Αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινότητας Όθους Μιχάλη Ιωάν. Χαψή για την ονοματοδοσία τριών οδών στον οικισμό Όθος της Κοινότητας Όθους

Αποκατάσταση της αλήθειας  σχετικά με την πρόσφατη πρωτοβουλία  του Προέδρου της Κοινότητας Όθους Μιχάλη Ιωάν. Χαψή  για την ονοματοδοσία τριών οδών  στον οικισμό Όθος της Κοινότητας Όθους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΘΟΥΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

 

Όθος Καρπάθου, 26/07/2021

Αρ. Πρωτ. 5402

Το τελευταίο διάστημα με απασχόλησε εκ καθήκοντος, ως επικεφαλής της Κοινότητας Όθους του Δήμου Καρπάθου, το ζήτημα της απονομής των διαχρονικά οφειλόμενων τιμών σε διακεκριμένους Οθείτες που τίμησαν με τη δράση και το έργο τους τον τόπο της καταγωγής τους και όχι μόνο. Έχοντας υπόψιν μου αφ’ ενός την αδιαμφισβήτητη βαρύτητα και το εύρος της πατριωτικής και της κοινωνικής δράσης και αφ’ ετέρου τη διαχρονική αξία της προσφοράς των τριών ακολούθων Οθειτών:

α. του αείμνηστου Νομομαθούς, Διδάκτορος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Νομάρχου Λέσβου, Γεωργίου Ιωάν. Πρωτόπαπα (1874-1928), διακεκριμένου πατριώτη και αγωνιστή του Δωδεκανησιακού Αντιαποικιοκρατικού Αγώνα. β. του αείμνηστου ομογενούς Επιχειρηματία Ιωάννου Αντωνιάδη (1864 – 1952), Δημάρχου Γκουέλο Ροδεσίας, διακεκριμένου πατριώτη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και σημαντικού τοπικού ευεργέτη προγενέστερα και γ. του αείμνηστου ομογενούς Ταγματάρχη του Αμερικανικού Στρατού Αλέξανδρου Φρ. Γεωργιάδη (1898-1978), διακεκριμένου πατριώτη και αγωνιστή του Συμμαχικού Αντιφασιστικού Αγώνα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφάσισα —κάνοντας ένα πρώτο ξεκίνημα— να εισηγηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου τη λήψη σχετικής θετικής απόφασης για τη σκοπιμότητα ονοματοδοσίας συγκεκριμένων οδών του οικισμού του Όθους σύμφωνα με τις πρόνοιες των ισχυουσών διατάξεων των νόμων του Ελληνικού κράτους. Θα πρέπει να διευκρινήσω ότι ο προσδιορισμός των υπό ονομασίαν οδών έγινε, όπως ήταν λογικό, με γνώμονα την ύπαρξη επ’ αυτών ή πλησίον αυτών κτισμάτων που συνδέονται ιστορικά με τους τιμώμενους.

Μετά από την δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας μου, κάποιοι συμπατριώτες με ενημέρωσαν καλοπροαίρετα, ότι, όπως θυμόντουσαν, για την οδό που προοριζόταν να λάβει τα όνομα του “Γεωργίου Ιωάν. Πρωτόπαπα” υπήρχε παλαιότερη απόφαση της Αυτοδιοίκητης Κοινότητας Όθους Καρπάθου η οποία της είχε δώσει το όνομα του αείμνηστου συμπατριώτη μας Βουλευτή Δωδεκανήσου Ευάγγελου Κανονάρχου. Όμως παράλληλα με τον ανακύπτον θέμα ανεφύοντο τρία άλλα σοβαρά ζητήματα: α. Μέχρι σήμερα με ευθύνη των Μελών των διατελεσάντων Κοινοτικών Συμβουλίων του Όθους αλλά και των Δημοτικών αρχών της Καρπάθου, τόσο του Καποδιστριακού, όσο και του Καλλικράτειου Δήμου Καρπάθου δεν έχει αναρτηθεί ουδεμιά πινακίδα οδοσήμανσης που να υλοποιεί την περί ης ο λόγος τιμητική απόφαση.

β. Κανείς απολύτως δεν γνώριζε πότε ακριβώς ελήφθη η εικοτολογούμενη σχετική απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Όθους,

γ. Το ακόμη σημαντικότερο ότι, παρά την συστηματική έρευνά μας, κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει εάν η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από τα αρμόδια Νομαρχιακά διοικητικά όργανα της εποχής, ώστε να μπορεί νόμιμα να εφαρμοστεί…! Αντίστοιχες πληροφορίες διαχέονται εσχάτως και για κάποιες πιθανολογούμενα προηγηθείσες ονομασίες οδών επ’ ονόματι σημαντικών Οθειτών σε άλλες περιοχές του Όθους, χωρίς όμως να έχει ως σήμερα αναρτηθεί οιαδήποτε σχετική πινακίδα στις υποτιθέμενα ονομασθείσες οδούς, με τις σοβαρές αυτές παραλήψεις να βαρύνουν τις κατά καιρούς τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές, που άφησαν ακατανόητα ανολοκλήρωτες τις πρωτοβουλίες αυτές. Πέραν όμως των εκπληκτικών καταστάσεων, που ήδη ανέφερα, προέκυψε και η εντυπωσιακή δήλωση του πρώην Δημάρχου Καρπάθου κ. Μιχάλη Φρ. Χανιώτη — Οθείτη στην καταγωγή— η οποία συμπεριλήφθηκε στο δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα 26/7 ε.έ., μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον νυν Δήμαρχο κ. Γιάννη Θεμ. Νισύριο, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: “Δήλωσα στον κ. Δήμαρχο ότι η εισήγηση περί της ονοματοδοσίας τριών οδών της κοινότητος Οθους είναι πρόχειρη και αποσπασματική, πιθανότατα θα προκαλέσει παρεξηγήσεις και πρέπει να αποσυρθεί από τα θέματα συζήτησης του Δ.Σ. για διαβούλευση και βελτίωση της πρότασης, πράγμα πού έγινε κατανοητό.” Για την ανέλπιστη αυτή δήλωση του κ. Χανιώτη έχω να σημειώσω τα ακόλουθα:

