Συναίνεση αλλά χωρίς απαντήσεις στα κρίσιμα θέματα. Το τελευταίο για το 2020 Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου

Συναίνεση αλλά χωρίς απαντήσεις στα κρίσιμα θέματα. Το τελευταίο για το 2020 Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου

 

του Μανώλη Δημελλά

Στο χθεσινό Δ.Σ του Δήμου Καρπάθου ψηφίστηκε ομόφωνα το τεχνικό πρόγραμμα και από τις δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αν και δήλωσαν «μη ικανοποιημένες», τόσο από τον σχεδιασμό του Τεχνικού προγράμματος, όσο και σε ορισμένα θέματα της χθεσινής ημερησία διάταξη. Υπερτονίστηκε η λανθασμένη, κατά την άποψη τους, διαδικασία που τηρήθηκε στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα χθες το μεσημέρι.

Όμως όπως είχαν ήδη προαναγγείλει, οι δυο παρατάξεις, συμφώνησαν στο τεχνικό πρόγραμμα 2021, αφού, κατά δήλωση των  Κατσάνη – Τσαμπουνιεράκη, δεν ήθελαν να φέρουν εμπόδια στο έργο του Δήμου.

Η λειτουργία της οικονομικής επιτροπής ήταν από τα θέματα που αναδείχθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, μετά από τις αλλαγές των τρόπων διοικήσεις των ΟΤΑ, επισημάνθηκε ότι δεν είναι δυνατόν η οικονομική επιτροπή να ζητά την σύγκληση στις 11.00 και μέσα σε μια ώρα να απαιτεί από τους Δημ. Συμβ, να μελετήσουν 12 θέματα και να έχουν άποψη για αυτά.

Ακούσαμε την άποψη του κ. Κατσάνη ότι «συναίνεση δε σημαίνει λευκή επιταγή» ενώ και ο κ. Τσαμπουνιεράκης ανέφερε ότι «στην πρόσφατη συνάντηση με το Δήμαρχο δεν υπήρξε διαπραγμάτευση κάτω από το τραπέζι».

Η συζήτηση θα κορυφωθεί τον ερχόμενο μήνα στο θέμα του προϋπολογισμού 2021. Εκεί θα ακούσουμε και θα δούμε το κατά πόσο η τωρινή συναίνεση έχει αληθινή διάσταση κι αν οι τρεις παρατάξεις του Δήμου Καρπάθου έχουν κοινή γραμμή. 

Πάντως ο κ. Τσαμπουνιεράκης κράτησε αποστάσεις και μας προετοίμασε για περισσότερο κριτικό λόγο.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης υπήρξαν διαφωνίες στον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών (θέματα 3-4-5 όπου σύμφωνα με την πρόταση που τελικά ψηφίστηκε παραμένουν στα περσινά επίπεδα), αφού από τις αντίπαλες παρατάξεις δεν υπήρξε η δυνατότητα να παρουσιάσουν πρόταση. Η παράταξη Τσαμπουνιεράκη αποχώρησε, ενώ ο κ. Κατσάνης και η ομάδα του δήλωσαν παρόν.

Ο Μηνάς Πρωτόπαπας πρότεινε την μείωση των ανταποδοτικών τελών κι αυτό είναι μια πρακτική που έχουν ακολουθήσει αρκετοί δήμοι της χώρας. 

Ο Γιώργος Χατζηκουτσός, στο τεχνικό προγραματισμό, ανέφερε το θέμα της αγορά οικοπέδου για την κατασκευή σχολείου στην πρωτεύουσα. Επίσης για το μέλλον του κτηρίου του Κέντρου Υγείας, αλλά και το θέμα επισκευής, από τον Δήμο, των ιδιωτικών ανεμομύλων της Όλύμπου. Δεν έλαβε απάντηση από τους αρμόδιους αντιδήμαρχους. 

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητα Καρπάθου εξέφρασε την απορία ότι ενώ υπάρχει η μελέτη Γιαννόπουλου από το 2012, που αφορά την ανάπλαση της κεντρικότερης οδού των Πηγαδίων και φτάνει μέχρι τον Βρόντη, γιατί μέχρι σήμερα δεν δείχνει η διοίκηση του Δήμου το ανάλογο ενδιαφέρον.

Εκτός της ημερήσιας διάταξης κυριάρχησε το θέμα του κτηρίου ΕΠΑΛ, όπου και σε αυτό το θέμα δεν ακούστηκαν ξεκάθαρες προτάσεις. 

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Νισύριου, ο μηχανικός που επισκέφθηκε το νησί από 15.9.2020, έδωσε πράσινο φως για την καταλληλόλητα του κτηρίου και θα βρεθεί στις αρχές Ιανουαρίου στην Κάρπαθο, όποτε θα δώσει την εκτίμηση του.  Ωστόσο τόσο ο κ. Κατσάνης (πολ. Μηχανικός και ο ίδιος), όσο ο κ. Τσαμπουνιεράκης επανέλαβαν ακόμη μια φορά τη θέση τους για την αναγκαιότητα στατικής μελέτης του κτηρίου, κάτι που ακούμε εδώ και πολύ καιρό.

Στο θέμα του λιμανιού, ο δήμαρχος Καρπάθου φάνηκε να προκρίνει τη θέση στο Γααρόνησο με κάποιες μετατροπές. Όπως  χαρακτηριστικά ανέφερε “το έργο θα γίνει, έστω κι αν δεν αρέσει σε κάποιους”. Μάλιστα έπειτα από την παρέμβαση του κ. Τσαμπουνιεράκη μάθαμε ότι το θέμα του λιμανιού συζητήθηκε στο τελευταίο Λιμενικό ταμείο. Επίσης, ο κ. Τσαμπουνιεράκης, με δυο επιστολές από την Blue Star και τον πλοίαρχο Ν. Ξυλογογιανόπουλο (ΠΡΕΒΕΛΗΣ) έφερε το κρίσιμο θέμα της επισκευής και του φωτισμού, της σημερινής προβλήτας, ώστε το λιμάνι να γίνει λειτουργικό. Ο κ. Νισύριος απάντησε ότι αυτά πρόκειται να δρομολογηθούν από το λιμενικό ταμείο.

Για το κτήριο στο Κονάκι φαίνεται να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, διότι, αν καταλάβαμε καλά από τα συμφραζόμενα, στα μέσα του Γενάρη 2021 θα αναλάβει εργολάβος για να ολοκληρώσει τις εργασίες. Πάντως να επισημάνουμε ότι μέχρι σήμερα η επιτροπή παραλαβής του έργου δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ανακοίνωση παραλαβής του έργου.

Νέα έχουμε στο θέμα της πανδημίας και των rapid tests. Aπό τα χείλη του Γ.Γ. κ. Σκοκέα, μάθαμε ότι ο Δήμος Καρπάθου παρέλαβε ακόμη 1.000 τεστ και ένα νέο αναλυτή, όπου σύμφωνα με τις προδιαγραφές δίνει 98% ακρίβεια. 

Από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Λυριστή αναφέρθηκε  η πληροφορία για δυο δείγματα, που αρχικά βγήκαν θετικά, ένα από το αεροδρόμιο και ένα στο λιμάνι, όμως σε δεύτερη μοριακή εξέταση και τα δυο ήταν αρνητικά.

Αξίζει να αναφέρουμε την αγωνία που εξέφρασε ο Δημ. Σύμβουλος κ. Δήμαρχος, αφού, όπως είπε, αρκετοί από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κάρπαθο, ειδικά με τα πλοία, αρνούνται να κάνουν το τεστ. Ωστόσο και όπως εξήγησε, ο κ. Σκοκέας, το τεστ δεν είναι υποχρεωτικό, έτσι δεν επιβάλλεται στους επισκέπτες του νησιού.

Το θέμα των 13 προσλήψεων, στις οποίες θα προχωρήσει ο Δήμος Καρπάθου, βρέθηκε στο επίκεντρο των κρίσεων των Δημ. Συμβούλων. 

Όμως και εκεί ο κ. Νισύριος αντιμετώπισε με μετριοπάθεια τις βολές των δημ. Συμβούλων και απέφυγε τις εντάσεις. Ο πρόσφατος νόμος είναι σαφής, πρόκειται για απόφαση Δημάρχου, δεν μπορεί να υπάρξει τριμελής επιτροπή, ωστόσο κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων στο γραφείο του, για να τους ενημερώσει από κοντά για το θέμα και επανέλαβε ακόμη μια φορά ότι είναι ανοικτός σε κάθε πρόταση τους διότι πρώτη του σκέψη είναι το καλό της Καρπάθου.

Ακόμη ένα θέμα ήταν η χρηματοδότηση στο Αθλ. Σωματείο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ με 19.000 ευρώ. Μια χρηματοδότηση που αν και είχε αποφασιστεί τελικά δεν έγινε. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος κ. Μανωλάκης, τα χρήματα θα πήγαιναν σε δράσεις του ιστορικού Σωματείου, που όμως λόγω των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊου δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ μέσα στις προθεσμίες, δηλαδή το τελευταίο δίμηνο του 2020. Μάλιστα μόνο μια δράση θα μπορούσε να γίνει και στην οποία αντιστοιχούσαν 3.900 ευρώ. Αυτά θα μπορούσαν να δοθούν στο Αθλ. Σωματείο. Και πάλι ο Δήμαρχος Καρπάθου με συναινετικό λόγο ανέφερε ότι πρόκειται για το μοναδικό σωματείο με τέτοιο πλούσιο έργο και το 2021 ο Δήμος θα σταθεί  αρωγός δίπλα του.

Αξίζει να σημειώσουμε την τοποθέτηση του κ. Ν. Σπανού. Έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε ο  δημ. Σύμβουλος, ανέφερε ότι τα περισσότερα οχήματα από τον στόλο του Δήμου βρίσκονται εκτός λειτουργίας.  Ωστόσο στην απάντηση του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Τσέρκης, ανέφερε ότι πρόκειται για λανθασμένη ενημέρωση. Τα οχήματα του Δήμου λειτουργούν ίσως ορισμένα να χρειάζονται την επισκευή λόγω χιλιομέτρων.

Επίσης από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους επισημάνθηκε  αστοχία στον χριστουγεννιάτικο στολισμό. Στα χωριά της Καρπάθου, όπως αναφέρθηκε, δεν δόθηκε μέριμνα για να έχουν γιορτινή ατμόσφαιρα.