Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης στην τελετή αποχαιρετισμού του ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟΥ (VIDEO)

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, μιλώντας στην τελετή αποχαιρετισμού του Κώστα Καζάκου, που έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε μεταξύ άλλων στο πάθος του σπουδαίου ηθοποιού για τη γνώση.

Οπως σημείωσε, «η γνώση για την οποία μιλούσε ο Κώστας δεν είναι η θεωρητικού χαρακτήρα γνώση, η γνώση που εξαντλείται σε αποδείξεις και επιχειρήματα που συνιστούν απλώς μια άσκηση του πνεύματος χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα. Αλλά είναι η γνώση η οποία όπως την παραθέτει ο Μπρεχτ στη ζωή του Γαλιλαίου, αφενός μεν αποσκοπεί στο να ελαφρύνει τον άνθρωπο από τον μόχθο που τον καταδικάζει το σκοτάδι της αμάθειας και αφετέρου αποβλέπει στη διεύρυνση της σκέψης ώστε να μπορεί να δει ο άνθρωπος τον κόσμο αλλιώς. Προκειμένου στη συνέχεια να πάρει την απόφαση να παλέψει για τη μετατροπή του σε έναν κόσμο μέσα στον οποίο αξίζει να ζει και τον οποίο αξίζει να υπερασπίζεται».

Ανέφερε επίσης ότι «με τον Κώστα Καζάκο κλείνει μια λαμπρή πορεία του θεάτρου στον τόπο μας στη διάρκεια της οποία ανεδείχθησαν εξαίρετοι καλλιτέχνες. Δικαίως, με τον θάνατο του, περνά στην ιστορία πλέον ως ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του νεοελληνικού θεάτρου. Οχι μόνο θα πρέπει να επισημανθεί για το ταλέντο του και τις τόσες υπηρεσίες που παρείχε στο θέατρο και στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, αλλά και για το σπάνιο ήθος του που ξεπερνούσε την αίσθηση της τήρησης του απλού καθήκοντος προς τον συνάνθρωπό του».

πηγή www.902.gr