«Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές»

«Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές»

 

Δεν χάνει ευκαιρία η κυβέρνηση της Ν.Δ. να μας θυμίσει το δεξιό της πρόσωπο και την ιδεοληψία της υπέρ του κεφαλαίου. Εκμεταλλευόμενη άλλα μια φορά την πανδημία, προσπαθεί να καθιερώσει τις πλέον αντιλαϊκές πολιτικές, χτυπώντας τους πιο αδύναμους εργαζομένους, αυτούς που πλήττονται περισσότερο. Στο Σχέδιο Νόμου για τα εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση, το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει ξεκάθαρα ότι στέκεται απέναντι.

Το Υπουργείο Εργασίας και η Νέα Δημοκρατία, καταφεύγουν σε επτά ψέματα για να κρύψουν την ΑΛΗΘΕΙΑ για το εργασιακό σχέδιο νόμου που κατατίθεται: Για την έξοδο από την κρίση θα δουλέψουν λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερες ώρες, με λιγότερα λεφτά!

Ιδού οι επτά (7) αντεργατικές αλήθειες που εισάγει το «νομοσχέδιο Χατζηδάκη»:

1. Ο προσωπάρχης, και με ατομική σύμβαση, ορίζει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας μέχρι τις 10 ώρες. Έως τώρα το ευέλικτο ωράριο εφαρμοζόταν μετά από διάλογο και ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.

2. Η κυβέρνηση καθορίζει τον (βασικό) μισθό (με κρατική απόφαση και όχι μέσω Συλλογικών Διαπραγματεύσεων).

3. Οι νέοι άνεργοι έχουν (συνεχώς) όλο και λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης.

4.Το ακαθόριστο, εξαντλητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο ωράριο εργασίας καταστρέφει την οικογενειακή ζωή.

5. Οι τράπεζες, κινούμενες ολιγοπωλιακά και πιεζόμενες από τα «κόκκινα» δάνεια, δεν στηρίζουν τις νέες οικογένειες να αποκτήσουν στέγη. Γι’ αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ΟΑΕΔ/ΟΕΚ

6. Περιορίζεται η δικαστική προστασία για παράνομη απόλυση (δικαίωμα επαναπρόσληψης) μόνο στις περιπτώσεις νέου πατέρα (για 6 μήνες μετά την απόκτηση του μωρού), σε περίπτωση άρνησης της 10ωρης εργασίας ή τηλεργασίας πέραν του συμφωνηθέντος ωραρίου.

7. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας ο μισθωτός θα αποφασίζει εάν θα πληρώνεται τις υπερωρίες ή θα δουλεύει παραπάνω για να κάνει… διακοπές. Αυτό δεν το υποστήριξε ούτε η «Σχολή του Σικάγο»…

Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο νέος σήμερα στη χώρα μας έχει δύο επιλογές: Είτε να μεταναστεύσει, είτε θα γίνει μισθοσυντήρητος νομάδας που θα δουλεύει εξαντλητικά 10ωρα σε περιόδους υψηλής παραγωγής ή την τουριστική σεζόν.

Το Κίνημα Αλλαγής προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση του αντεργατικού της σχεδίου. Οι σύγχρονες κοινωνίες θέλουν διάλογο και συναινέσεις. H αυξημένη παραγωγικότητα απαιτεί επενδύσεις, δίκτυα και δίκαιες αμοιβές.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑ κα. Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Ολομέλειας πριν από λίγες μέρες: «Κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, απροστάτευτος ο εργαζόμενος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το ωράριο εργασίας

και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο. Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο. Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες. Το σχέδιο Ανάκαμψης της Ν.Δ. στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές».

 

 

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

νοτίου συγκροτήματος ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