Σχολή παραδοσιακής μουσικής να ιδρύσει ο Δήμος Καρπάθου προτείνει ο ερευνητής Ηλίας Βασιλαρας

Σχολή παραδοσιακής μουσικής να ιδρύσει ο Δήμος Καρπάθου  προτείνει ο ερευνητής Ηλίας Βασιλαρας

Πάνε πολλά χρόνια από την σύλληψη της ιδέας. Ήταν ακόμη οι γιοι του κ. Βασιλαρα στο σχολείο και ο ίδιος ενεργό μέλος του ΚΟΠΑΠ, όταν πρότεινε στην τότε δημοτική αρχή τη σκέψη του. Ο κ. Βασιλαρας συχνά επαναλαμβάνει την πρόταση του, ωστόσο δεν βρίσκει πρόθυμους να τον ακολουθήσουν.

Αυτό που ζητά είναι να μη χαθεί ότι με κόπο έχουν διασώσει οι προηγούμενες γενιές. Ο δήμος του νησιού να δώσει ένα γενναίο κονδύλι, δεν είναι μόνο τα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και τα υπουργεία. Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει στη δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου παραδοσιακής μουσικής που θα το έτρεχε ο δήμος της Καρπάθου;

Σπουδαίοι καλλιτέχνες Καρπάθιοι μουσικοί θα μπορούσαν να μεταδώσουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους. Τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια; με δεδομένο ότι η αλλοίωση της ιδιαίτερης μουσικής παράδοσης και του καρπαθιακου χαρακτήρα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, εξηγεί στα Καρπαθιακα Νέα ο κ. Βασιλαρας.

Η οποία αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση είναι τελικά μήπως είναι μάταιη; Η καρπαθιακή λύρα είναι στολίδι και μουσειακό είδος; Όχι θα πείτε. Για σκεφτείτε λίγα χρόνια μπροστά.

Ο δήμος του νησιού, πέρα και μακριά από εσωστρέφειες, οφείλει να μετρήσει τα υπέρ της προτάσεως του κ. Βασιλαρα, να δει η καλύτερα να προβλέψει την επόμενη 10ετια και να επενδύσει στα στοιχεία της Καρπάθου όχι για την τουριστική εξέλιξη! Αλλά για το ίδιο το νησί και τη χωροχρονική του τοποθέτηση.

Και φέτος το καλοκαίρι υπήρξαν πανηγύρια σε χωριά που η καρπαθιακή μουσική όχι μόνο δεν πρωταγωνιστούσε αλλά ήταν ασθμαίνοντας ουραγός. Κι αν αυτό συμβαίνει το 2024 τι θα ζει το νησί το 2034 η το 2044;

Οφείλουμε λοιπόν τουλάχιστον να βάλουμε στο τραπέζι την πρόταση Βασιλαρα και με επιχειρήματα (αν έχουμε) να την απορρίψουμε.

Επίσης ο πρόεδρος του παραρτήματος Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού ΕΚΠΑ Καρπάθου προτείνει και τη δημιουργία μουσείου λαϊκού πολιτισμού στα Πηγάδια Καρπάθου κι αυτό διότι η πρωτεύουσα του νησιού οφείλει ως κέντρο να έχει έναν χώρο συλλογικής μνήμης.

Προτάσεις που ίσως να είχαν βρει στέγη αν υπήρχε αξιοποίηση του κτηρίου του πρώην κέντρου υγείας. Ένα κτήριο που ρημάζει στην καρδιά της Καρπάθου. Η ιδέα – πρόταση του κ. Θεοδόση Μαστρομηνά για πολύθεματικό μουσείο στο πρώην Κ. Υ. Καρπάθου δε φαίνεται να συγκίνησε τους τοπικούς άρχοντες που ωστόσο δεν βρήκαν τρόπο αξιοποίησης του κτηρίου.

Ακόμη μια απορία των Καρπαθιακων Νεων, το κτήριο στο Κονάκι που με τόσο κόπο και έπειτα από πολλά χρόνια, πίστωση στον Γιάννη Νισύριο, μπήκε στη ζωή της Καρπάθου γιατί παραμένει τόσους μήνες κλειστό δίχως να γίνεται καμία δράση;

 

20.8.2024

Καρπαθιακα

Νέα