Είναι κι αυτή η απάνθρωπη Κάρπαθος: "6 σκυλιά δηλητηριασμένα τα 3 νεκρά"

Είναι κι αυτή η απάνθρωπη Κάρπαθος: "6 σκυλιά δηλητηριασμένα τα 3 νεκρά"

Στην Κάρπαθο ο λογαριασμός όσο αφορά τα αδέσποτα συντροφιάς, έχει πια χαθεί. Κάθε τόσο ένα καινούριο περιστατικό κακοποίησης ή εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς έρχεται να μας δείξει το ντροπιαστικά σκληρό πρόσωπο μας.

Αυτή τη φορά,  λίγες μονάχα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, τελειωμένα δίποδα, μασκαρεμένοι συνάνθρωποι, καλύτερα ας τους ονομάσουμε έτσι, δηλητηρίασαν 6 σκυλιά. Τα 3 ζώα δεν τα κατάφεραν, πέθαναν αφού πάλεψαν μέσα σε φρικτούς πόνους, με τους ιδιοκτήτες και τους φιλόζωους να πονούν και να απορούν για την κατάντια στο νησί τους.

Μετά το ίδιο το γεγονός των φόνων, επίσης τραγικό από όλα αποτελεί η απίστευτη ανοχή που δείχνουμε ως καρπαθιακή κοινωνία απέναντι σε τέτοια εγκλήματα. Προσπερνάμε τα δύστυχα πλάσματα, σκύλους και γάτες, που δεν έχουν μιλιά αλλά μπορούν μονάχα να αγαπούν και σε ένα ντελίριο μηδενικής συναίσθησης στέκουμε παντελώς αδιάφοροι για γεγονότα που μπορούν να στιγματίσουν τις πιο ευαίσθητες συνήθως παιδικές ψυχές.

Από την άλλη οι δολοφόνοι, όποιοι κι αν είναι, κυκλοφορούν ελεύθεροι, εκφράζουν απόψεις, διεκδικούν καλύτερη Κάρπαθο και όπως γίνεται σ΄αύτες τις περιπτώσεις «στέκουν στο πάνω σκαλί», όπως λέει συνήθως η λαϊκή ρήση.

Ο νέος νομός ορίζει πρόστιμο 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περίπτωση που αφορά φόνο, βασανισμός των ζώων με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), εκούσιο τραυματισμό (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), μάχες μεταξύ ζώων, κτηνοβασία, σεξουαλική κακοποίηση του ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη, εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων, καθώς και πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιοσδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, στο οποίο απεικονίζεται κάθε είδους σεξουαλική συνεύρεση με ζώα, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας ή θανάτωση μικρών ζώων με σκοπό το κέρδος και τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά (τα αναφέρω όλα σκόπιμα, αφού δε μπορώ να γνωρίζω τι ακόμη δυστυχώς πρόκειται να ζήσουμε).

Τα ανωτέρω πρόστιμα αποτελούν έσοδο των δήμων στα διοικητικά όρια των οποίων διαπιστώνεται η παράβαση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια στο νησί υπήρξαν  αρκετά τραγικά περιστατικά με ζώα συντροφιάς (αναφέρομαι σε περιπτώσεις σκύλων) που βρέθηκαν απαγχονισμένα, δολοφονημένα ή σε ρόλο κράχτη, σκελετωμένα και δεμένα με λαιμαριές πάνω στα βουνά.

Για τις περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν μέχρι σήμερα κανένας δεν γνώριζε τίποτα! Φαίνεται λοιπόν ότι ως κοινωνία επιλέγουμε ευκολότερα να καλύψουμε τον-τους δράστες αυτών των εγκλημάτων. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι Φίλοι Ζώων Καρπάθου, το αναγνωρισμένο Σωματείο που δραστηριοποιείται στο νησί, φιλοξενεί  αυτή τη στιγμή 26 σκύλους και δεν διαθέτει δομή!

(φωτογραφία αρχείο Καρπαθιακά Νέα)

17.12.2022

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα