Τριήμερες λαμπρές εκδηλώσεις για τη ναυμαχία του Γέροντα. Στη ναυμαχία της Καρπάθου ούτε…στεφάνι

Τριήμερες λαμπρές εκδηλώσεις για τη ναυμαχία του Γέροντα. Στη ναυμαχία της Καρπάθου ούτε…στεφάνι

 

του Μανώλη Δημελλά

Ο Δήμος Καλυμνίων πέτυχε την ένταξη των τριήμερων εκδηλώσεων για τη Ναυμαχία του Γέροντα υπό την αιγίδα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021».

Με την αποδοχή της πρόσκλησης του Δημάρχου να παραστεί στην κορύφωση των εκδηλώσεων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο φετινός εορτασμός της ιστορικής επετείου αποκτά μοναδική λαμπρότητα.

Πρόκειται για ένα τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεως στο οποίο συμπεριλαμβάνονται παρουσίαση βιβλίου, προβολές VIDEO, εκθέσεις ζωγραφικής και ομιλίες. Επίσης η φιλοξενούμενη του Δήμου Καλυμνίων Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ανακηρυχθεί επίτιμη δημότης Καλύμνου μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όλα αυτά για την ναυμαχία που έγινε στις 29 Αυγούστου 1824 στ’ ανοιχτά του ακρωτηρίου Ποσείδιο ή Γέροντας της Μικράς Ασίας (νυν Didim Τουρκίας), απέναντι από τα νησιά Λειψοί και Λέρος της Δωδεκανήσου. Αντιμέτωποι τέθηκαν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, που αριθμούσε γύρω στα 70 πλοία και ο υπέρτερος (τεχνολογικά και ποσοτικά) τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό τους πασάδες Χοσρέφ και Ιμπραήμ, με πάνω από 250 πλοία.

Ερχόμαστε τώρα στην ναυμαχία της Καρπάθου και την περίπτωση του Λάμπρου Κατσώνη. 

Στην Κάρπαθο δεν έχει σχεδιαστεί κάποιο πρόγραμμα, έστω μια Λειτουργία, ώστε να μνημονευθούν ο Κατσώνης και το πλήρωμα του.

Αξίζει να διαβάσετε στα Καρπαθιακά Νέα το ιστορικό των γιορτών, που μέχρι σήμερα έχουν γίνει, γραμμένο από τον Γιώργο Τσαμπανάκη. Τον άνθρωπο που ανέσυρε την ιστορία της Ναυμαχίας της Καρπάθου από το άγνωστο παρελθόν.

Σήμερα, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, γνωρίζουμε για μια νικηφόρο ναυμαχία στα νερά της Καρπάθου, όλοι το έμαθαν πια κι όμως κανείς από την Περιφέρεια και τον Δήμο του νησιού δεν φρόντισε τα αυτονόητα. Ούτε ένα στεφάνι στη μνήμη των αγωνιστών! Ούτε μια επιμνημόσυνη δέηση, μια προσευχή και μια τιμή σε εκείνους.

Κρίμα! Σκεφτείτε μονάχα ότι αν αυτή η ναυμαχία είχε γίνει σε άλλα νερά είναι σίγουρο ότι θα έβρισκαν τους τρόπους και θα την τιμούσαν κάθε μέρα, όλο το χρόνο.