Σέρφ στον Αφιάρτη. Ακόμη ένα καλοκαίρι χωρίς προβολή το μεγάλο αθλητικό ατού της Καρπάθου

Σέρφ στον Αφιάρτη. Ακόμη ένα καλοκαίρι χωρίς προβολή το μεγάλο αθλητικό ατού της Καρπάθου

Στη περιοχή της Αφιάρτης πραγματοποιήθηκε το 2006 και το 2007 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Ιστιοσανίδας. Στους αγώνες, έλαβαν μέρος 60 κορυφαίοι αθλητές, από 18 χώρες και 5 ηπείρους, ανάμεσα σε αυτούς  ήταν ο 13 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Bjorn Dunkerbeck και ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, Finian Maynard.

Για τους λάτρεις του αθλήματος η Κάρπαθος είναι ξακουστή!

Η κατεύθυνση του ανέμου, η ταχύτητα και η σταθερή του δύναμη, σε όλη την καλοκαιρινή περίοδο, σε συνδυασμό με τη μοναδική μορφολογία του χώρου, κάνουν την Κάρπαθο μοναδική για τους αθλητές της ιστιοσανίδας.

Στην περιοχή υπάρχουν εταιρίες που ασχολούνται με το σερφ πολλά χρόνια. Ο άνεμος, όπως καταγράφουν τα δεδομένα, φυσά παράκτια στα ρηχά νερά και επιτυγχάνει δύναμη που φτάνει μεταξύ 2 και 7 Μποφόρ. Προσφέρονται σανίδες και πανιά προς ενοικίαση, αλλά και ειδικά μαθήματα που έχουν να κάνουν με τους νεότερους έως τους μεγαλύτερους ηλικιακά αλλά και από τον αρχάριο έως και τους πολύ έμπειρους του αθλήματος.

Στον Αφιάρτη, οι παραλίες που θεωρούνται από τις καλύτερες για windsurfing είναι: η Βαθά, η Πούντα του Νικολάκη, ο Βάλιας, ο Μακρύς Γιαλός και ο Αγριλαοπόταμος.

Όμως καθολική είναι η άποψη ότι ο Αφιάρτης και ειδικότερα το σερφ της Καρπάθου, δεν έχουν την στοχευμένη προβολή που τους αξίζει. Από την άλλη η περιοχή βρίσκεται σε ανοικοδόμηση με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια, χωρίς υπερβολή, να μιλάμε για ένα νέο τουριστικό χωριό.

Στο πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής και Προώθησης του Δήμου Καρπάθου για το 2022, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, για το θέμα του θαλάσσιου τουρισμού δεν αναφέρεται καμιά συγκεκριμένη δράση, τέτοια που να αφορά το σερφ στον Αφιάρτη, ωστόσο γίνεται μια γενική αναφορά:

Θαλάσσιος Τουρισμός

Όσον αφορά τον Καταδυτικό Τουρισμό, η Κάρπαθος έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Τόσο η δημιουργία επισήμου καταδυτικού κέντρου στα Πηγάδια Καρπάθου, όσο και το Θαλάσσιο Πάρκο Καρπάθου –Σαρίας και Αστακιδονησίων αποτελούν σημαντικά «εργαλεία» προβολής και προώθησης του Καταδυτικού Τουρισμού. Σημαντικά πεδία ανάπτυξης και προώθησης του Θαλάσσιου Τουρισμού αποτελούν και οι αθλητικές δραστηριότητες όπως Windsurfing και Kitesurfing, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αφιάρτη (κοντά στο Αεροδρόμιο), όπου υπάρχει τόσο εξειδικευμένο προσωπικό που κάνει μαθήματα σε επισκέπτες και κάτοικους του νησιού, όσο και κατάλληλος αθλητικός εξοπλισμός.

Αθλητικός Τουρισμός

Προβολή και προώθηση αθλητικών δραστηριοτήτων όπως biking , hiking, running,windsurfing, kitesurfing, scuba diving κ.α.

Το ερώτημα που θέτουν αρκετοί από τους επιχειρηματίες του τουρισμού, που ειδικεύονται στην περιοχή, έχει να κάνει με την απουσία σχεδιασμού και προβολής. Πως προωθείται στο εσωτερικό και το εξωτερικό ο Αφιάρτης και το σερφ;

Για πιο λόγο το καλοκαίρι 2022 δεν υπήρξε καμιά απολύτως προσπάθεια για την προώθηση του αθλήματος;

Απαντήσεις δεν περιμένουμε, άλλωστε η φετινή χρονιά ήδη έχει πάρει το δρόμο της, ωστόσο θα έπρεπε η Περιφέρεια, ο Δήμος όσο και οι τοπικοί επαγγελματικοί φορείς, που ασχολούνται με τον τουρισμό, να δώσουν στον Αφιάρτη την ευκαιρία που του αξίζει.

φωτογραφία Facebook karpathos surf

πηγή Καρπαθιακά Νέα