α. Η αναληφθείσα πρωτοβουλία όχι μόνο δεν είναι πρόχειρη αλλά τουναντίον είναι καλά μελετημένη και τεκμηριωμένη σε βαθμό μάλιστα τέτοιο, που θα φανεί με καταλυτικό τρόπο όταν κατατεθεί στην Αρμόδια Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης Αιγαίου ο ήδη λεπτομερειακά συγκροτούμενος φάκελος, ο οποίος θα συνοδεύσει την υπό ψήφισιν απόφαση του Δημοτικού ΣυμβουλίουΚαρπάθου.

β. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας δεν είναι βέβαια ούτε αποσπασματική. Είναι ουσιαστικά η πρώτη αρχή μιας συνειδητής προσπάθειας να αποδοθούν σταδιακά και μεθοδικά οι επιβεβλημένες τιμές σε όσους διακεκριμένους Οθείτες οφείλονται. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα ήταν λογικό να δοθούν δια μιας δεκάδες ονομασίες στις οδούς ενός μικρού χωριού, όταν κοντά οκτώ δεκαετίες μετά την Απελευθέρωση και την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στη μάνα Ελλάδα, καμιά τέτοια συγκροτημένη πρωτοβουλία δεν αναλήφθηκε στο συγκεκριμένο θέμα στο χωριό μας, της Δημαρχιακής θητείας του κ. Χανιώτη μη εξαιρουμένης…

γ. Απορεί κανείς πως οι απονεμόμενες τιμές σε πρόσωπα του μεγέθους ενός Γεωργίου Πρωτόπαπα, ενός Ιωάννου Αντωνιάδη και ενός Αλέξανδρου Γεωργιάδη μπορεί να προκαλέσουν ….”παρεξηγήσεις”….! Τέτοιες σημαντικές πατριωτικές πρωτοβουλίες μόνο σεβασμό και εκτίμηση μπορεί να προκαλέσουν σε κάθε σοβαρό συμπατριώτη κ. πρ. Δήμαρχε. Και καθώς είναι γνωστή η πατριωτική ευαισθησία και η ευγνωμοσύνη ως διαχρονικά χαρίσματα των Οθειτών, είναι απολύτως βέβαιο ότι η εσχάτως αναληφθείσα πρωτοβουλία μου εκφράζει τα βαθύτερα αισθήματα κι έχει την αμέριστη συμπαράσταση του συνόλου του Οθείτικου λαού. Κλείνοντας προς το παρόν το θέμα αυτό δηλώνω ξεκάθαρα τα εξής:

α. Η κατατεθείσα πρόταση για τις ονοματοδοσίες στον οικισμό του Όθους θα προχωρήσει όπως κατατέθηκε και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που μου εκχωρεί ο νόμος.

β. Με δική μου πρωτοβουλία αναβάλω τη συζήτηση για την ονομασία της οδού, που θα αφιερωθεί στον Γεώργιο Πρωτόπαπα και μόνο, με σκοπό να διερευνηθεί λεπτομερειακά το πιθανολογούμενο ζήτημα της προγενέστερης, έστω ανολοκλήρωτης, ονομασίας της στη μνήμη του αείμνηστου Βουλευτή Δωδεκανήσου Ευάγγελου Κανονάρχου. γ. Για όσες οδούς του Όθους διαπιστωθεί η ύπαρξη προγενέστερων αποφάσεων ονοματοδοσίας, αυτές θα εφαρμοστούν με απόλυτο σεβασμό. Και εάν ακόμη έτυχε να μείνουν ανολοκλήρωτες, αυτές θα επικαιροποιηθούν και θα ολοκληρωθούν από τον γράφοντα στη βάση των ισχυουσών διατάξεων των υπαρχόντων νόμων της Ελληνικής Πολιτείας! Είναι όμως απορίας άξιον, πως αντί να κακίζονται οι προηγούμενες παραλήψεις και η διαχρονική απραξία περί το συγκεκριμένο θέμα, μερικοί μεμονωμένοι συμπατριώτες θεώρησαν σκόπιμο να μεμφθούν τώρα εκείνον ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει με προσωπική φροντίδα στη διαχρονική τους θεραπεία…!!!

Μιχαήλ Ιωάν. Χαψής

 

Πρόεδρος της Κοινότητας Όθους του Δήμου Καρπάθου.