Χωρίς τη συμμετοχή του Δημάρχου Καρπάθου ολοκληρώθηκε η ψήφιση του προϋπολογισμού 2021

Χωρίς τη συμμετοχή του Δημάρχου Καρπάθου ολοκληρώθηκε η ψήφιση του προϋπολογισμού 2021

 

 

Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021, η ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Καρπάθου. Έκτακτο και επείγον, ψηφίστηκε από τους 10 σε σύνολο 18 παρευρισκόμενων συμβούλων. Οι αντιπαραθέσεις και οι διαξιφισμοί ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της τηλεδιάσκεψης που σηματοδοτήθηκε από την απουσία του Δημάρχου.

Από τις δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης ο προϋπολογισμός αυτός χαρακτηρίστηκε «Ανεφάρμοστος. Προϋπολογισμός χωρίς όραμα και χωρίς προοπτική».

Κάποιοι που γνωρίζουν μας είπαν ότι ο Δήμαρχος ήταν εκεί, παρακολουθούσε, όμως για δικούς του λόγους απέφυγε την εμπλοκή κι άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν, αφού, έτσι κι αλλιώς, ήταν η τρίτη προσπάθεια ψήφισης και βάση νόμου μόνο με τις παρουσίες και τις θετικές ψήφους της κυβερνώσας παράταξης ο προϋπολογισμός θα εγκρινόταν.

Μάλιστα εκτός από τους 8 ψήφους είχε ακόμη μια θετική έγκριση, που ήρθε από τον κ.  Κομνηνό Σακέλλη, ο οποίος εκλέγεται με τον συνδυασμό ΑΠΕΚ, στον οποίο ηγείται ο κ. Κατσάνης. Να αναφέρουμε ότι ο κ. Κατσάνης νωρίτερα είχε προτείνει σε κάθε σύμβουλο της παράταξης του να έχει  τη δική του άποψη.

Ανακεφαλαιώνοντας στους 18 Δημοτικούς Συμβούλους 9 έδωσαν έγκριση στον προϋπολογισμό του Δήμου Καρπάθου, ενώ 9 ήταν εκείνοι που ψήφισαν λευκό, εγκρίνοντας μόνο την μισθοδοσία προσωπικού, τις εργοδοτικές εισφορές εργαζομένων και τα κίνητρα και τα bonus γιατρών.

Περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά κράτησε η συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη κι από αυτήν μας έκανε εντύπωση καταρχήν η απουσία των προέδρων των κοινοτήτων. Παρόντες στο κρίσιμο θέμα του προϋπολογισμού 2021, οι οποίοι ψήφισαν θετικά στην εισήγηση της οικονομικής επιτροπής ήταν μόνο 4 από τους 10 προέδρους των αντίστοιχων κοινοτήτων της Καρπάθου. Για τους ενδιαφερόμενους παραθέτουμε το λινκ  https://youtu.be/mIWOJDVlvlI

από το youtube, ώστε αν το επιθυμούν να παρακολουθήσουν με ακρίβεια όλες τις απόψεις.

Από τις τοποθετήσεις να αναφέρουμε την εισήγηση από τον Γ.Γ. του Δήμου κ. Σκοκέα, ο οποίος έκανε αναφορά στον προϋπολογισμό έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο προϋπολογισμός κυμαίνεται στο ύψος των 19.000.000 ευρώ. Υπάρχει ένα κομμάτι που είναι τεχνικά έργα, έργα επιδοτούμενα, και τα υπόλοιπα αφορούν έξοδα του Δήμου όσον αφορά διοικητικές υπηρεσίες και λοιπές δαπάνες. Ο προϋπολογισμός θεωρούμε ότι είναι αναπτυξιακός για τον Δήμο….. Είναι σύμφωνος με το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο ανέρχεται στα 6.500.000 ευρώ. Περιέχει μέσα κατηγοριοποίηση σε όλα τα είδη και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Έχουν περιληφθεί για να καλύψουν όλων των υπηρεσιών και όλων των θεμάτων…. Έχει περάσει από το παρατηρητήριο υπουργείου εσωτερικών και επέστρεψε χωρίς καμία παρατήρηση».

