Αίτηση αναίρεσης αρτοποιού που καταδικάστηκε για τοκογλυφία

Αίτηση αναίρεσης αρτοποιού που καταδικάστηκε για τοκογλυφία

Για την 14η Ιανουαρίου 2022 προσδιορίστηκε η εκδίκαση ενώπιον του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης που υπέβαλε ένας Καρπάθιος αρτοποιός, που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερησίως, για τοκογλυφία.

Η υπόθεση είχε επανεξεταστεί από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, μετά την υπ’ αριθμ. 1804/2018 απόφαση του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία έγινε δεκτή εν μέρει προηγούμενη αναίρεσή του.
Ο κατηγορούμενος υπέβαλε με την έναρξη της διαδικασίας ένσταση για την παραγραφή της υποθέσεως με τον νέο Ποινικό Κώδικα και το αίτημά του απορρίφθηκε διότι η αναίρεση της προηγούμενης καταδικαστικής απόφασης αφορούσε μόνο το σκέλος της αναστολής της ποινής του και όχι το κύριο αντικείμενο της δίκης το οποίο έχει κριθεί αμετακλήτως.
Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν επρόκειτο για συνολική επανεξέταση της υποθέσεως με αποτέλεσμα να μην δύναται να βρεί εφαρμογή στην περίπτωσή του η ευνοϊκή διάταξη του νέου ποινικού κώδικα για αδικήματα του είδους.

Πηγή:www.dimokratiki.gr