Θεσπίζονται κίνητρα για γιατρούς που υπηρετούν στην Κάρπαθο. Πέρασε το αίτημα των 13 Δημ. Συμβούλων

Θεσπίζονται κίνητρα για γιατρούς που υπηρετούν στην Κάρπαθο. Πέρασε το αίτημα των 13 Δημ. Συμβούλων

 

Το αίτημα των 13 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, με θέμα τις οικονομικές παροχές προς τους γιατρούς που εργάζονται στην Κάρπαθο, συζητήθηκε χθες το απόγευμα, 19 Απριλίου 2021, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου.

Η γραμμή των 13 Δημ. Συμβούλων πέρασε με 15 ψήφους υπερ. Από την άλλη υπήρχαν 5 αρνητικές ψήφοι, που συντάχθηκαν με τη γραμμή δημάρχου ο οποίος υποστήριξε ότι το θέμα έπρεπε να αναβληθεί και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως υποσχέθηκε, θα υπήρχαν προτάσεις και λύσεις, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι γιατροί. Μάλιστα στην συζήτηση συμμετείχαν ο δικηγόρος του Δήμου κ. Χριστοδουλάκης καθώς και ο αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Καρπάθου κ. Κρέτσης.

Παρά την πρόταση και τη διαβεβαίωση δημάρχου το θέμα δεν αποσύρθηκε μάλιστα ο εισηγητής, γιατρός που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Καρπάθου κ. Κωνσταντινίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τις 19 Οκτωβρίου 2019 ζητά να σηζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο αυτό το θέμα! Μάλιστα στις τοποθετήσεις που έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι  τόνισαν ότι στο θέμα της θέσπισης κινήτρων από τον Δήμο η δίχρονη καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη.

Η αρχική πρόταση, όπως την παρουσίασε ο κ. Κωνσταντινίδης, είχε να κάνει με τα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς. Προτάθηκε η παροχή 400 ευρώ μηνιαίως και για 3 χρόνια, στους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου. Μόνιμους, επικουρικούς, αγροτικούς. Το ποσό δεν θα καταβάλετε σε απόσπαση, μετακίνηση, ούτε σε άδεια άνευ αποδοχών. Οι δικαιούχοι θα έπρεπε να μην είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια Καρπάθου και οι σύζυγοι τους να μην έχουν ακίνητο. Σε περίπτωση φιλοξενίας, προτάθηκε μείωση 50%.

Κατά την πρωτολογία του ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Νισύριος, ανέφερε ότι: «Εμείς από την πρώτη μέρα από τις 20.000 ευρώ ανεβάσαμε τις παροχές στις 100.000 ευρώ για τους γιατρούς και με δυο νομικούς συμβούλους προσπαθούμε να βρούμε τις σωστές διαδικασίες και είχαμε πει τους ειδικευμένους γιατρούς και μόνο. Να μην πάρουμε βιαστική απόφαση γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί το σχέδιο από τους νομικούς συμβούλους του δήμου. Ο νόμος λέει να έχουμε χώρο και να πληρώνουμε την σίτιση. Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα. Θέλει δουλειά. Δεν έχουμε αντίρρηση αλλά πρέπει σε αυτά τα θέματα να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν δυο διαφορετικές νομοθεσίες για μόνιμους και επικουρικούς».

Ο Δήμαρχος Καρπάθου πρότεινε το θέμα να αποσυρθεί και πρώτα να περάσει από την οικονομική επιτροπή. Μάλιστα εξήγησε ότι όσον αφορά τους μόνιμους γιατρούς χρειάζεται ιδιαίτερη διαδικασία για να περάσει από την οικονομική επιτροπή και να μην υπάρξουν προβλήματα κατά τη διαδικασία και ο Δήμος  τελικά να φανεί ανακόλουθος.

Ακολούθησε συζήτηση η ομάδα των 13 Δημ. Συμβούλων αποφάσισε να μην αποσύρει το θέμα. Ωστόσο προχώρησαν σε τροποποιήσεις της προτάσεως. Προστέθηκε το δικαίωμα σίτισης, επίσης η εξειδίκευση κατηγορίας για τους γιατρούς. Αφαιρέθηκε το προτεινόμενο ποσό, προστέθηκε το δικαίωμα σίτισης και στέγασης και εντέλει παραπέμφθηκε το ζήτημα στις νομικές και στις οικονομικές υπηρεσίες για τους περαιτέρω διευκρινιστικούς όρους.

Να αναφέρουμε ότι η ειδική συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρέμβαση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παραγιού, ο οποίος ανέφερε ότι πληροφορήθηκε την πρόταση των 13 Δημ. Συμβούλων από τις εφημερίδες και όχι, όπως είπε, από επίσημη επιστολή! Μάλιστα έκανε λόγο για «μπαχαλοποίηση» του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσάνη, η τοποθέτηση του Προέδρου έδειχνε ασέβεια προς τον θεσμό της αντιπολίτευσης. «Το ζητήσαμε επανειλημμένα, πήραμε πρωτοβουλία για ένα καυτό θέμα. Είναι η υγεία του κόσμου και δεν μπορούμε να το αφήνουμε με όλο το σεβασμό ανεξάρτητα αν δε μας σέβεται το προεδρείο. Ο στόχος είναι να προχωρήσει η Κάρπαθος! Εσείς επανειλημμένα τορπιλίζεται τη διαδικασία, παίρνετε θέση σε όλα τα θέματα και ξεφτιλίζεται τον εαυτό σας και το θεσμό που υπηρετήσει. Ως κομματικός εγκάθετος ο πρόεδρος επεμβαίνει στα πάντα.»

Αλλά και ο κ Τσαμπουνιεράκης ανέφερε «εγώ δεν περίμενα τέτοιους χαρακτηρισμούς από τον πρόεδρο, από το προεδρείο δεν βλέπουμε σεβασμό. Λέξη «μπαχαλοποίηση» εμείς δεν χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το συμβούλιο. Ουδεμία προσβολή προς το πρόσωπο του προέδρου ή του Δημάρχου. Το θέμα πρέπει να μας ενώσει, να δείξουμε σοβαρότητα.»  

Ο κ. Παραγιός έκλεισε το ζήτημα αναφέροντας ότι δεν αναφέρθηκε στο αίτημα, αλλά στον τρόπο που έφτασε το μήνυμα σε εκείνον. Στάλθηκε στο πρωτόκολλο ημέρα Σαββάτο και ως προς τις αναφορές των κ. Κατσάνη και Τσαμπουνιεράκη χαρακτηριστικά είπε «αν κάποιοι επιθυμούν την μπαχαλοποίηση προφανώς δεν έχει να κάνει με εσάς».