Σώθηκε εξαιρετικά σπάνιο πληγωμένο γεράκι στην Κάσο!

Σώθηκε εξαιρετικά σπάνιο πληγωμένο γεράκι στην Κάσο!

Πληγωμένο μεγαλόσωμο Στεπογέρακο διασώθηκε στην Κάσο. Οι πληροφορίες και η φωτογραφία έρχονται από τον Μήνα Περσελή. Το μεγαλόσωμο Στεπογέρακο θα σταλεί στο Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων για θεραπεία. Ο κ. Περσελής αναφέρει στην ανάρτηση του:

“Ο Δημήτρης Κ. Περσελής με τον Φιλίππο Ιγν. Γλύτση και τον Φιλίππο Εμμ. Μαστροπαύλο κι ένα πληγωμένο γεράκι Σάκερ. Το γεράκι βρέθηκε στην περιοχή Αντένες και θα σταλεί στο Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων για αποκατάσταση της φτερούγας του. Μπράβο, παιδιά. Εύχομαι η ευαισθησία σας να βρει μιμητές. Χωράφι Νικόλαου Καθίστρες 8 Οκτωβρίου 2022”

Τα γεράκια Saker (Falco cherrug) καταγράφονται ως απειλούμενα είδη πουλιών στην Κόκκινη Λίστα της IUCN και στο BirdLife International.

Το Στεπογέρακο, όπως συνηθίζεται στη γλώσσα μας, αποτελεί ένα είδος που κινδυνεύει σε παγκόσμιο επίπεδο. Το BirdLife International χαρακτηρίζει αυτό το πουλί ως κινδυνεύον, λόγω της ταχείας μείωσης του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις κεντρικές ασιατικές περιοχές αναπαραγωγής. Από την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ο βασικός προορισμός για χιλιάδες γεράκια που συλλαμβάνονταν και επωλούντο παράνομα για μεγάλα ποσά στη μαύρη αγορά για την ιερακοθηρία. Μόνο στο Καζακστάν εκτιμάται ότι χάνονται μέχρι και 1.000 Στεπογέρακα κάθε χρόνο..

Το είδος αντιμετωπίζει επίσης πίεση από την απώλεια των ενδιαιτημάτων του. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, υπάρχουν πολλά προγράμματα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία. Η πιο δραματική μείωση επέρχεται στην Ασία, κυρίως στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Αντιθέτως, ένας προστατευόμενος και σχετικά σταθερός πληθυσμός υπάρχει στην Ουγγαρία, της οποίας αποτελεί το εθνικό πτηνό.

Το Στεπογέρακο είναι γνωστό ότι είναι πολύ ευαίσθητο στη γρίπη των πτηνών, με στοιχεία από άτομα που έχουν βρεθεί μολυσμένα με το εξαιρετικά παθογόνο στέλεχος H5N1 (στη Σαουδική Αραβία) και H7N7 (στην Ιταλία).

Στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σπάνιο και οι κίνδυνοι ελλοχεύουν κυρίως από τη λαθροθηρία.

πηγή el.wikipedia.org

9.10.2022

Καρπαθιακά Νέα