ΧΑΙ ΚΟΥ στη βιβλιοθήκη της Κάσου!

ΧΑΙ ΚΟΥ στη βιβλιοθήκη της Κάσου!

Μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Κάσου αλλά και οι εκπαιδευτικοί – συντονιστές της δράσης, ήρθαν σε επαφή με τα χαϊκού, την πιο σύντομη γραφή ποίησης στον κόσμο.

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης Σχολικών Μονάδων, Άξονας 4. Σχέσεις μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Νίκος Μαυρής» του νησιού.

Πρόκειται για ποιήματα είτε σε ένα στίχο17 συλλαβών είτε σε τρεις στίχους 5, 7 και 5 συλλαβών αντίστοιχα. Εμπνευστής των σύγχρονων χαϊκού ήταν ο Μασαόκα Σίκι ενώ παλιότερα ήταν γνωστά ως χαϊκάι ή χόκκου). Με την ευκαιρία αυτή, όλοι ήρθαν σε επαφή επίσης με τη συλλογή Χαϊ Κάι του Κασιώτη ποιητή και καπετάνιου Δ.Ι Αντωνίου και εμπνεύστηκαν από αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποιητική συλλογή ΧΑΪ ΚΑΙ ΚΑΙ ΤΑΝΚΑ εκδόθηκε το 1972 από τις εκδόσεις ΕΡΜΗΣ και μάλιστα βραβεύτηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης την ίδια χρονιά.

Ο χώρος, η καλή διάθεση και το όμορφο κλίμα μεταξύ όλων απέδωσαν καρπούς, απελευθέρωσαν συναισθήματα και έγιναν αφορμή για την παραγωγή του σύντομου αυτού ποιητικού λόγου. Ένα μικρό μέρος με τυχαία επιλογή παρατίθεται παρακάτω:

Ο πίνακας ζει, και σαν τον ζωγράφισαν, στα κρυφά κλαίει
Με χαρά ξυπνώ, ευτυχία θα έχω, το βράδυ φεύγω
Φεγγάρι λαμπρό, τον δρόμο μας φωτίζει, τα λάθη σβήνει
Τόσο λαμπρό φως, καμιά γωνιά να κρύψω, τα μυστικά μου
Το δάκρυ ρέει, στον κακό μου ουρανό, χάρη έκανε
Η νύχτα σκάβει, σμιλεύει το φεγγάρι, παίρνει το φως του
Τη δράση συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Βέργος Νίκολαος (ΠΕ06), Ζάρμπας Παύλος (ΠΕ04.02), Νταής Δημήτριος (ΠΕ 04.04) και Παπαθανασίου Μαρία (ΠΕ05)

Δελτίο Τύπου

24.2.2023

Καρπαθιακά Νέα