Σύλληψη για κακοποίηση ζώου σε χωριό της Καρπάθου

Σύλληψη για κακοποίηση ζώου σε χωριό της Καρπάθου

Επιβεβαιώθηκε από το Αστυνομικό τμήμα της Καρπάθου ότι σήμερα, Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020, Αστυνομικοί προέβησαν σε σύλληψη ατόμου το οποίο φέρεται να κακοποιούσε ζώο.

Η κακοποίηση ζώου είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυταπαγγέλτως δηλαδή η δίωξη ασκείται απευθείας από την εισαγγελία με βάση τη νομοθεσία χωρίς να προαπαιτείται έγκληση ή μήνυση από κάποιον.
Επιπλέον δεν καταθέτεται παράβολο των -50- ευρώ € (βάσει της υπ ́αριθμόν Εγκ.:1/13, Aρ.Πρωτ.:1631 – 8/4/13 Εισ. Αρείου Πάγου)
Ενεργητική κακοποιηση
η δηλητηρίαση, ο πυροβολισμός, το κρέμασμα, ο πνιγμός, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, το κοψιμο αυτιών και ουράς, η κτηνοβασία, η παράνομη εμπορία και πώληση αλλά και η συσσώρευση ζώων (συλλέκτες ζώων animal hoarding)
Παθητική κακοποίηση

Μόνιμο δέσιμο, έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας , έλλειψη κατάλληλης τροφής και νερού,χωρίς κατάλληλο στέγαστρο για την απαραίτητη προφύλαξη στις καιρικές συνθηκες, διαμονή σε ακατάλληλο χώρο,ανάμεσα σε σκουπίδια, άχρηστα αντικείμενα, ακαθαρσίες ,απουσία καθημερινής άσκησης ή περιπάτου.

Παθητική κακοποίηση ζώου
(άρθρο 16 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρθρο 46 του Ν. 4235/14 και άρθρο 1 του Ν. 1197/81)
Εαν αντιληφθείτε παθητική κακοποίηση ζώου ή ζωων
Βήματα
Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να τραβήξετε ευκρινείς φωτογραφίες ή και βίντεο που να δείχνουν το μέγεθος της παραμέλησης (τα ίδια τα ζώα και τις συνθήκες που ζουν) με εμφανής την ημερομηνία λήψης για να μπορεί να αποδειχθεί η επαναλαμβανόμενη κατάσταση και η διάρκεια. (κρατήστε αρχείο με αντίγραφα)
Ανάλογα με την έκταση της παραμέλησης δείτε άν υπάρχει δυνατότητα να μιλήσετε με τον ιδιοκτήτη για να βελτιωθεί η κατάσταση.Κάποιες φορές μπορεί η παραμέληση να είναι αποτέλεσμα κάποιας σοβαρής δυσκολίας στην ζωή του ιδιοκτήτη. Ρωτήστε τον αν μπορείτε να βοηθήσετε για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του ζώου. Να  είστε απολύτως ήρεμοι, ψύχραιμοι και συμβουλευτικοί στον διάλογο σας. Προσπαθήστε να  του εξηγήσετε τις υποχρεώσεις του ως κάτοχος ζώου και για τις κυρώσεις που εμπίπτουν στην δική του περίπτωση αν δεν τις τηρήσει, χωρίς όμως να γίνεστε απειλητικοί ή επιθετικοί. Ο στόχος είναι να βοηθήσετε το ζώο ή τα ζώα.