Τι κάνει έναν δήμαρχο σπουδαίο;

Τι κάνει έναν δήμαρχο σπουδαίο;

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ Α. ΚΟΥΤΡΟΥΚΗ*

Σε λίγες ημέρες θα κληθούμε να αναδείξουμε τους Δημάρχους και άλλους αιρετούς σε τοπική κλίμακα. Το ερώτημα που συζητούμε σε αυτό το άρθρο παραμένει επίκαιρο: τι κάνει έναν Δήμαρχο σπουδαίο;

Καθώς το αξίωμα του Δημάρχου είναι οικουμενικό, η διεθνής βιβλιογραφία έχει αποτυπώσει τα κύρια γνωρίσματα ενός επιτυχημένου τοπικού άρχοντα, που σταχυολογούνται πιο κάτω.

Ένας δήμαρχος, λοιπόν, θα πρέπει:

 • Να δρα ως ο ηγέτης της πόλης, να είναι πραγματιστής, να μπορεί να κτίζει συμμαχίες και συναινέσεις, να διαθέτει κοινό νου και να δύναται να διαχειρίζεται κρίσεις.
 • Να είναι αξιόπιστος και ειλικρινής, να έχει ήθος και κατανόηση για τα προβλήματα των δημοτών, να στρατεύεται με αυταπάρνηση και πλήρη απασχόληση στις υποθέσεις τις πόλης.
 • Να καλλιεργεί αρμονικές σχέσεις με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, να προωθεί την καινοτομία, την ποιότητα και τη δημιουργία τοπικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
 • Να έχει ενστερνιστεί ευαισθησίες για το περιβάλλον, την αειφορία και την κυκλική οικονομία, καθώς και να αντιλαμβάνεται την σημασία του πολιτισμού και της τέχνης για την ανάπτυξη μιας περιοχής και την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου των πολιτών.
 • Να είναι προσανατολισμένος σε μια «Πόλη που Μαθαίνει», σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μιας στρατηγικής Δια Βίου Μάθησης και Διαχείρισης Ταλέντου, που θα αναβαθμίσει το Ανθρώπινο Κεφάλαιο και θα αυξήσει την Παραγωγικότητα.
 • Να διαθέτει άριστη γνώση των πολεοδομικών δεδομένων και των χρήσεων γης στην περιοχή, βαθιά κατανόηση των οικονομικών λειτουργιών του προϋπολογισμού και εμπειρία στη διαχείριση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
 • Να μπορεί να επιλέγει χαρισματικούς συνεργάτες και άριστους εμπειρογνώμονες, να κλείνεται αρκετές ώρες στο γραφείο του προκειμένου και να μελετά τις υποθέσεις του δήμου.
 • Να εκπροσωπεί την πόλη του σε υψηλό επίπεδο (έναντι του κράτους, της περιφέρειας και άλλων ΟΤΑ),να αποφεύγει σκάνδαλα και κραυγαλέα λάθη και να διαθέτει ισχυρή παρόρμηση για να επηρεάσει τη σφαίρα της δημόσιας πολιτικής.
 • Να έχει ολοκληρώσει ανώτατες σπουδές στη διοίκηση οργανισμών ή τη δημόσια διοίκηση, να διαθέτει διοικητική εμπειρία και μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα δημόσιου μάνατζμεντ και να διαθέτει εξειδίκευση /επιμόρφωση στη χρηματοοικονομική διοίκηση, το στρατηγικό σχεδιασμό ή/και την αποτελεσματική διαχείρισή πόλεων.
 • Να διαθέτει ικανότητες λήψης αποφάσεων και διαπραγμάτευσης, πειθώ, ικανότητα να «ακούει» και να παρακινεί ανθρώπους καθώς και ρητορική δεινότητα.
 • Να διαθέτει όραμα για το μέλλον του Δήμου του, να προωθεί τη συνεργασία των πολιτικών στελεχών και των δημοτικών υπαλλήλων, να ενώνει και να μη διχάζει, να δημιουργεί εταιρικότητες και συνέργειες προωθώντας προσοδοφόρες πολιτικές, να δρομολογεί την εφαρμογή νέων ιδεών με κατάλληλα μέτρα και κίνητρα.

Συγκεφαλαιώνοντας, για να γίνει μια πόλη σπουδαία είναι απαραίτητο να κυβερνηθεί από έναν σπουδαίο Δήμαρχο, που θα θελήσει να «γράψει Ιστορία».

Την ημέρα της κάλπης, θα βρίσκεται στα χέρια των ψηφοφόρων η ευκαιρία να κάνουν την πόλη τους «μεγάλη και τρανή».

*Ο κ. Θεόδωρος Α. Κουτρούκης είναι Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ)

πηγή politisnews.gr

17.9.2023

Καρπαθιακά Νέα