Ακολούθησε ο επικεφαλής της ΑΠΕΚ κ. Κατσάνης.

Στην τοποθέτηση του τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ούτε αναπτυξιακός, ούτε ρεαλιστικός και δεν έχει όραμα. Μίλησε για «μπάχαλο κακοδιοίκησης» και ότι η καθυστέρηση στην ψήφιση του προυπολογισμού δεν οφείλεται στην αντιπολίτευση. Σταχυολογώντας την τοποθέτηση του κ. Κατσάνη καταγράφουμε:

«Ο προϋπολογισμός ονομαστικοποιεί τα διάφορα έργα. Σε ορισμένα τοπικά διαμερίσματα ονομάζει κάποια έργα με μικρού προϋπολογισμούς που χρειαστούν πολλές αναμορφώσεις…. Όλα τα ποσά που περιέχει είναι στο όριο απευθείας αναθέσεων…. Υπάρχουν πλήθος χρηματοδοτήσεων για συμβουλευτικές υπηρεσίες με υπέρογκα ποσά». Ο κ. Κατσάνης τόνισε την ανάγκη για στελέχωση του Δήμου με επιστημονικό προσωπικό και ανέφερε «Έχετε απαξιώσει τις υπηρεσίες του Δήμου το κάνετε σκόπιμα για να δίνετε τις μελέτες έξω».

Η επόμενη τοποθέτηση ήταν από τον κ. Μιχ. Τσαμπουνιεράκη. Και από εκείνον υπερτονίστηκε ότι για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται η αντιπολίτευση. Όσο για το «μαστερ πλαν» της Καρπάθου ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει κανένα όραμα. Δεν υπάρχει καμιά προοπτική για από τον Δήμο Καρπάθου».

«Ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι υλοποιήσιμος και πραγματικός», είπε ο κ. Τσαμπουνιεράκης και συνέχισε «κάτι τέτοιο από τα 19.500.000 εκατομμύρια ευρώ με τα τακτικά έσοδα του Δήμου να είναι κοντά στα 3.500.000 ευρώ, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της απόκλισης. Σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας έχουμε να κάνουμε με έναν προϋπολογισμό κόντρα στις ανάγκες της κοινωνίας».

Ο κ. Τσαμπουνιεράκης ανέπτυξε το σκεπτικό του και τόνισε:

«Ο πήχης είναι εξαιρετικά χαμηλός, δεν υπάρχει σκέψη για το αύριο. Αυτόν τον προϋπολογισμό θα έπρεπε να τον χαρακτηρίζει η διαφάνεια και η ειλικρίνεια. Τίποτε δεν υπάρχει, αυτό που διαπιστώνουμε είναι η ενίσχυση του διοικητικού τομέα, λειτουργούμε ως πρόεδροι ανωνύμων εταιριών. Απαξιώσαμε το προσωπικό του Δήμου αφήνοντας το με μηδενική αρμοδιότητα. Υπάρχουν αμοιβές αιρετών και τρίτων, συμβούλων,  διοικητικών υπαλλήλων τρίτων υπηρεσιών αναθέσεων».

Μάλιστα ανέφερε συγκριτικά στοιχεία από την περασμένη χρονιά:

«Ο περσινός προϋπολογισμός είχε αμοιβές αιρετών και τρίτων 350.000 ευρώ ενώ ο φετινός φτάνει τις 950.000 ευρώ. Καταργεί την αυτονομία των κοινοτήτων. Από τον Ιούνιο 2020 έπρεπε να υπάρχει κάθε κοινότητα δικό της προϋπολογισμό. Δεν κλείσαμε μόνο το Δήμο κλείσαμε και τις κοινότητες».

