Τα HIT στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου

Τα HIT στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου

του Μανώλη Δημελλά

Αρκετά τα νέα και οι ειδήσεις που ακούστηκαν στην χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Καρπάθου. Πρώτα από όλα μάθαμε ότι εδώ και μια βδομάδα σώθηκαν τα rapid tests και στα σημεία εισόδου του νησιού γίνονται μόνο θερμομετρήσεις. Επίσης αρκετές αναφορές υπήρξαν για το νέο δρομολόγιο που ενώνει Κρήτη-Κάσο-Κάρπαθο και Ρόδο. Ακούσαμε επίσης αιχμές, που δεν απαντήθηκαν, για την σχέση της εταιρίας που έκανε την πρόσφατη δημοσκόπηση με τον δήμο Καρπάθου. Μάθαμε ότι υπάρχει θετική εξέλιξη στα μονοπάτια της Καρπάθου!  Κι όλα αυτά αμέσως μετά την έκκληση του δημάρχου κ. Νισύριου, προς το σώμα, να κινηθεί επί των προγραμματισμένων θεμάτων! Διότι, όπως ανέφερε, ακούγεται από τον κόσμο ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Νισύριος «σας ζητώ από καρδιάς να είμαστε συγκεκριμένοι και θετικοί πάνω στα θέματα». Όσο για εκείνους που έχουν θέματα, ο δήμαρχος πρότεινε «να προχωρούν σε γραπτές αναφορές και θα παίρνουν από το γραφείο του τις απαντήσεις».

Ο Χρήστος Κατσάνης, επικεφαλής της ΑΠΕΚ, αντίθετα με την άποψη του κ. Νισύριου,  περίμενε να ενημερωθεί για εκείνα που είχε αναφέρει στο προηγούμενο Δ.Σ. Ειδικά για το θέμα της νέας ακτοπλοϊκής σύνδεσης ανέφερε ότι θα ήταν προτιμότερο να δοθούν αυτά τα χρήματα (5 εκατομμύρια) στην κεντρική σύνδεση (από Πειραιά) έτσι ώστε το δρομολόγιο που σήμερα παραμένει 26-30 ώρες, να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό. Το δεύτερο θέμα που κρατάμε από τον κ. Κατσάνη είναι αναφορά του στην πρόσφατη δημοσκόπηση που είδαμε για τα πρόσωπα της Καρπάθου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κατσάνης η εταιρία (opinion pole) που έκανε τη δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Αιγαίο TV ανήκει στον άνθρωπο που έχει και την συμβουλευτική εταιρία που ήδη συνεργάζεται με τον Δήμο! Δεν ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό για αυτές τις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Μάλιστα σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του ανέφερε:

«Εδώ δεν είμαστε για αντιπολίτευση, είμαστε για να στηρίξουμε το έργο σας, αν βέβαια το θέλετε…. Και βέβαια έχουμε την άποψη μας, όσο κι αν ενοχλεί, αυτό είναι δημοκρατικότατο».

Στη συνέχεια ο Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης επικεφαλής της παράταξης Κάρπαθος Νέα Αρχή, στο θέμα του νέου δρομολογίου έχει την άποψη ότι το ταχύπλοο θα έπρεπε να ξεκινά από τον Άγιο Νικόλαο και όχι από τη Σητεία, όπως έχει σήμερα ο σχεδιασμός.  Ο κ. Τσαμπουνιεράκης σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει λυθεί το θέμα του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 60-64, που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στέλνει Καρπάθιους και Κασιώτες στον Αρχάγγελο της Ρόδου για να εμβολιαστούν! Ο κ. Τσαμπουνιεράκης με τη σειρά του ρώτησε για τη σχέση της εταιρίας δημοσκόπησης opinion pole με τον Δήμο Καρπάθου. Και στο κρίσιμο θέμα του τουρισμού επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας οργανισμού-φορέα διαχείρισης τουρισμού με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο θέμα.

Από τον Νίκο Νταή μάθαμε ότι ο δρόμος για την Αυλώνα εδώ και έναν μήνα έχει σοβαρό πρόβλημα και από τον δημ. Συμβούλιο ζητήθηκε η άμεση συνδρομή για την επισκευή του δρόμου.

Ο Νίκος Σπανός ανέφερε ότι εδώ και 7-8 μέρες δεν γίνονται rapid tests στις πύλες εισόδου του νησιού. Μάλιστα πρότεινε η Κάρπαθος να ζητήσει τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων και έτσι να θεωρηθεί covid free νησί.

Από τον Μιχάλη Ρεϊση εκφράστηκε η απορία για την επόμενη χρήση του κτηρίου του Κέντρου Υγείας και πρότεινε άμεσα το θέμα να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, έτσι ώστε να εκφραστούν όλες οι απόψεις. Επίσης ακόμη μια φορά ρώτησε για το λιμάνι και πρότεινε να μπει ως θέμα σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Μανώλης Βασιλαράκης αναρωτήθηκε ποιος έβαλε τα ερωτήματα στην δημοσκόπηση; Και για πιο λόγο για τα μεγάλα θέματα δεν αναφέρθηκε τίποτε.

Ο Νίκανδρος Ανδρέου ζήτησε το νησί να κινηθεί συντεταγμένα και δυναμικά στο θέμα των δασικών χαρτών. Μάλιστα δεν έκρυψε την αγωνία του και είπε ότι το 80% των περιουσιών των Καρπαθιών θα χαθούν. Ζήτησε από τον δήμαρχο «να μην κοιμάται καθόλου»! Να συναντηθεί με τον κ. Γεραπετρίτη, με τον υπ. Περιβάλλοντος και να δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου «Με τα δελτία τύπου και τα ψηφίσματα δεν υπάρχει αποτέλεσμα».

