Εορτάστηκε ο Άγιος Βασίλειος, το όμορφο εκκλησάκι στο Απέρι Καρπάθου. Η ιστορία του Αρχ. Μελέτιου Γεργατσούλη

Εορτάστηκε ο Άγιος Βασίλειος, το όμορφο εκκλησάκι στο Απέρι Καρπάθου. Η ιστορία του Αρχ. Μελέτιου Γεργατσούλη

γράφει η ΠΟΠΗ ΛΑΔΗ

Καλή χρονιά με υγεία για όλους.

Χθές γιορτάσαμε την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς στο πιό γραφικό εκκλησάκι του χωριού μας, τον Αη Βασίλη, στην ομώνυμη συνοικία.

Όλοι έχουμε διαβάσει την επίτοιχια επιγραφή στην είσοδο της εκκλησίας που μας πληροφορεί ότι κτίστηκε το 1908 από τον Παπά Μελέτιο Γεργατσούλη.

Ποιός όμως από εμάς γνωρίζει περισσότερα γι αυτόν τον άνθρωπο;

Δανείστηκα λοιπόν στοιχεία από την περιγραφή του Γιάννη Σταματιάδη και από τον θείο μου Λογοθέτη Λαμπρινό και τα μοιράζομαι μαζί σας.

Ο κτήτορας της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου ήταν ο παπά Μελέτιος Β.Γεργατσούλλης, γνωστός ως Ιερομόναχος. Ήταν αδελφός της Φραγκουλιάς Β. Γεργατσούλη, συζύγου Ηλία Σαρρή και του παπά Γιώργη,παππού του Ηλία Ηλιαδη.Το πατρικό τους σπιτι ήταν στην συνοικία της Βαλαντούς, το σπίτι της γιαγιάς μου Βενετίας Λαμπρινού ,όπου εκεί γεννήθηκαν.

Πριν γίνει ιερωμένος, ήταν παντρεμένος με την Βαγγελούλα Ν. Ψαρού ,από την Βωλάδα. Η σύζυγος του όμως πεθαίνει στην γέννα στην ηλικία των 17 ετών. Το αγοράκι τους έζησε, αλλά όχι για πολύ. Πεθαίνει κι αυτό στην ηλικία των 3 ετών.

Μετά από τα θλιβερά αυτά γεγονότα ο Μελέτιος μετακόμισε στο Απέρι, στο σπίτι της ανηψιάς του Κυραννιάς Λεντή-Σαρρή, μένοντας μαζί με την αδελφή του Φραγκουλιά Ηλία Σαρρή (Οικία Μανόλη και Αννας Νιοτή).

Ο Μέλετιος στράφηκε πρός την εκκλησία. Χειροτονήθηκε ιερέας κι αργότερα Αρχιμανδρίτης. Διετέλεσε και Γραμματέας της Ιεράς Μητροπολέως Καρπάθου και Κάσου.

Το 1906 αποφασίζει να κτίσει το εκκλησάκι εις μνήμη του πατέρα του και του γιού του. Γύρω στα 1907 άρχισε την οικοδόμηση του Αγίου Βασιλείου.Σαν δεινός κτίστης που ήταν, ασχολήθηκε εκείνος με τις εργασίες και μάλιστα κουβαλούσε μόνος του τα υλικά και τις πέτρες. Τα βότσαλα τα μάζευε από την παραλία του Βρόντη, τα μετέφερε και διακόσμησε το πάτωμα της εκκλησίας με ωραίο σχέδιο που σώζεται ακόμα ως σήμερα.

Κάποια μέρα, όμως, περνώντας από το ποτάμι του Βρόντη, το οποίο είχε φουσκώσει από τις νεροποντές, βράχηκε και αργότερα προσβλήθηκε από βαρύ κρυολόγημα και πέθανε το 1908, χρονιά αποπεράτωσης της εκκλησίας.

Φωτογραφίες: Ρένα Μικροπανδρεμένου, Ιωάννα Λαδή