Τέλος σημειώνουμε την παρέμβαση του κ. Τσαμπουνιεράκη που αφορά τα δικαστικά έξοδα τα οποία δεν αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του Δήμου Καρπάθου για το 2021:

«Δεν αποτυπώνονται τα δικαστικά έξοδα, έχουμε πάνω από 1.500.000 ευρώ απαιτήσεις (αγωγές, πρόστιμα κλπ) τίποτε από αυτή την πρόβλεψη δεν υπάρχει».

Ο επικεφαλής της παράταξης Κάρπαθος-Νέα Αρχή έκλεισε λέγοντας ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα υλοποιηθεί.

Από τους δημοτικούς συμβούλους ακούσαμε τις απόψεις των κ.κ.:

Νίκος Σπανός, Μηνάς Πρωτόπαπας, Κομνηνός Σακέλλης, Μανωλάκης Θεοδόσιος, Μανώλης Βασιλαράκης, Νίκος Λύκος, Μανώλης Παραγιός.

Παραθέτουμε εδώ ορισμένα σημεία που μας προκάλεσαν το ενδιαφέρον μας.

Από τον κ. Νίκο Σπανό ακούσαμε ότι ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής ενώ παρέστη στη συνεδρίαση κανείς δεν τον ρώτησε αν έχει γνώμη ή άποψη για την σύνταξη του προϋπολογισμού και μόνο ρωτήθηκε αν συμφωνεί ή διαφωνεί με το συγκεκριμένο σχέδιο. Επίσης ο κ. Σπανός εξέφρασε την απορία του για το εαν έχει ολοκληρωθεί ο απολογισμός και η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή για την περασμένη χρονιά. Ο κ. Σκοκέας απάντησε ότι στις επόμενες συνεδριάσεις, πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται να γίνει δημοτικό συμβούλιο με αυτό το θέμα.

Από την τοποθέτηση του κ. Θεοδόση Μανωλάκη κρατάμε την ερώτηση του για τις ασφαλτοστρώσεις και την απορία του για την λογική της  προτεραιότητας, τη σειρά με την οποία πρόκειται να θα γίνουν.

Στη συνέχεια ο κ. Κομνηνός Σακέλλης μίλησε για την εικόνα που δίνει το δημοτικό συμβούλιο και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει χάσει κάθε ιδέα για την ποιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου. Και τόνισε:

«18 μήνες στην εξουσία έχει εμφανιστεί ένα μάστερ πλάν; Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα. Έχουμε καθίσει κάτω να δούμε που θέλουμε να φτάσει το νησί;» Και ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός θα έπρεπε εδώ και τρεις μήνες να είχε συζητηθεί από το δημ. Συμβούλιο αλλά και από την κοινωνία.

Ο κ. Μανώλης Βασιλαράκης επανέλαβε με τη σειρά του ότι από τον προϋπολογισμό απουσιάζει η αρχή της διαφάνειας και της ειλικρίνειας και είπε χαρακτηριστικά «δεν βλέπω το νέο που θα φέρει η ανάπτυξη όπως δηλώνεται καθημερινώς. Κάποιος θα πληρώσει τίμημα οι δημότες, οι Καρπάθιοι».

Ο κ. Δημήτρης Σπανός μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο που όμως δεν τη βλέπει.

Τέλος ο πρόεδρος του δημοτ. Συμβουλίου κ. Μανώλης Παραγιός, υπεραμύνθηκε για τις επιλογές της παράταξης του. Μίλησε για την πολιτική που χαράσσει η κεντρική εξουσία και έκανε αναφορά στις πολιτικές διαδρομές των αρχηγών των δυο παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Δημιουργήθηκε αναστάτωση και οι τόνοι από την αντιπολίτευση ανέβηκαν. Μάλιστα, όσον αφορά τις κοινότητες και τον προϋπολογισμό, ο κ. Παραγιός ανέφερε ότι θα κριθούν στο τέλος και από το έργο που θα έχει παραχθεί.