Σύντομα οι Γαλάζιες σημαίες για το 2021

Σύντομα οι Γαλάζιες σημαίες για το 2021

Μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της νικήτριας παράταξης ΝΕΑ ΠΝΟΗ, που σήμερα διοικεί τον Δήμο Καρπάθου, ήταν και η απόκτηση της διάκρισης “Γαλάζιας Σημαία”! Πιο συγκεκριμένα και σε σχετικό προεκλογικό άρθρο αναφερόταν:

“Η δημοτική παράταξη “Νέα Πνοή για την Κάρπαθο”, αφουγκραζόμενη τις επιθυμίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Καρπαθίων πολιτών, των φίλων και επισκεπτών του νησιού και ειδικότερα όσων σχετίζονται επαγγελματικά με τον τουρισμό, δεσμεύεται να εργαστεί συστηματικά για την αναβάθμιση των παραλιών μας [2].

Και ναί! Έχουμε τη φιλοδοξία να κερδίσουμε σύντομα τη ξεχωριστή διάκριση της “Γαλάζιας Σημαίας” και να αποκτήσουν οι παραλίες του νησιού μας τη θέση που τους αξίζει.” (npkarpathos.wordpress.com/2019/05/08/101/)

Για το 2021 λοιπόν ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων για βράβευση με “Γαλάζια Σημαία”. Οι αιτήσεις για το μέγιστο σύμβολο ποιότητας μιας παραλίας που υποβλήθηκαν ελέγχονται από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων η οποία και θα ενημερώσει τους διαχειριστές των ακτών για το αποτέλεσμα.

Η “Γαλάζια Σημαία”, σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 50 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80. Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 51 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

Για το 2020 η Ελλάδα ήταν 2η Παγκοσμίως!497 Ελληνικές ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη κέρδισαν το διεθνές βραβείο ποιότητας “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ”.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι από το 1992 ο εθνικός χειριστής του προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” . Η “Γαλάζια Σημαία” είναι ένα παγκόσμιο (πάνω από 50 χώρες σε όλο τον πλανήτη) σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς ή και σε σκάφη που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».
Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης, και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.