Η άποψη του Δρ Θάνου Χαλκιά για το πρόσφατο Δημ. Συμβούλιο με θέμα την υγεία και το Νοσοκομείο Καρπάθου

Η άποψη του Δρ Θάνου Χαλκιά για το πρόσφατο Δημ. Συμβούλιο με θέμα την υγεία και το Νοσοκομείο Καρπάθου

Άκουσα όλα τα αποσπάσματα, αλλά τα μόνα αξιοπρόσεκτα ήταν του Giorgos Hatzikoutsos, της κας Κοντογιανοπούλου και το να δημιουργηθεί μονάδα Αιμοδοσίας.

Ακόμα θυμάμαι τα λόγια του συγχωρεμένου Δημητρίου Κρεμαστινού, ο οποίος στις συνεχείς αιτήσεις για δημιουργία νοσοκομείου, απαντούσε “να σας φτιάξω νοσοκομείο, αλλά δεν έχω κονδύλια να καλύψω θέσεις.

Μπορώ να φτιάξω μόνο το Νοσοκομείο, αλλά από υγειονομικό προσωπικό δεν θα υπάρχει κάλυψη”… Παρόλα αυτά, τα αιτήματα συνεχίστηκαν και δημιουργήθηκε το νοσοκομείο.

Καλώς δημιουργήθηκε, αλλά υπάρχουν δύο παράμετροι που ξεχάστηκαν από όλους. Η πρώτη είναι αυτά που έλεγε ο Κρεμαστινός. Η δεύτερη είναι ότι το 99% των Καρπάθιων δεν ενδιαφέρεται για τις υπηρεσίες υγείας στο νησί, παρά μόνο όταν το πρόβλημα υγείας χτυπήσει την πόρτα τους ή την οικογένεια τους, που τότε “ξυπνούν” και λένε “τι πράγματα είναι αυτά, θα το κυνηγήσω από αύριο κ.λπ. κ.πλ. κ.πλ. μπλα μπλα…” και μόλις το πρόβλημα περνά τα ξεχνούν όλα..

Έχω πολλά παραδείγματα να πω και ακόμη και για άτομα που κατείχαν ιδιαίτερες θέσεις, π.χ. πρώην Δήμαρχοι κ.λπ. Για να μη θυμηθώ τις ελλείψεις, τις συμπεριφορές και την εγκατάλειψη από τους περισσότερους στο νησί κατά τη θητεία μου ως αγροτικός. Να λοιπόν ποια είναι τα νέα από τα υπόλοιπα μέτωπα.

Όποιος νομίζει ότι η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, θα κάνει κάτι απλά φαντασιώνεται και ονειρεύεται.

Αυτή τη στιγμή το μόνο που τους απασχολεί είναι να βάλουν την ταφόπλακα στο ΕΣΥ και να τα κάνουν όλα ιδιωτικά. Επιτέλους, οι Καρπάθιοι, μόνιμοι κάτοικοι και μη, θα πρέπει να αναλάβουν τις τύχες τους μόνοι τους.

Χρόνια ακούω για κίνητρα. Πότε θα βρεθούν αυτά τα κίνητρα? Όταν αδειάσει το νοσοκομείο; Ποιος κάθεται να πανηγυρίσει που γεννιούνται παιδιά στο νοσοκομείο?

Όσο προσεκτικοί και να είναι οι συνάδελφοι, αν συμβεί κάποια επιπλοκή κατά στον τοκετό (από αυτές που δεν μπορείς να προβλέψεις) και χρειαστεί μετάγγιση πολλών μονάδων αίματος που θα βρεθεί το αίμα; Η γυναίκα θα πεθαίνει και θα αναμένουμε να έρθουν οι ασκοί με το πλοίο της γραμμής ή με super puma από Ρόδο;

Άρα, πέρα από την ικανότητα των συναδέλφων ευτυχώς έως τώρα έβαλε και ο Θεός το χέρι Του! Εδώ δεν υπάρχει μηχάνημα αερίων και ακούω για νεφρολόγο. Δεν μπορεί ένας σύλλογος από την Αμερική να κάνει δωρεά ένα μηχάνημα αερίων; Να κάνουμε δωρεές χιλιάδων ευρώ για ομάδες για το τοπικό κύπελλο ξέρουμε όμως.

Η μήπως η δωρεά πρέπει να πάρει άδεια από τα κεντρικά, αλλιώς είναι παράνομη; Να τα πουν αυτά σε κάποιον που θα πεθάνει επειδή δεν υπάρχει μηχάνημα αερίων ή που θα πάει στη Ρόδο για να του πάρουν αέρια αίματος.

Το πλέον τραγελαφικό είναι που άκουσα κάποιους να μη συμφωνούν με το ψήφισμα και κάποιοι άλλοι να λένε ναι αλλά και όχι. Για να μην παραδεχτούν ότι υπάρχουν προβλήματα ε; Προτίμησαν να στρουθοκαμηλίσουν ή να μην ακουστεί ο πρόλογος για να μη δυσαρεστήσουν τα κονέ ( ; ) ή τους από πάνω;

Εν κατακλείδι, εάν δεν κινητοποιηθούν ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΙ οι Καρπάθιοι δεν θα φτιάξει ποτέ τίποτα. Και το πρώτο που πρέπει να γίνει για να καταλάβουν οι αρμόδιοι είναι να ξεχαστούν συγγένειες μικροκομματικά οφέλη και η ‘πάρτη μας’ και να μαυριστούν όσοι είναι μέσα στη Βουλή, οι οποίοι, εκτός των άλλων, ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν και το μισό Αιγαίο.

Και το ξεπούλημα συμπεριλαμβάνει και την Κάρπαθο! Βλέπω το επόμενο ψήφισμα για το νοσοκομείο να απευθύνεται προς την υγειονομική περιφέρεια Σμύρνης, Αϊδινίου ή Ντενιζλί, ούτως ή άλλως το ενδιαφέρον της “νέας τουρκικής ΥΠΕ” δεν θα διαφέρει από αυτό που δείχνει το σημερινό Ελληνικό Υπουργείο Υγείας, όπως και οι προηγούμενοι από αυτούς.