Από την Κάρπαθο στην Καμπέρα: Η ιστορία του Μιλτιάδη Βασιλειώτη στην Greek Herald

Από την Κάρπαθο στην Καμπέρα: Η ιστορία του Μιλτιάδη Βασιλειώτη στην Greek Herald

Στην ημερήσια μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Αυστραλίας Greek Herald πρωταγωνιστεί ένας Καρπάθιος και η επιχείρηση του. Πρόκειται για τον Οθείτη Μιλτιάδη Βασιλειώτη!

Ο δημοσιογράφος Peter Oglos επισκέφθηκε το κατάστημα του Μιλτιάδη και εκεί έμαθε την 47χρονη ιστορία του. Γράφει λοιπόν ο δημοσιογράφος:

«Το ταλέντο ενός πραγματικού υποδηματοποιού ξεκινά από νεαρή ηλικία. Στις αρχές του 1900, πολλοί Έλληνες πρωταγωνιστούσαν στο εμπόριο, πολλοί από αυτούς έφταναν στην Αυστραλία και για να ζήσουν έκαναν τον τσαγκάρη.

Ο Μιλτιάδης Βασιλeιώτης έμαθε αυτή την τέχνη από τον πατέρα του σε πολύ μικρή ηλικία και έχει χρησιμοποιήσει αυτές τις γνώσεις και το ταλέντο του για να μεταμορφώσει το «Civic Shoes» σε μια επιχείρηση με λαμπρό μέλλον.

Ο πατέρας του Βασιλeιώτη ήρθε στην Αυστραλία το 1956 από την Κάρπαθο και από τότε εργάστηκε ως τσαγκάρης. Το 1973 ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, αυτή που σήμερα είναι στα χέρια του Μιλτιάδη.

Διατηρώντας στην επιχείρηση την «παραδοσιακή» νοοτροπία δηλαδή την επισκευή των παπουτσιών, ο Έλληνας-Αυστραλός όχι μόνο επέκτεινε μα προσέφερε και νέα καινοτόμα προϊόντα στους πιστούς πελάτες του.

«Πριν από τρία χρόνια άρχισα να σχεδιάζω τα ειδικά παπούτσια και τα εσωτερικά πέλματα», λέει ο Βασιλιώτης στο The Greek Herald.

«Κάνουμε κάτι διαφορετικό από όλους τους άλλους. Είμαστε οι πρώτοι που φέραμε τον τρισδιάστατο σαρωτή στην Αυστραλία, ο οποίος κάνει 52 διαφορετικές μετρήσεις στα πόδια. Μέσα από αυτές τις μετρήσεις χτίζουμε τα παπούτσια.»

Τα παπούτσια, όπως εξηγεί ο Βασιλιώτης, δεν κατασκευάζονται στην Καμπέρα, αλλά αντ ‘αυτού οι διαστάσεις των ποδιών στέλνονται σε εργοστάσια στο εξωτερικό. Εκεί μπορούν να διαβάσουν τα  δεδομένα, για τον κάθε πελάτη ξεχωριστά και στη συνέχεια να σχεδιάσουν και να φτιάξουν τα παπούτσια του. Στη συνέχεια να τα στείλουν απευθείας σε εμάς στην Καμπέρα.

«Διατηρήσαμε την χειροποίητη παράδοση στις επισκευές των παπουτσιών. Έτσι ουσιαστικά δεν έχουμε αλλάξει τίποτα», λέει ο Βασιλιώτης.

Το πρώτο κύμα COVID-19 έπληξε τις επιχειρήσεις σε όλη την Αυστραλία, η επιχείρηση του Βασιλιώτη δεν ήταν εξαίρεση. Αναγκάστηκε να κλείσει για μια εβδομάδα.

«Στη συνέχεια άρχισε σιγά-σιγά να επανέρχεται», όπως είπε ο Βασιλιώτης στον Peter Oglos.

«Πηγαίνω καλά τώρα, έτσι δεν έχω λόγο για να παραπονεθώ. Ανησυχώ για το δεύτερο ξέσπασμα της πανδημίας, αν έρθει.»

Το υποδηματοποιείο του Βασιλειώτη δεν περνά απαρατήρητο. Μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της Αυστραλίας, όπως περιγράφει ο Βασιλιώτη, πολλοί «πολιτικοί, ηθοποιοί και ποδοσφαιριστές», μπαίνουν τακτικά στο κατάστημά του για να φτιάξουν τα παπούτσια τους.

Με έδρα την Καμπέρα, ο Βασιλιώτης αποκαλύπτει ότι οι δεξιότητές του έχουν προσελκύσει τους οπαδούς του Rugby Union «Canberra Brumbies» και του «Canberra Raiders» της NRL.

«Έχω ήδη ξεκινήσει να μιλάω με τους Canberra Brumbies και Canberra Raiders και περιμένω μόνο μερικά δείγματα. Θα αρχίσω να πηγαίνω στις προπονήσεις και θα κάνω κάποιες μετρήσεις. Τότε θα μπορώ να φτιάξω ορισμένα σχέδια.

«Όλοι οι παίκτες του ράγκμπι έχουν μεγάλα πόδια και δεν μπορούν να βρουν την κατάλληλη ποδοσφαιρική μπότα. Ο στόχος μου είναι να τους βοηθήσω και να  τους προσφέρω τα καλύτερα παπούτσια.»

Ο ιδιοκτήτης του Civic Shoes  επισημαίνει  και τη σημασία του σχεδιασμού προσαρμοσμένων εσωτερικών σολών, για άτομα που έχουν χρόνια προβλήματα στα πόδια τους.

«Για ανθρώπους που έχουν προβλήματα στα πόδια, έχω μια ειδική συσκευή που μπορεί να φτιάξει ένα προσαρμοσμένο ζευγάρι εσωτερικών πελμάτων μέσα σε 10 λεπτά.»

Είναι ένας καλλιτέχνης, το ταλέντο του Βασιλιώτη εκτιμάται από πολλούς στην κοινότητα της Καμπέρα. Τέλος στην ερώτηση εάν τα παιδιά του θα συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση, ο Βασιλιώτης είπε πως δεν νιώθει καμιά πίεση για να μεταδώσει την αγάπη του για την επιχείρηση υποδημάτων στα δύο παιδιά του.»

Να σημειώσουμε ότι αυτές τις ημέρες ο Μιλτιάδης Βασιλειώτης, με το «Civic Shoes», διαγωνίζεται για το βραβείο της καλύτερης επιχείρησης 2020 στην Καμπέρα.

From Karpathos to Canberra: The story of a Greek Australian cobbler