Οι προτάσεις του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚ. ΤΣΑΜΠΑΝΑΚΗ για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ΔΗΜΟΥ Η.Ν. ΚΑΣΟΥ για το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Οι προτάσεις του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚ. ΤΣΑΜΠΑΝΑΚΗ για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ΔΗΜΟΥ Η.Ν. ΚΑΣΟΥ για το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚ. ΤΣΑΜΠΑΝΑΚΗ  ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ  ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ 1824.

Αθήνα, 4-3-2023

  1. Διοργάνωση του Γ΄ Κασιολογικού Συμποσίου με κεντρικό θέμα “Η Κάσος στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας-Κασιακό Ολοκαύτωμα” / 2024.
  2. Προκήρυξη Πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού για την κατασκευή του μνημείου Κασιακού Ολοκαυτώματος στην κορυφή Πρίωνας του νησιού της Κάσου / 2023.
  3. Προκήρυξη Πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού για την κατασκευή στην Αγία Μαρίνα του μνημείου των Κασιωτών Παραστατών στις Εθνοσυνελεύσεις του Γένους των Ελλήνων (Εμμανουήλ Χατζηαντωνίου, Δημητρίου Αρβανιτόπουλου, Μάρκου Μαλλιαράκη, Μηνά Σακελλαρίου, Νικολάου Γρηγοριάδη, Νικoλάου Γιούλιου, Γεωργίου Μαντζούνη)  / 2023.
  4. Δρομολόγηση των διαδικασιών για το στήσιμο του μνημείου του Κασιώτη Ήρωα του 1821 Μάρκου Μαλλιαράκη στην οδό των Ηρώων του Πεδίου του Άρεως στην Αθήνα / 2023.
  5. Δημιουργία ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία της Κάσου και των Κασιωτών ανά τους αιώνες / 2023.
  6. Δρομολόγηση των διαδικασιών της διεθνούς αναγνώρισης του Ολοκαυτώματος της Κάσου ως ιστορικού γεγονότος Γενοκτονικού Χαρακτήρα / 2024.
  7. Κατάθεση αιτήματος Αγιοκατάταξης των νεκρών του Ολοκαυτώματος της Κάσου στα τέσσερα Παλαίφατα Ορθόδοξα Πατριαρχεία (Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Πατριαρχείο Αντιοχείας, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας και στην Αυτοκέφαλη Αρχιεπισκοπή της Κύπρου / 2023.
  8. Δημιουργία μέσα από τις ενδεδειγμένες διαδικασίες “Δημοτικού Ιδρύματος Μελέτης, Καταγραφής και Ανάδειξης της Κασιακής Ιστορίας”. Βασικοί άξονες της δράσης του θα πρέπει να είναι:

α. Η συγκέντρωση και καταγραφή όλων των διασκορπισμένων ιστορικών πηγών και κειμηλίων που αφορούν την Κάσο και τους Κασιώτες με τη συγκρότηση και μεθοδική λειτουργία του “Ιστορικού Αρχείου της Κάσου”.

β. Η συγκέντρωση όλων των παλαιότερων αλλά και των σύγχρονων έντυπων, οπτικοακουστικών και ψηφιακών εκδόσεων που αφορούν την ιστορία της Κάσου και η εναπόθεσή τους σε ειδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κάσου ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΜΑΥΡΗΣ”.

γ. Η συστηματική στήριξη της συγγραφής μονογραφιών, διδακτορικών διατριβών και άλλων μελετημάτων αναφορικά με την κασιακή ιστορία και η δημιουργία σοβαρών οπτικοακουστικών παραγωγών ιστορικής  θεματολογίας σχετικών με την Κάσο και τους Κασιώτες.

δ. Η συγκρότηση εξειδικευμένων τμημάτων:

Ιστορικού Αρχείου Κάσου” με την ενσωμάτωση σ’ αυτό του Αρχείου Νικολάου Μαυρή / 2023.

ii.“Ναυτικού Αρχείου της Κάσου” μέσω του οποίου θα αποθησαυριστούν τα τεκμήρια της λαμπρής κασιώτικης ναυτοσύνης και θα συμπληρώσουν την εξαιρετική συλλογή του “Ναυτικού Μουσείου της Κάσου Συλλογή Αντώνη Χατζηπέτρου”.

iii.“Αρχείο Αιγυπτιωτών Κασίων” για τη συγκέντρωση όλων εκείνων των στοιχείων που αφορούν και αναδεικνύουν την πορεία της περίφημης Κασιακής παροικίας της Αιγύπτου.

ε. Ο σχεδιασμός και μεθοδικός προγραμματισμός σε βάθος χρόνου της ανάδειξης της κασιακής ιστορίας με την διοργάνωση των ενδεδειγμένων εκδηλώσεων, με την καθιέρωση της κυκλοφορίας σχετικών εκδόσεων, με την ανέγερση των οφειλόμενων μνημείων, με τη θεσμοθέτηση των επιβεβλημένων ονοματοδοσιών, εντός και εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου και με τη συγκρότηση και λειτουργία σχετικού θεματικού μουσείου στο νησί της Κάσου.

στ. Η συστηματική και μακροπρόθεσμη προώθηση με κάθε πρόσφορο τρόπο της αναγνώρισης του Ολοκαυτώματος της Κάσου, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, ως ιστορικού γεγονότος γενοκτονικού χαρακτήρα.

  1. Θεσμοθέτηση ονοματοδοσιών στα όρια του Δήμου Κάσου προς τιμήν των Κασιωτών Ηγητόρων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
  2. Επανέκδοση του βιβλίου του Μίνου Κομνηνού, “Κασιώτες Καραβοκύρηδες στον 19ο-20ό αιώνα. (Η συμβολή της Κάσου στην παγκόσμια Ναυτιλία)”, α΄ Έκδοση, Αθήνα 1990 / 2024.

 

Με ιδιαίτερη τιμή

Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης,

Μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικής Διαχείρισης,

Προβολής και Επικοινωνίας

του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου.

7.3.2023

Καρπαθιακά Νέα