Μα θα φτάσετε να ξεθάψετε και τον Γκατούλη;  Εκεί στο Δήμο Καρπάθου δε διαβάζουν ιστορία;

Μα θα φτάσετε να ξεθάψετε και τον Γκατούλη;  Εκεί στο Δήμο Καρπάθου δε διαβάζουν ιστορία;

Εδώ και μέρες προβληματίζομαι και λυπάμαι για την υπόθεση του Σέρτζιο Γκατούλη. Για αυτό το λόγο άλλωστε σήμερα, αν προσέξατε, επανέφερα την ιστορία του στο προσκήνιο. Όσοι γνωρίζουν κάτι από την υπόθεση θα καταλάβουν.

Λοιπόν, τι λένε οι πληροφορίες, ετοιμάζονται να τον ξεθάψουν από το νεκροταφείο των Πηγαδίων γιατί είναι ο πρώτος μιας λίστας, που αν δεν κάνω λάθος, συμπεριλαμβάνει 17 συνανθρώπους μας. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν μνήματα και η εισαγγελική παραγγελία είναι ήδη υπογεγραμμένη!

Κανένας από τη δημοτική αρχή, κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους, ούτε καν από την τοπική κοινότητα, δε νοιάστηκε για την ιστορία που κρύβει μέσα στο μνήμα του. Κανένας δεν εκφράστηκε με προβληματισμό για το ξέθαμα του! Λόγια του αέρα και στρουθοκαμηλισμοί από τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, που στα δύσκολα δεν τη βλέπουμε κι αν τη δούμε έχει πάντοτε «σοβαρές» δικαιολογίες για τα χρόνια προβλήματα.

Ισχύει λοιπόν ότι παράγγειλαν στα παιδιά του Σέρτζιο Γκατούλη να τον βγάλουν από το μνήμα;

Βλέπεις η ιστορία, μας νοιάζει επιδερμικά κι όταν υπάρχουν ρήξεις και πιθανόν αντιπαραθέσεις, τότε είναι καλύτερα να ακολουθούμε τακτικές σιωπής.

Έτσι ακριβώς έγινε και με κείνον τον παλίκαρο, τον Σοφοκλή Οικονομίδη. Πέθανε και έλεγαν πως θα κάμουν μνημείο τον τάφο του κι αφού πέρασαν λίγα χρόνια ξεθάφτηκε και πέρασε στα σκοτάδια της ιστορίας μας.

Τώρα θα πεις δε βλέπεις την κατάσταση του κτηρίου του Επαρχείου;

Δε βλέπεις ότι δεν αλλάζουν μήτε τα ονόματα από το μνημείο στην πλατεία, γιατί μάλλον τρέμουν μη βγουν στη φόρα άλλα και χαθούν τίποτε ψηφαλάκια;

Δε βλέπεις ότι δεκάδες κτήρια της σύγχρονης ιστορίας μας (π.χ. Σαρία, Μενετές Προφήτη Ηλίας, Αεροδρόμιο) καταρρέουν και δε νοιάζεται κανένας;

Όσο για το πρώην ιταλικό νεκροταφείο, αυτό πια αποτελεί ντροπή για το νησί.

Μόνο στα καφενεία γίνεται πολιτική και εκεί βγάζουν τα μεγάλα πορίσματα! Όταν έρχεται η ώρα για συγκρούσεις κι αποφάσεις, που χρεώνουν τις επόμενες γενιές, τότε σηκώνουν τους ώμους και αποτραβιούνται προβληματισμένοι. Και δε μιλώ μόνο για τους τωρινούς, αλλά και για τους προηγούμενους και βέβαια για τους επόμενους, που κρύβονται με επιμέλεια κι όταν κάτι γίνεται που ενοχλεί βγαίνουν τα παγαλάκια τους από τα στενά.

Οι προσπάθειες του συλλόγου της Βωλάδας για τον ήρωα Χριστόφορο Λυτό, αλλά και της Ολύμπου, που παλεύει να κάμει γιορτή για την Επανάσταση της Καρπάθου χρεώνονται προσωπικά σε ανθρώπους που πονούν τον τόπο κι όχι στις αρχές.

Κρίμα για τον Γκατούλη. Κρίμα, διότι η ιστορία της Καρπάθου, μας αρέσει δε μας αρέσει, σταματά και τον χαιρετά! Δεν έχει να κάνει με ηρωισμούς έχει να κάνει με τη ίδια τη ζωή. Με το παρελθόν μας!

Γιατί βρε αδερφέ, πως να το κάνουμε τότε είχε παλικάρια που έλεγαν ντρέτα τη γνώμη τους, ήταν πατριώτες διεκδίκησαν και πάλεψαν για μια καλύτερη Κάρπαθο. Σήμερα δυστυχώς στεκόμαστε μοιραίοι μπροστά στην ιστορία μας.

Μπορείτε να προχωρήσετε, να ξεθάψετε τον Σέρτζιο Γκατούλη, όμως να γνωρίζεται ότι η ιστορία γράφεται και θα σας μνημονεύουμε για αυτό.

Μανώλης Δημελλάς

12.1.2023

Καρπαθιακά Νέα