιόλαδο. Βασισμένο στην εμπειρία της φροντίδας των ελαιώνων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου

Νέο διαδικτυακό σεμινάριο: Τα μυστικά της ελιάς – από το χωράφι μέχρι το ποιοτικό ελαιόλαδο. Βασισμένο στην εμπειρία της φροντίδας των ελαιώνων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Εισηγητής: Γιάννης Χατζόπουλος Γεωπόνος.

Κάντε Κράτηση Εδώ: https://www.eventbrite.com/e/464254897897

Στο σεμινάριο θα αναλυθούν όλα τα σημαντικά σημεία από τον ελαιώνα μέχρι την παραγωγή του ελαιολάδου, τα οποία επιδρούν στην ποσότητα και την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής και θα δοθούν πρακτικές οδηγίες μέσα από την πολυετή μας εμπειρία και την εφαρμογή αυτών ειδικότερα στον ελαιώνα, το ελαιοτριβείο, το τυποποιητήριο της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου, αλλά και γενικότερα όπου και όταν χρειάζεται, με παραδείγματα από πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Μέσα από τις ανοιχτές ερωτήσεις θα λυθούν και θα αποσαφηνιστούν ενδεχόμενες απορίες των συμμετεχόντων.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ποικιλίες (4 ώρες )
Τι θα πει ποικιλία, πώς αναγνωρίζουμε μια ποικιλία, ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των ελληνικών ποικιλιών. Γνωριμία με γνωστές και άγνωστες ποικιλίες. Πώς καλλιεργούνται; Ποιά είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους; Ποιά είναι η εξάπλωσή τους. Αρχαίες ποικιλίες, μνημειακά ελαιόδεντρα, παραδοσιακοί ελαιώνες και η σημερινή κατάστασή τους.

Φυτοπροστασία -΄Λίπανση- Καλλιεργητικές φροντίδες ( 4 ώρες )
Ποιά είναι τα σημαντικά έντομα – εχθροί της ελιάς, ποιοί είναι οι μύκητες – ασθένειες της, ποιά είναι τα ζιζάνια της ελιάς. Ποιά είναι η επίδρασή τους στην ποσότητα και ποιότητα του ελαιολάδου. Ποιός είναι ο χρόνος και ο τρόπος αντιμετώπισής τους. Βιολογικοί τρόποι. Πρακτικές οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Πως προσδιορίζουμε την ανάγκη σε θρεπτικά στοιχεία της ελιάς ποιά είναι αυτά, σε ποιά ποσότητα απαιτούνται, τρόποι και χρόνος εφαρμογής των. Αναλύσεις εδάφους, ερμηνεία τους. Τι είναι η φυλλοδιαγνωστική, ερμηνεία της. Καλλιεργητικές φροντίδες και φυτοπροστασία. Πρακτικές οδηγίες για μηχανικές εργασίες. Η σπουδαιότητα του κλαδέματος. Πρακτικές οδηγίες για το κλάδεμα.

Συγκομιδή – Ελαιοτριβείο ( 2 ώρες )
Ποιός είναι ο κατάλληλος χρόνος και τρόπος συγκομιδής της ελιάς, η σημασία και η επίδρασή τους στην ποσότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου. Πρακτικές οδηγίες για την ορθή συγκομιδή, τα βήματα της ποιότητας στον ελαιώνα και στο ελαιοτριβείο. Πρακτικές οδηγίες για το ελαιοτριβείο, ποιά είναι τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε. Ποιό είναι το αγουρόλαδο, ποιά είναι η ψυχρή έκθλιψη. Ποιές είναι οι ρυθμίσεις στην αλυσίδα της ελαιοτρίβησης. Πρακτικές οδηγίες για την συντήρηση του ελαιολάδου. Ποιό είναι και από τι ορίζεται το ποιοτικό ελαιόλαδο. Ερμηνεία χημικών αναλύσεων. Τι είναι το πάνελ γευσιγνωσίας, τι είναι το αραχνόγραμμα, τι είναι ο ισχυρισμός υγείας και ποιά η σημασία του για ανάπτυξη της αγοράς του ελαιολάδου.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Σε όλους όσους συμμετέχουν στην ‘’αλυσίδα αξίας’’ του ελαιολάδου:

Παραγωγούς ελαιολάδου και μελλοντικούς ελαιοκαλλιεργητές (επαγγελματίες και ερασιτέχνες)
Ελαιοτριβείς και τυποποιητές
Γεωπόνους
Φυτωριούχους
Καταναλωτές ελαιολάδου πχ. εστιατόρια, και άλλες γαστρονομικές επιχειρήσεις
Γευσιγνώστες
Δημοσιογράφους γαστρονομίας
Φίλους της ελιάς
Φιλοπεριβαλλοντικούς οργανισμούς και φορείς
Ειδικά περιοδικά και έντυπα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

1. ΠΕΜ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΩΡΑ 19:00-21:00
2. ΔΕΥ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΩΡΑ19:00-21:00
3. ΠΕΜ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΩΡΑ 19:00-21:00
4. ΔΕΥ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΩΡΑ19:00-21:00
5. ΠΑΡ 3 ΦΕΒΡΟΥΡΑΡΙΟΥ 2023 ΩΡΑ 19:00-21:00

Κράτηση Εδώ: https://www.eventbrite.com/e/464254897897