Άστραψε και βρόντηξε η Τοπική Κοινότητα Πηγαδίων

του Μανώλη Δημελλά

Tην Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, στις 12:00, συνεδρίασε το συμβούλιο της κοινότητας Καρπάθου (Πηγαδίων) στο Δήμο του νησιού.

Πέντε θέματα υπήρχαν στο τραπέζι και όπως θα δείτε παρακάτω σε όλα υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις. Όμως το Τοπικό Συμβούλιο πήρε μια απόφαση που αφορά τα λύματα και θα συζητηθεί.

Αν και  η επόμενη τακτική συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην συνεχίσει τις συνεδριάσεις του ωσότου δοθεί λύση στο θέμα των λυμάτων της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα ο κος Χατζηκουτσός μας ανέφερε:

«Η Κοινότητα Καρπάθου όρισε ως επόμενη ημερομηνία την 26η Οκτωβρίου, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί εάν και εφόσον η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου έχει πετύχει να δώσει λύση στο θέμα των λυμάτων της πόλης. Η μη ορθολογική λειτουργία των λυμάτων αποτελεί  μέγιστο ζήτημα για την πόλη των Πηγαδίων.  Δεν υπάρχουν αντλίες, πλημμυρίζουν τα αντλιοστάσια κι όλα αυτά είναι κίνδυνος.

Αν μέχρι της 26 Οκτωβρίου δεν δοθεί λύση η δημοτική αρχή θα αρνηθεί να συνεδριάσει και θα καταγγείλει σε κάθε αρμόδιο, Εισαγγελείς και υγειονομικές αρχές την κατάσταση».

Τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1.Περί απολογισμού και είσπραξης δημοτικών τελών, εποχιακών επιχειρήσεων.

2.Δημιουργία και λειτουργία υπαίθριας Λαϊκής Αγοράς της Κοινότητας.

  1. Αίτημα συλλόγου ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ Καρπάθου.
  2. Δημιουργία δύο (2) υπαίθριων χώρων άθλησης στην Κοινότητα.
  3. Αναβάθμιση αστικού εξοπλισμού, για τις ανάγκες της κοινότητας.

Ομόφωνα συμφώνησαν στην προτεινόμενη από τον Πρόεδρο λύση της λαϊκής αγοράς και μάλιστα πρότειναν τη μεταφορά των ήδη υπαρχόντων θέσεων από τα διάφορα σημεία της πόλης.

Η προτεινόμενη θέση είναι ο χώρος μπροστά από τη Μαρίνα, δίπλα στο στέγαστρο, που ήδη υπάρχει για τους αλιείς. Σε κείνο το σημείο, στο παραλιακό δρόμο, κάθε Σάββατο πρωί προτάθηκε να γίνεται η λαϊκή αγορά με τη συμμετοχή και εκείνων που δεν έχουν κάποιο χώρο.

Στο τρίτο θέμα, η κοινότητα στηρίζει το αίτημα  του Ποσειδώνα που αφορά την παραχώρηση της χρήσης και της λειτουργίας του γυμναστηρίου στον ΑΣ Ποσειδώνα. Για αυτό το θέμα ζητήσαμε την άποψη του κ. Χατζηκουτσού:

«Αρκετά με την ταλαιπωρία, το γυμναστήριο είναι κλειστό 12 μήνες και η λύση του Ποσειδώνα, με προϋποθέσεις που θα ορίσει ο Δήμος, αποτελεί μονόδρομο ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος».

Στο θέμα των χώρων υπαίθριας άθλησης η κοινότητα κατέληξε και θα προτείνει τρεις θέσεις γύρω από την πόλη για να κατασκευαστούν υπαίθρια γυμναστήρια.

Τέλος το θέμα των μικρών κάδων απορριμμάτων κρίθηκε ως προτεραιότητα, όπως τόνισε ο κ. Χατζηκουτσός:

«Σύντομα έρχεται μια νέα τουριστική περίοδο και επιβάλλεται οι υπηρεσίες να σηκώσουν μανίκια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει για δείγμα ούτε ένας κάδος, ούτε ένα παγκάκι, για να ξεκουραστεί ένας περιπατητής».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ρόλος των τοπικών κοινοτήτων έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και οι όποιες αποφάσεις πρέπει να περάσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο για να τύχουν αποδοχής.