του Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη
Μόλις προχθές είχα την τύχη να συναντήσω, με τη μεσολάβηση του υποψιασμένου φίλου εστιάτορα Βασίλη Νικ. Βασιλειάδη, στο Διαφάνι έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα επισκέπτη του τόπου μας. Τον Άγγλο υπήκοο Kev Ramsay, γιο του Δεκανέα (Corporal) R. Ramsay μέλους του Τμήματος Special Operations Executive (S.O.E., Εκτελεστικό Ειδικών Επιχειρήσεων) που έδρασε στην περιοχή του Αιγαίου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο συγκεκριμένος κύριος διατηρεί στο αρχείο του πολλά έγγραφα και φωτογραφίες από τη δράση του πατέρα του στα μέρη μας, κάποια από τα οποία είχε την ευγενή καλοσύνη να παραχωρήσει στον γράφοντα.
Ο Δεκανέας (Corporal) R. Ramsay υπήρξε μέλος του πληρώματος του καϊκιού του Διονύση Σεΐτη που παρέλαβε τους Χριστόφορο Λυτό και Γιάννη Κρασόπουλο από τα Άπελλα τη νύχτα της 13ης προς 14η Απριλίου 1944 για να τους μεταφέρει με ασφάλεια πίσω στις ακτές της Μικράς Ασίας.
Το ιστιοφόρο αυτό ήταν επιταγμένο από τους Άγγλους και ενταγμένο στον στολίσκο της Levant Schooner Flotilla (L.S.F.). Όπως αφήνεται να εννοηθεί, ήταν το ίδιο σκάφος που μετέφερε στις 20 Οκτωβρίου 1943 το δεύτερο συμμαχικό κατασκοπευτικό κλιμάκιο από την Απλοθήκα της Δωρίδας Μικράς Ασίας στην Άν -Ερήνη του Μεσοχωρίου.
Γίνεται πιστεύω κατανοητό ότι μετά ταύτα οι επί σειρά ετών αναπτυσσόμενοι μύθοι αναφορικά με τη μεταφορά των κατασκόπων στην Κάρπαθο μέσω υποβρυχίου τώρα αντικρούονται κι από τα αδιαμφισβήτητα φωτογραφικά ντοκουμέντα…
Στο συγκεκριμένο ταξίδι του το εικονιζόμενο καΐκι μετέφερε πέραν του νέου κατασκοπευτικού κλιμακίου που προοριζόταν, χωρίς όμως επιτυχία, να αντικαταστήσει το υπό αποχώρησιν κλιμάκιο των συναδέλφων τους και οπλισμό ο οποίος προβλεπόταν να στηρίξει την τότε σχεδιαζόμενη βρετανική απόβαση στην Κάρπαθο.
Οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες απεικονίζουν συγκεκριμένα:
Φωτογραφία υπ‘ αριθμόν 1: Το ιστιοφόρο της Levant Schooner Flotilla (L.S.F.) αραγμένο στη Νότια ακτή του όρμου της Αλιμούντας στη Σαρία.
Φωτογραφία υπ‘ αριθμόν 2: Τον νεαρό Βασίλη Εμμ. Καρελλά να γευματίζει μαζί με τον πατέρα του με κονσέρβα που τους πρόσφερε το πλήρωμα. Το ίδιο βράδυ οι ίδιοι θα οδηγούσαν τον καπετάνιο του σκάφους στα Άπελλα για να παραλάβει τους Λυτό και Κρασόπουλο. Μερικές μέρες αργότερα οι συγκεκριμένοι θα δραπετεύσουν μαζί με δυό ακόμη Ολυμπίτες στη Μικρασιατική ακτή κι από εκεί θα μεταφερθούν στην Αίγυπτο.
Φωτογραφία υπ‘ αριθμόν 3: Φωτογραφία τριών νέων Ολυμπιτών της Σαρίας που είχαν στενές επαφές με τους κατασκόπους. Από αριστερά προς τα δεξιά Μιχάλης Εμμ. Καρελλάς, Βασίλης Εμμ. Καρελλάς, Νικολής Μηνά Μπαλασκάς.
Ελπίζω η συνεχιζόμενη έρευνα να αποδώσει και άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία.
Βιβλιογραφία:
Μανώλη Γ. Κασσώτη, «Η ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΣΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ», Αθήνα 2007, σ.σ. 367-381.
Μανώλη Μ. Μακρή, «ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΤΕΣ 1939 – 1947», Ρόδος 2011, σ.σ. 439-448.
30.9.2023
Καρπαθιακά Νέα