Δ. Γάκης: Τα «έξυπνα νησιωτικά δίκτυα» απαιτούν ολοκληρωμένες λύσεις σε περιβάλλον και οικονομία

Δ. Γάκης: Τα «έξυπνα νησιωτικά δίκτυα» απαιτούν ολοκληρωμένες λύσεις σε περιβάλλον και οικονομία

 

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αστυπάλαια, ο Δημήτρης Γάκης δήλωσε:

«Η επικοινωνιακή προβολή της ΝΔ-κρατικής «νεοφιλελεύθερης» προοπτικής της χώρας, περνάει από διπλό φίλτρο: Μέσα από την κοινοβουλευτική ισοπέδωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργασιακών δικαιωμάτων στην Αθήνα και μέσα από τη διαφημιστική καμπάνια – με τη συνδρομή του ίδιου του πρωθυπουργού – στην ακριτική Δωδεκάνησο. Τι πιο λαμπρό σκηνικό για τα φλάς από ένα παραδοσιακό και φιλόξενο νησί του Αιγαίου!

Με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας, το Κάστρο και τα γήϊνα χρώματα της Αστυπάλαιας, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε για μια ακόμη φορά να «θολώσει τα νερά» της νησιωτικής πραγματικότητας και να μας «εξαπατήσει» με διαφημιστικές παραγωγές. Λέγοντας τις μισές αλήθειες, για ένα σοβαρό θέμα που θα καθορίσει την πορεία του τόπου μας, όπως είναι η βιώσιμη νησιωτική ανάπτυξη. Για ηλεκτροκίνηση, χωρίς όμως επαρκές και σταθερό δίκτυο στα νησιά, με επισκέψεις σε τοπικές παραγωγικές μονάδες, σα να πηγαίνει σε εγκαίνια πανηγυριού, με υποσχέσεις για πράσινη ανάπτυξη, με την προβολή ενός πιλοτικού προγράμματος που μόλις σβήσει το φως των προβολέων θα μείνει χωρίς «μπαταρία»… Η χώρα πηγαίνει χωρίς οδηγό, τα νησιά μας κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, ο τουρισμός να βρίσκεται σε οριακό επίπεδο (το Μάΐο οι αφίξεις στον αερολιμένα της Ρόδου ήταν το 1/10 του αντίστοιχου μήνα του 2018!) και αυτοί – καλοκαιρινά πανηγύρια!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι νησιώτες ακούγοντας τον πρωθυπουργό για την πολιτική Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία, αγωνιούν ακόμη περισσότερο. Μη τυχόν και η «γαλάζια» αυτή πολιτική με τους εμβολιασμούς έχει ημερομηνία λήξης για την Υγεία στα νησιά μας; Πείτε την αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης. Τι σκέφτεστε να κάνετε με τα ΚΥ, τα Ιατρεία και τα Νοσοκομεία στα νησιά μας;

Η Κως ηχεί σήμα κινδύνου, τα Πολυδύναμα Ιατρεία χρήζουν στήριξης, τα Νοσοκομεία θέλουν σύγχρονο εξοπλισμό και προσωπικό, αυτή την αλήθεια πως την αντιμετωπίζετε;

Κύριε Μητσοτάκη, καλή η προβολή των «ψηφιακών δυνατοτήτων» και των «έξυπνων» χορηγιών, αλλά χορτάσαμε από τις πολλές υποσχέσεις και τις πλαστικές σας διαφημίσεις. Η υπομονή των Δωδεκανήσιων έχει εξαντληθεί. Και οι αντιπαραγωγικές και ασύνδετες με την πραγματικότητα φιέστες σας δεν αρκούν για να «φορτίσουν» την οικονομία των νησιών.

Σε ένα πράγμα μόνο είπατε αλήθεια σήμερα: Η νησιωτική χώρα χρειάζεται νέα ώθηση και δικό της καινοτόμο «σήμα με ονομασία προέλευσης». Μόνο που δεν θα είστε εσείς που θα το υλοποιήσετε, αλλά ΕΜΕΙΣ. Μαζί με τους νησιώτες, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες της κοινωνίας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση των υποδομών Υγείας, την ψηφιακή διασύνδεση των τουριστικών και πολιτιστικών χώρων, την ουσιαστική ενεργειακή αναβάθμιση, τη δημιουργία νέων θέσεων καλά αμειβόμενης εργασίας, ώστε τα μικρά νησιά του Αιγαίου να καταστούν βιώσιμοι και ρεαλιστικά «έξυπνοι» προορισμοί. Με τους νέους να δημιουργούν στον τόπο τους, με έργα που σέβονται το περιβάλλον, την κουλτούρα και την παράδοση μας. Για να γίνουν τα νησιά μας πραγματικά πρότυπα αειφορίας και προορισμοί παγκόσμιας πολιτισμικής σημασίας.

Τέλος, δεν μπορούμε να μη σταθούμε στη μέγιστη προσβολή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπροστά από την Ελληνική σημαία, μπροστά από την Ελληνική νησιωτική ομορφιά της Αστυπάλαιας, μίλησε στους κατοίκους της … στην αγγλική γλώσσα. Για να είμαστε δίκαιοι στο τέλος του …. ξέφυγαν και μερικά ελληνικά».

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