Ο Δημήτρης Σπανός στάθηκε στην ανάγκη επιτέλους να δοθούν τα κίνητρα στους γιατρούς, έτσι ώστε να προχωρήσει η επάνδρωση του Νοσοκομείο με ιατρικό προσωπικό. Στο δεύτερο θέμα ανέφερε ότι “Δυστυχώς οι συνθήκες στα σχολικά κτήρια σε ολόκληρη την Κάρπαθο και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, στα Πηγάδια, είναι τουλάχιστον θλιβερές, όταν εκτός από την έλλειψη αιθουσών, υποδομές όπως π.χ. οι τουαλέτες δεν είναι καν λειτουργικές”. Και κάλεσε τον Δήμο να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος. Να επισημάνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σπανός ζητά από τον Δήμο να σκύψει και να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

 

Στη συνέχεια το μικρόφωνο και η κάμερα πέρασαν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κ. Μανώλη Παραγιό, ο οποίος για το θέμα των δασικών χαρτών ανέφερε ότι έπειτα από προσπάθειες και του Δήμου Καρπάθου ορίστηκε εκπρόσωπος στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή ο έγκριτος νομικός Μιχάλης Παπαγεωργίου, ήδη συνεργάτης του Δήμου.

Ο Γιώργος Χατζηκουτσός, πρόεδρος κοινότητας Καρπάθου, ανέφερε ότι για την κοινότητα του πρώτο θέμα παραμένει το κτήριο Γυμνασίων και του ΕΠΑΛ. Μάλιστα κρατούσε φωτογραφίες, που όμως απέφυγε να τις παρουσιάσει. Και έκανε λόγο για τις συνθήκες που τα παιδιά αυλίζονται αναφέροντας τις λέξεις: «πρωτόγονη εποχή». Ο κ. Χατζηκουτσός μίλησε για «Ευτελισμό και υποβάθμιση της κοινότητας Καρπάθου από τη δημοτική αρχή». Λέγοντας ότι: «Καμία απόφαση της κοινότητας δεν έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο»! Και πέρασε σε θέματα καθημερινότητας που απασχολούν την πόλη των Πηγαδίων. Στο δίκτυο ύδρευσης ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη αμιεντοσωλήνες και ρώτησε πότε η δημοτική αρχή σκοπεύει να τους  αντικαταστήσει; Για την ποιότητα νερού ρώτησε αν θα υπάρξει ενημέρωση προς την κοινωνία για να πάψουν οι καλοθελητές που αναστατώνουν την κοινωνία. Επίσης ρώτησε αν θα υπάρχει επάρκεια νερού ειδικά το καλοκαίρι. Αλλά και στο θέμα του φωτισμού της πόλης, ο κ. Χατζηκουτσός αναρωτήθηκε: “γιατί, αφού υπάρχουν ηλεκτρολόγοι, δεν φτιάχνονται τα δίκτυα; και έδειξε βραδινές φωτογραφίες στις οποίες τα Πηγάδια είναι στο σκοτάδι! Αναφέρθηκε στο θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών, στην υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης και του ΦΟΣΔΑ και περιμένει απαντήσεις για την πορεία τους.

Από τον Βασίλης Πιπέρης, πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Σπόων, μάθαμε για την κατάσταση του Αγίου Νικολάου. Το γραφικό επίνειο των Σπόων είχε χτυπηθεί από θεομηνία τον Φεβρουάριο 2018. Από τότε ο Άγιος Νικόλαος παρουσιάζει σε αρκετά σημεία σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας. Ο κ. Πιπέρης έφερε το θέμα και ρώτησε «τι γίνεται; ποιος φέρνει την ευθύνη αν συμβεί ένα ατύχημα, αν χτυπήσει ένα παιδί; Δυο χρόνια ζούμε με την αγωνία και την ψυχή στο στόμα τίποτε δεν προχωρά για αυτό το θέμα».

Από τον κ. Τσαγγάρη, σύμβουλο τουρισμού του Δήμου Καρπάθου, ακούσαμε τον απολογισμό της τουριστικής επιτροπής. Μεταξύ άλλων μάθαμε σχετικά με τον σχεδιασμό μονοπατιών που έχει γίνει από το 2017. Στα παραδοτέα υπήρχε και η εφαρμογή karpathian paths. Η εταιρία «Μονοπάτια της Ελλάδος» στις 9 Μαρτίου 2021 παρέδωσε την επικαιροποίηση της μελέτης. Απομένει να γίνει η κατάθεση του φακέλου για την  αδειοδότηση και επίσης η σήμανση και ο καθαρισμός των μονοπατιών.  Επίσης από τις 18.1 έχει εγκριθεί ομόφωνα η εισήγηση του ομιλούντα, κ. Τσαγγάρη, από την τουριστική επιτροπή.  Σε επόμενο Δ.Σ. θα αναλυθεί λεπτομερώς το πρόγραμμα τουριστικής προβολής.

Τέλος ο Γεν. γραμματέας κ. Γ. Σκοκέας, απαντώντας για τα rapid tests ανέφερε ότι πρόσφατα άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο και σήμερα έχουν καθοριστεί διαφορετικές προδιαγραφές για την αγορά τους. Ο δήμος θα προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια των rapid tests και θα συνεχίσει τους ελέγχους. Επίσης σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε ανέφερε ότι από τις 500.000  ευρώ που θα δοθούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες προκύπτουν έργα τεχνικά που έχουν σχεδιαστεί από τον Δήμο και τον κ. Δήμαρχο.

Να αναφέρουμε ότι πρόκεται για σταχυολόγηση των κατά τη γνώμη μας σημαντικότερων ειδήσεων και απόψεων. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το δημοτικό συμβούλιο στον παρακάτω σύνδεσμο: