Συνεδρίασε η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων

Συνεδρίασε η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων

Από την πρόσφατη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, 4.12, ξεχωρίσαμε την ανησυχία του Αντιπροέδρου κ Ι. Καραϊτιανού για την έλλειψη αίματος, οι ανάγκες κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν αυξηθεί και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να παρακινηθούν συμπατριώτες μας για να δώσουν αίμα. Μεταξύ των ενεργειών, που θα αναλάβει άμεσα η Ομοσπονδία, είναι και η δημιουργία λίστας αιμοδοτών.

Επίσης σημαντική είναι η πρωτοβουλία της αντιπροέδρου Κ. Βουρεξάκη να διεκολύνει κατά το δυνατό στην επίλυση κάθε προβλήματος στην μακροχρόνια αδυναμία  κάλυψης των αναγκών σε φάρμακα, ιδιαίτερα των καρκινοπαθών.

Επίσης την αποκατάσταση της προτομής του Φιλικού Εμμ. Ξάνθου (πλατεία Φιλικής Εταιρείας, Κολωνάκι).

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Συμμετείχαν:  Βουρεξάκη Κατερίνα (Κάλυμνος), Καραϊτιανός Γιάννης (Κάρπαθος), Κορωναίου Άννα (Νίσυρος), Λουκάς Κύκκος (Καστελλόριζο),  Βασιλάκη Σούλα (Τήλος), Ζερβάνου Λουκία (Κως),  Κορδίνα Μαρία (Ρόδος),  Πετρίδης Φίλιππος, Σαλαγιάννη Μαρία  (Σύμη), Υψηλάντη Διονυσία (Πάτμος), Φραγκούλης Γιάννης (Κάσος).

Συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
Συνέβησαν από την προηγούμενη συνεδρίαση – τηλεδιάσκεψη  (19/11) μέχρι σήμερα:

  • 27/11: Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου κ. Μαρία Κρητικού, μας κοινοποίησε το υπόμνημα που απέστειλε την 23/10 στον Πρωθυπουργό της χώρας μας
  • 2/12: Λάβαμε ενημερωτικό υλικό από την ειδική συνεργάτιδα του Υφυπουργού Εξωτερικών. κ. Κ. Φραγκογιάννη, σχετικά με την επικείμενη υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με VW για Αστυπάλαια
  • 3/12: Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με θέμα τον εορτασμό των 200 χρόνων (1821 – 2021), κατά την οποία, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών κ. Λευτέρης Κεχαγιόγλου αναφέρθηκε στον προγραμματισμό εκδηλώσεων 21 συνολικά φορέων, μεταξύ των οποίων είναι και η Ομοσπονδία μας
  • 3/12: Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες. Συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα. Aν θέλετε να δείτε έναν οδηγό για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας. μπείτε στο: www. rescoop.eu/toolbox/ community- energy – a – practical – guide – to – a – reclaiming  – power)

Ενέργειες σχετικές με Καστελλόριζο:

  • Εκκρεμεί αυτοψία του χώρου που ετοίμασε ο Δήμος του νησιού, από αρμόδιο άτομο που θα μεταβεί από Αθήνα, ώστε να δοθεί η έγκριση για την λειτουργία του φαρμακείου.

–  Αναμένεται από Σύλλογο Δωδεκανησίων Νέων και από Όμιλο Καρπαθίων Νέων πρόταση για την έκδοση γεωγραφικού χάρτη Ελλάδας που να περιλαμβάνει το σύμπλεγμα νησιών Καστελλόριζου

Εκκρεμότητες του 2020 που πρέπει να ρυθμιστούν (μέχρι τέλος του χρόνου, θα γίνει μια αναλυτική καταγραφή όλων των θεμάτων για τα οποία πρέπει να αναληφθούν ενέργειες και για διάφορους λόγους έχουν καθυστερήσει).

