Η ζωή αλλιώς | Κάρπαθος, Αγέρωχη Ομορφιά VIDEO

Η ζωή αλλιώς | Κάρπαθος, Αγέρωχη Ομορφιά

Πολυποίκιλη και γεμάτη αντιθέσεις η Κάρπαθος, ποτέ δεν την βαριέσαι. Είναι σαν πολλά νησιά σε ένα. Ένας ανήσυχος τόπος που ή τον ερωτεύεσαι ή δεν ξαναπατάς.

Γυρνώντας την, μετά από κάθε στροφή ξαφνιάζεσαι από το πόσο διαφορετικό τοπίο αντικρύζεις. Αλλά και από το τι ανθρώπους συναντάς.
Επισκεφτήκαμε την Αυλώνα των 9 κατοίκων, αυτή την αγροτική, μάλλον σουρεαλιστική περιοχή της Ολύμπου. Εδώ δεν θα βρεις ίντερνετ, ούτε μαγαζιά, ούτε καν φούρνο. Οι κάτοικοι τα κάνουν όλα μόνα τους. Εδώ θα βρεις χωράφια, ζώα, ένα καφενείο και ελάχιστους κατοίκους.

Στην Αυλώνα συναντήσαμε τις δυνατές, απόκοσμες γυναίκες του χωριού, που σηκώνονται κάθε πρωί το χάραμα, για να προλάβουν τον ήλιο πριν τις προλάβει εκείνος. Ντυμένες με τις φορεσιές τους στα χωράφια και στα ζώα, τιμούν καθημερινά τις παραδόσεις με προσωπική θυσία. Γυναίκες αγέρωχες, που σε συγκινούν, μιλώντας με λόγια απλά για αισθήματα βαθιά.

Στο Απέρι μπήκαμε σε ένα εντυπωσιακό Καρπάθικο σπίτι, γεμάτο κειμήλια και ιστορία ενώ στην Όλυμπο ανάψαμε τον ξυλόφουρνο για να φτιάξουμε Βυζάντι, το παραδοσιακό αρνί, γεμιστό με μυρωδικά και ρύζι.

Και μετά βρεθήκαμε στο Φοινίκι, το παραδοσιακό ψαροχώρι όπου συναντήσαμε τον Γιάννη τον ψαρά. Έναν νέο άντρα που σαν πατά το πόδι του στο καΐκι, αισθάνεται ότι κρατάει τον κόσμο όλο. Μαζί του μάθαμε πως πρέπει να τηγανίζονται τα φρέσκα ψάρια, αλλά μάθαμε και καινούριες λέξεις, λέξεις της Καρπάθου που μιλούν για την κάθε μέρα, για την κάθε στιγμή, που περιγράφουν με έναν ξεχωριστό τρόπο, μια Ζωή Αλλιώς.

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Σταμούλης
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου