Η «Χρυσή σκούπα» της Καρπάθου. Το φαινόμενο εργατικότητας Βασίλης Κολιός!

Η «Χρυσή σκούπα» της Καρπάθου. Το φαινόμενο εργατικότητας Βασίλης Κολιός!

 

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Του Αγίου Πνεύματος και στην πρωτεύουσα της Καρπάθου, στα Πηγάδια, λίγος ήταν ο κόσμος που διάλεξε το πρωί για να κατέβει. Από τη μια η αργία κι από την άλλη η ζέστη ανέβαζε τους καλοκαιρινούς ρυθμούς της ραστώνης. Κι όμως στο βιαστικό, είναι αλήθεια, πέρασμα μας συναντήσαμε τον κ. Βασίλη Κολιό. Τον οδοκαθαριστή-φαινόμενο της Καρπάθου που δίκαια μέσα σε λίγους μήνες από την οκτάμηνη πρόσληψη του, (26.2.2021) από τον δήμο Καρπάθου, έχει καταφέρει να τον φωνάζουν «Χρυσή Σκούπα» κι αυτό διότι πονά και σέβεται την εργασία του!

Εργάζεται με συνείδηση, έχει μεράκι και μέσα στη βάρδια ανεβοκατεβαίνει και σκουπίζει όλα τα Πηγάδια. Κι όχι μονάχα αυτό, μα αδειάζει και τα νέα και όμορφα ανοξείδωτα καλαθάκια του Δήμου!

 

Ο κ. Βασίλης έχει καταγωγή από την Β. Ήπειρο και ήρθε στην Ελλάδα πριν από 35 χρόνια. Αρχικά έζησε στην Πελοπόνησσο, ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια ζει πια μόνιμα στην Κάρπαθο.

Όπως μας εξηγεί ο προϊστάμενος του τμήματος καθαριότητας, ο κ. Γιάννης Σακελλιάδης, πρόκειται για έναν άνθρωπο με βαθιά συναίσθηση ευθύνης και συνεχίζει: «Ο Βασίλης είναι τόσο σχολαστικός και επιμελής που όταν τελειώνει την καθημερινή του βάρδια λάμπει όλος ο τόπος. Κι αυτό γίνεται κάθε μέρα!»

 

Στον Δήμο Καρπάθου υπάρχουν μονάχα δύο οδοκαθαριστές, ωστόσο τους τελευταίους 5 μήνες ο Βασίλης Κολιός έχει μείνει μόνος κι αυτό γιατί ο συνάδελφος του έχει κάνει χρήση της άδειας που δικαιούται.

«Για μένα το μάζεμα της πόλης δεν είναι καθόλου δύσκολο» έτσι μας απαντά όταν ρωτάμε αν είναι εύκολο να δουλεύει κανείς μέσα στο λιοπύρι. Τον ρωτάμε πως του φαίνονται τα νέα καλαθάκια κι εκείνος με δυο λόγια συμπληρώνει την εικόνα: « όμορφα είναι αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι για μικρά σκουπιδάκια, δεν είναι για να ρίχνουμε μέσα τις σακούλες με τα σκουπίδια από το σπίτι μας».

 

Είναι καθαρά τα Πηγάδια; ρωτήσαμε τον κ. Βασίλη κι εκείνος, συνετός και μετρημένος, μας απάντησε πως χρειάζεται καθημερινή φροντίδα, «αν δεν περάσεις μια μέρα ο αέρας θα γεμίσει τον τόπο σκουπιδάκια και τότε θα λέμε πως είμαστε βρώμικοι». Κι όταν του λέμε για τα χωριά, μας απαντά, «Είμαι πρόθυμος. Όπου με στείλει η υπηρεσία. Να βρω λίγο χρόνο, να ανέβω και να συμμαζέψω, να καθαρίσω και το πιο μικρό στενό».

Μπορεί ένας άνθρωπος να κρατήσει καθαρό ολάκερο το νησί;

Μπορεί ο κ. Βασίλης να βρίσκεται ταυτόχρονα σε όλα τα χωριά της Καρπάθου; Είναι αρκετοί δυο οδοκαθαριστές για 10 χωριά; 

Στην πιάτσα ρωτήσαμε για τον Βασίλη κι ήταν μόνο μια η απάντηση που πήραμε: «Μακάρι να είχαμε ακόμη 5-6 σαν κι αυτόν, ο καθένας να ήταν ανάλογο πόστο και τότε θα έβλεπες πως θα ήταν η Κάρπαθος».