  • Από την 31/7, έχει σταματήσει η καταβολή του ποσού του Μεταφορικού Ισοδυνάμου που αφορά στα καύσιμα
  •    Η μεταφορά του Δωδεκανησιακού αρχείου σε ιδιόκτητο χώρο στην Αθήνα θα προγραμματιστεί μετά τη λήξη της καραντίνας

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
–  Συνεχίζονται οι προσπάθειες της Ομοσπονδίας μας για την  κατά το δυνατό κάλυψη αναγκών και ελλείψεων προσωπικού, εξοπλισμού και αναλωσίμων σε ΠΠΙ, ΚΥ και νοσοκομεία νησιών. Κατά τη συζήτηση του θέματος, αναφέρθηκαν ενδεικτικά τα προβλήματα στους Αρκιούς και στο Καστελλόριζο. στο άμεσο μέλλον, θα ζητηθεί πάλι από τα νησιά μας (Δήμους, ΠΠΙ, ΚΥ, κλπ), η λίστα με τα προβλήματά τους.

–  Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ κ Ι. Καραϊτιανός, εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη αίματος, οι ανάγκες κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν αυξηθεί και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να παρακινηθούν συμπατριώτες μας για να δώσουν αίμα. μεταξύ των ενεργειών, που θα αναλάβει άμεσα η Ομοσπονδία μας, είναι και η δημιουργία λίστας αιμοδοτών.

–     Για την μακροχρόνια αδυναμία  κάλυψης των αναγκών σε φάρμακα, ιδιαίτερα των καρκινοπαθών, η αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Κ. Βουρεξάκη είναι στη διάθεση κάθε συμπατριώτη, προκειμένου να διευκολύνει κατά το δυνατό στην επίλυση κάθε προβλήματος.

AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΕΜΜ.ΞΑΝΘΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΙΚΟΥ (πλατεία Φιλικής Εταιρείας, Κολωνάκι)
Στα πλαίσια των προσπαθειών μας για την επανατοποθέτηση της προτομής Εμμανουήλ Ξάνθου στο αρχικό σημείο, η Δημοτική σύμβουλος της Αθήνας, κ. Μελίνα Δασκαλάκη, έστειλε μήνυμα στον επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας  κ. Φ. Καλλούδη, στο οποίο αναφέρει ότι ενημέρωσε σχετικά τον Αναπληρωτή Δήμαρχο  κ. Λευτέρη Σκιαδά. (η κ. Δασκαλάκηι δεν είναι Δωδεκανήσια, ωστόσο η οικογένειά της επέλεξε  την Πάτμο για πατρίδα της).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Λαμβάνοντας υπόψη την συνέχιση της γενικότερης κακής κατάστασης, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας θα συνεχίσει σε συνεννόηση με όλα τα ΔΣ των Πολιτιστικών φορέων Αττικής, την διεκδίκηση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την ανιδιοτελή προσφορά μας προς τους απανταχού συμπατριώτες, την διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα από πολλαπλές δράσεις, μεταξύ των οποίων σημαντικότατη είναι η επιβίωση των  παροικιακών εντύπων.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 235, όπου το άρθρο 72, αναφέρεται στην «Παράταση της θητείας των διοικητικών οργάνωντων συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, συνταξιούχων και εργοδοτών»:
1. H θητεία των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του άρθρου 9 του ν. 1264/1982 (Α΄ 79) των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, των εργοδοτικών οργανώσεων, των αιρετών οργάνων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού του Εθνικού Τυπογραφείου», εφόσον είτε έληξε από την 11η.6.2020 και εφεξής είτε λήγει για πρώτη φορά ενόσω βρίσκονται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είτε έχει ήδη παραταθεί με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (A΄ 76), το άρθρο 28 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104) και το άρθρο 25 του ν. 4722/2020 (Α΄ 177), παρατείνεται έως την 30ή.6.2021.
2. Εξαιρετικά, έως την 30ή.6.2021 οι συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ν. 1264/1982, των σωματείων που λειτουργούν βάσει του Α.Κ. ή των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), όπως και των εργοδοτικών οργανώσεων, δύνανται να διεξάγονται, μετά από απόφαση των αρμόδιων οργάνων διοίκησής τους, με τη χρήση των πλέον πρόσφορων σύγχρονων ψηφιακών μέσων απομακρυσμένης συμμετοχής των μελών τους.
3. Το άρθρο 25 του ν. 4722/2020 (Α΄ 177) καταργείται.