ΣΠΟΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ: Το καλωσόρισμα του ΒΑΣΙΛΗ ΠΙΠΕΡΗ στην τελετή ονοματοδοσίας της οδού "ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣ. ΧΑΛΚΙΑ"

ΣΠΟΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ: Το καλωσόρισμα του ΒΑΣΙΛΗ ΠΙΠΕΡΗ στην τελετή ονοματοδοσίας της οδού "ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣ. ΧΑΛΚΙΑ"

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ  ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΠΟΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧ. ΠΙΠΕΡΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣ. ΧΑΛΚΙΑ

 Σπόα Καρπάθου, 4/8/2023

Οσιότατε Ιερομόναχε Ιωακείμ, εφημέριε Σπόων Καρπάθου, κ. Δήμαρχε Καρπάθου, κα. Έπαρχε Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου, κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, κ.κ. Υποψήφιοι Δήμαρχοι Καρπάθου, κ.κ. Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Εκπρόσωποι των Κρατικών Αρχών, κ.κ. Εκπρόσωποι των Σποΐτικων Πολιτισμικών και Παροικιακών Φορέων, αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, εντόπιοι και απόδημοι,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στην είσοδο του ιστορικού χωριού μας, των Σπόων της Καρπάθου, για να υλοποιήσουμε με τον πιο επίσημο τρόπο την ομόφωνη απόφαση υπ’ αριθμόν 92-2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, που πάρθηκε την 25η Οκτωβρίου 2022, και με την οποία αποδίδεται το όνομα του σπουδαίου Σποΐτη πατριώτη δασκάλου Γεωργίου Βασ. Χαλκιά στην κεντρικότερη οδό του οικισμού μας.

Είχαν προηγηθεί:

α. Η κατάθεση αιτήματος του ομιλούντος προς τη Δημοτική Αρχή της Καρπάθου, ήδη από τις αρχές του έτους 2021 για την εκκίνηση της διαδικασίας ονομασίας του συγκεκριμένου δρόμου.

β. Η λήψη της υπ’ αριθμόν 37-2021 ομόφωνης απόφασης που έλαβε εν σώματι το Δημοτικό Συμβούλιό μας την 9η Ιουνίου 2021 για την αναγκαιότητα ονοματοδοσίας της συγκεκριμένης οδού.

γ. Η απόφαση υπ’ αριθμόν 1 της 23ης Φεβρουαρίου 2022 την οποία έλαβε ο ομιλών με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Κοινότητας Σπόων του Δήμου Καρπάθου και με την οποία εισηγήθηκα την απόδοση του ονόματος του δασκάλου  Γεωργίου Βασ. Χαλκιά στην περί ης ο λόγος οδό. Την πρόταση μου αυτή τεκμηρίωνα με την κατάθεση προς όλους τους Δημοτικούς μας Συμβούλους ογκώδους φακέλου που περιλάμβανε σειρά είκοσι έξι (26) εγγράφων, άρθρων και δημοσιευμάτων από το έτος 1944 έως το 2022 τα οποία και αναφέρονταν με ακλόνητα στοιχεία στην πατριωτική δράση του δασκάλου μας τα δύσκολα χρόνια της Ιταλικής αποικιοκρατικής κατοχής της Δωδεκανήσου.

δ. Η ομόφωνη γνωμοδότηση υπ’ αριθμόν 2/1, της 13ης/9/2022 της Επιτροπής Ονομασίας και Μετονομασίας Συνοικιών, Οδών και Πλατειών της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης Αιγαίου Νομού Δωδεκανήσου στη βάση της οποίας ενέκρινε οριστικά και σύμφωνα με τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας την απόδοση στην οδό που βρισκόμαστε του ονόματος του δασκάλου Γεωργίου Βασ. Χαλκιά.

Από την πλευρά μου αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω:

1. Τον Δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Θεμ. Νισύριο, για την εξ αρχής ευμενή αποδοχή της σκέψης που του κατέθεσα, ώστε να τιμήσουμε με τον επιβαλλόμενο τρόπο τη μνήμη του διακριθέντος στους πατριωτικούς αγώνες συμπατριώτη μας.

2. Τους διατελέσαντες Προέδρους του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου Μανώλη Ιωάν. Παραγιό και Μιχάλη Ηλ. Μανωλάκη για τους σωστούς χειρισμούς τους, που οδήγησαν σε αίσιο τέλος την όλη προσπάθεια.

3. Όλους ανεξαίρετα τους Δημοτικούς Συμβούλους που στηριγμένοι στην ορθοφροσύνη τους αποδέχτηκαν ομόφωνα τις σχετικές εισηγήσεις.

4. Τον διακεκριμένο δικηγόρο Ρόδου Γιάννη Γαβρ. Χαρίτο, γιο του Γαβριήλ Ιωάν. Χαρίτου, πρώτου αιρετού μεταπελευθερωτικά Δημάρχου Ροδίων και μετέπειτα Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συμμαθητή και συναγωνιστή του Γεωργίου Βασ. Χαλκιά στα δύσκολα χρόνια της Ιταλοκρατίας, που με την παρουσία του λαμπρύνει τη σημερινή εκδήλωση.

5. Το Σύμβουλο Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη για την αμέριστη βοήθεια του στην όλη προσπάθεια.

6. Την τουριστική επιχείρηση “CONSTANTINOS PALACE” ιδιοκτησίας Μιχάλη Κων. Φελλουζή για τη χορηγία της και τέλος

7. Τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης Φωτεινή Εμμ. Λαμπρίδη, Ηλία Εμμ. Βασιλαρά, Μιχάλη Κων. Τσαμπουνιέρη, Γιάννη Μιχ. Τσαμπουνιέρη, Μιχάλη Γεωρ. Σακέλλη και Γιάννη Κων. Λιγνό που με τη συμμετοχή τους κοσμούν την όλη διοργάνωση.

Κλείνοντας αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους εσάς που παρευρίσκεστε στη σημερινή τιμητική εκδήλωσή μας και δίνετε τον πατριωτικό παλμό που αρμόζει στην περίσταση.

20.8.2023

Καρπαθιακά Νέα