Πριν το καλοκαίρι 2022 ο βιολογικός στα Πηγάδια θα δουλεύει κανονικά!

Πριν το καλοκαίρι 2022 ο βιολογικός στα Πηγάδια θα δουλεύει κανονικά!

Με την τουριστική σεζόν να ανοίγει σε λίγες ημέρες το  θέμα του βιολογικού  είναι ένα από τα σημαντικότερα αυτής της Άνοιξης, το οποίο σήκωσε ψηλά η Τοπική Κοινότητα στις αρχές του Φεβρουαρίου, αφού έδωσε τελεσίγραφο στην δημοτική αρχή στην περίπτωση που δεν εχουν γίνει βήματα έως το τέλος του Μαρτίου η υπόθεση θα οδηγηθεί στον Εισαγγελλέα με οτι αυτό συνεπάγεται για τον Δήμο Καρπάθου.

Από την άλλη δε μπορούμε να μην καταγράψουμε την άποψη του Δημάρχου κ. Νισύριου ο οποίος αναφερόμενος στον βιολογικό είπε οτι ουσιαστικά δεν έχει βγάλει ποτε λυματολάσπη με άλλα λόγια ο βιολογικός δεν εχει δουλέψει μέχρι σήμερα.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν έχει λειτουργήσει , παράγοντας τα απαιτούμενα αποτελέσματα, είναι αρκετοί .

Η ανεπάρκεια του προηγούμενου αγωγού από λιμάνι έως λιμανάκι ( αντικαταστάθηκε πέρυσι με νέο αγωγό και κόστος 230.000 ευρώ ) , φρεάτια τα οποία κατασκευάστηκαν ως στεγανά και δεν ήταν αφού εισχωρούσε σε αυτά θάλασσα με αποτέλεσμα τα επίπεδα της αλατοτητας των λυμάτων που έφταναν στον Βιολογικό να είναι απαράδεκτα υψηλά , έλλειψη εσχαρωσεων από τα αντλιοστάσια η οποία δεν προστάτευε τις αντλίες από τα φέρτα υλικά καθώς και η πορεία τωμ αγωγών με τεράστιες υψομετρικές διάφορες στην όδευση των λυμάτων προς τον Βιολογικό .

Ο κ. Νισύριος τόνισε οτι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα , ασχολείται επισταμενως εδώ και μεγάλο διάστημα ασχέτως τελεσιγράφων ή δυσκολιών με το πρόβλημα της λειτουργίας της ΟΕ να είναι ένα αγκάθι καθυστέρησης στη λειτουργία του Δήμου  , και θα υπάρξει σύντομα λύση .

Να αναφέρουμε ότι η εταιρία που είχε αναλάβει τη λειτουργία του βιολογικού , μετά την κατασκευή της , έφυγε το καλοκαίρι του 2021 απο το νησί αφού έληξε η σύμβαση εργασίας με τον Δήμο.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Γιάννη Φασουλέτο, τον επιστήμονα που εργάζεται στον Δήμο Καρπάθου στον τομέα ύδρευσης.

Ο κ. Φασουλέτος εξήγησε στα Καρπαθιακά Νέα την κατάσταση που σήμερα βρισκόμαστε.

Ο βιολογικός ως μονάδα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα αντλιοστλάσια καθώς και σε ένα τμήμα του δικτύου.

Η δημοτική αρχή κινήθηκε γρήγορα, και έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία αποκατάστασης των σημείων που δημιουργούν τα προβλήματα .  Με απόφαση δημάρχου δίνονται με τη διαδικασία κατ επείγοντως 90.000 ευρω για την αντικατάσταση 260 μέτρων δικτύου στην περιοχη Αγίου Πέτρου, χωρίς να καταργείται το υπάρχων αντλιοστάσιο , ώστε να αποφευχθούν οι τεράστιες υψομετρικές διάφορες.

Παραλαμβάνετε την προσεχή εβδομάδα αντλιοστάσιο κόμπακτ , το οποίο θα τοποθετηθεί κάτω από την Εθνική στην θέση του υφιστάμενου το οποίο δεν έχει την απαραίτητη στεγανότητα .

Επίσης έχει ανατεθεί με απόφαση της ΟΕ η επισκευή όλων των αντλιοστασίων εν όψει της σεζόν .

Τέλος  χθες 16 Μαρτίου έφθασε στην Κάρπαθο ακόμη μια εταιρία η τρίτη στη σειρά, με στόχο να βρεθεί η πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση ώστε να αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία τόσο των αντλιοστασίων όσο και του βιολογικού.

Κλείνοντας πρέπει ός να αναφέρουμε ότι ο κ. Φασουλέτος θεωρεί ότι πριν το καλοκαίρι ο βιολογικός θα δουλεύει κανονικά! Τι θα κάνει η τοπική κοινότητα και ο Πρόεδρος της κ. Χατζηκουτσός; Τον ρωτήσαμε και μας απάντησε ότι τον ενημέρωσε τόσο ο Δήμαρχος Καρπάθου, κ. Νισύριος, αλλά και ο Αντιδήμαρχος κ. Παραγυιός. Θα φέρει το θέμα στην τοπική κοινότητα και θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους. Ωστόσο ανέφερε πως η δημοτική αρχή κινείται σε σωστή κατεύθυνση και αυτό δε μπορούμε να μην το πούμε.